Balázs Richárd

Migráció: fertőzések és poszttraumás stressz

Miközben a politikusok a menekültkérdés részletein vitatkoznak, az európai egészségügyi hatóságok a menekültek kezelésére összpontosítanak. A főként Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkező csoportok tagjainak jelentős hányada igen összetett fizikai és pszichológiai problémákkal küzd, ezek kezelése fontos része lesz az Európai Unióban történő letelepedésüknek, hangoztatják az ENSZ szakértői.

Krónikus betegségek egész sora sújthatja ezeket az embereket. Az ENSZ Menekültügyi Bizottságának (UNHCF) 2013-ban elkészült tanulmánya szerint a befogadó táborokba érkező szíreknél nagy a cukorbetegség és a magas vérnyomás aránya. Gyakoriak a légúti fertőzések, a hasmenéses és bélfertőzéssel járó betegségek, otthonaik egészségügyi rendszereinek összeomlása pedig azt eredményezi, hogy a gyerekek nem, vagy csak részben kapják meg a szükséges oltásokat, például a kanyaró ellen, magyarázta Sharuna Verghis, a Kuala Lumpurban működő Health Equity Initiative (Egészség Egyenlőségi Kezdeményezés) nevű, a menekültek mentális egészségével foglalkozó alapítvány igazgatója.


A biztonságos országok felé vezető hosszú út nem kíméli a mozgásszervi rendszert sem. Azoknál az embereknél, akiknek hosszú időn át egy szűk helyen összekuporodva kell utazniuk, elképzelhető, hogy a céljuk elérése után nem tudnak majd járni. "Emellett bőrproblémákat is szenvedhetnek, ilyen a napégés és a sónak való kitettség, ha a tengeren utaztak" - mondta Verghis.

Idén eddig közel 350.000 migráns érte el Európa partjait, közülük sokan évek óta ki vannak téve a fizikai és mentális traumának. "A nagytöbbség olyan háborús övezetekből jön, mint Szíria, Irak, vagy Afganisztán, egyszerűen mentve az életüket" - mondta António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szeptember 4-i nyilatkozatában. "Ez azt jelenti, hogy már eleve jelentős terheket cipelnek a mentális egészség területén" - tette hozzá Verghis. Ezek között megtalálható a poszttraumás stressz (PTSD), a kedélyingadozások, a szorongás és a pánikroham, melyeket súlyosbíthat az egyén letelepedése, vagy a legális státusza körüli folyamatos bizonytalanság.


Az UNHCR tanulmány szerint a jordániai menekülttáborokban elhelyezett szírek 21,6 százaléka szenved generalizált szorongásos zavaroktól, míg 8,5 százaléknál van jelen a PTSD. A folyamatos aggódás és bizonytalanság a segítőszándékú emberekkel szembeni bizalmatlanságban is szerepet játszik. Az európai egészségügyi szervezeteknek ezt is figyelembe kell venniük, figyelmeztet az UNHCR legutóbbi jelentése. Az egészségügyi dolgozókat arra ösztönzik, hogy biztonságos és támogató légkört biztosítsanak, hogy a segítségre szorulók megnyíljanak és beszéljenek az életükről és egészségügyi szükségleteikről. A szexuális erőszakot elszenvedett nők félnek, ha elmondják tapasztalataikat, megbélyegzetté válnak, míg a férfiak kultúrájukból adódóan érzik magukat képtelennek félelmük és más érzelmeik kifejezésére.

Verghis szerint a különösen sérülékeny emberek, köztük a családtagok nélkül utazó gyerekek, az idősek, rokkantak és megkínzottak azonosítása a legfontosabb. Elsőként azonban a legalapvetőbb létesítményeket, tisztálkodó helységeket, élelmet, a csecsemők számára pelenkát kell biztosítani a menekültek számára, miközben felmérik szükségleteiket a befogadó országokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cefet #41
    +1
  • bdzsana #40
    Most akkor ez a szír igazat mond 100%?:D Csak mert eddig úgy volt hogy ezek hazudnak össze vissza meg terroristák. Honnan tudjuk hogy ez a lány nem terrorista vagy csak egy tanulatlan kecskepásztor?:D
    Most kiválasztottunk egy szírt aki nekünk szimpatikusat mond és akkor neki igazat adunk. Azok a szírek akik mást mondanak azok hazudnak/terroristák/kecskepásztorok stb.

    Egyébként az első biztonságos országban meg azért nem lehet megállni, mert az ország képtelen annyi embert ellátni. A biztonság nem csak azt jelenti, hogy nem fognak agyonlőni, hanem azt is hogy nem fogsz éhen halni.
    Márpedig ha az a sok 100 ezer az első biztonságos országban állna meg akkor az az ország is összeomolna és a menekültek sem tudnának magukkal mit kezdeni a rohadt hosszú várakozási idő miatt. De meg lehet nyugodtan nézni milyen állapotok uralkodnak most ott és vajon miért nem akarnak ott maradni.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.09.11. 20:27:47
  • bdzsana #39
    Első történethez azért hozzá lehet fűzni, hogy Ankarában most kicsit kusza a helyzet ilyen ügyben. Ha ott kér segítséget valószínűleg 1-2 éven belül kap is.
    Második is csak feltételezés. Gondolom a megverésnek is vannak fokozatai. Biztos nem fognak egy embert agyba főbe verni, mert azt a többi ezer nem nézné jó szemmel, de attól lehet hogy megsuhintották.

    Teljesen mindegy, mert ettől függetlenül is biztosan sokan hazudnak és mindent bevetnek, hogy továbbjussanak.

  • Tetsuo #38
    Egy szíriai lány véleménye a helyzetről.
  • johnfly #37
    Nos valóban megállapítható, hogy súlyos mentális betegségekkel küzdő emberekről van szó. Épeszű ember nem hiszi, hogy ha zászlóként lobogtatja a gyerekét; a segélyszervezetektől kapott ruhát, és takarót a határon eldobálja, hogy mutathassa, hogy a kopasz ülepével hagyta el otthonát, s viselkedik ahogy láthatjuk, akkor azt senki nem veszi észre, és nem fog saját maga ellen indulatokat generálni.
    Észre vette már valaki, hogy ezek csak akkor hazudnak, ha ébren vannak? Már készül a gyűjtésem a migránsokból ömlő kamugépezetből. Itt az egyik legutóbbi:

    A minap néztem az ATV-n egy riportot, egy sínpáron gyalogló szíriai professzorról, és azon panaszkodott, hogy a damaszkuszi Német nagykövetséget bezárták, és most nem tud csak így eljutni a németországi munkahelyére, nem fér hozzá a Németországban lévő vállalkozásainak a bevételéhez. Több ezer eurót pengetett ki embercsempészeknek. Szegény, szegény szegény!
    A riporter persze csendben hallgatta, és véletlenül sem kérdezte volna meg tőle, hogy ha értelmes tanult ember vagy, akkor hogy az @NYÁDBAN nem tudod, hogy Ankarában is van Német Nagykövetség, ahol elintézhetted volna a vízumodat, vagy akár a menekültstátuszt?

    A kedvencem pedig:

    A magyarkanizsai volt téglagyár területére mentek a riporterek interjúkért a migránsoktól. Az ott, az embercsempészekre várakozók előrángatták az egyik társukat, akinek első ránézésre semmi baja nem volt, de ha közelebbről megnézte az ember, láthatta, hogy egy bozótoson való átcsörtetés során beszerezte az úgynevezett kezdő-cserkész sérülést, hurkát hasított az orrára egy gally. A következő szöveg kísérte a látványt:
    -Nézzék meg ezt az embert! Megverték a szerb rendőrök! Épp az előbb!
    A riporterek, pedig tanúbizonyságot tettek az emberi hiszékenységről, szörnyülködve konstatálták a tényt, bizony, nehéz a menekültsors!
    (mielőtt megvádolna valaki, hogy biztos nem jól tudom:1 erdőt járó ember vagyok, ezerből is felismerem az ilyen típusú sérülést 2 láttam már embert, akit a szerb rendőrök megvertek, és akit azok megvernek ,nem áll a saját lábán---sokáig)
  • Tetsuo #36
    Minden válaszod egy-egy érvelési hiba. Ezért kellett válaszolnod?!
  • ostoros #35
    Nem kell befogadni senkit. Az arab államok sem fogadnak be senkit, dolgozhatsz náluk vendégmunkásként 20 évig is, akkor sem lesz állampolgárságod soha. És segélyt sem kapsz. Itt is ezt kell megvalósítani, és a probléma megszűnik.
  • gforce9 #34
    "Ha véletlenül egy bűnöző is átjöhet velük, akkor nem szabad beengedni őket".

    Az orvosi rendelőben is lehet, hogy egyik ember bűnöző. Akkor szüntessük be az orvosi ellátást?

    "A török időkben könnyebben megélt egymás mellett a muszlim és a keresztény, mint ma."
    Igen úgy is hívják a dolgot hogy a virágzó 150 év..... de jó is volt.

    "Elsősorban - ha segíteni akarunk - akkor a menekülő keresztényeket kellene befogadni"
    Mégis hogyan gondolod? Mivel az útleveleket is eltépik ha kell, saját identitásukat elrejtendő. Hány miliszekundumba kerülne a többségüknek kereszténynek mondania magát?

    "Persze tudom, hogy az EU inkább muszlimokat fogad be, mint keresztényeket.."
    Ezt rosszul tudod, mert sok országnál az egyik érv ami miatt nem akarnak szír menekülteket befogadni az, hogy ukrajnából saccolnak menekülteket és inkább őket fogadnák mint a Szíreket.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.09.10. 23:35:11
  • Tetsuo #33
    Ha véletlenül egy bűnöző is átjöhet velük, akkor nem szabad beengedni őket. Ezenfelül alapból a jelenlegi (ill. az adott) muszlim vallás nem fér össze a kereszténységgel vagy akár a modern, ateista európai értékrenddel. A török időkben könnyebben megélt egymás mellett a muszlim és a keresztény, mint ma.
    Ezenfelül a valláshoz nem feltétlenül kapcsolódó kultúrális különbségek is olyan jellegűek, amik lehetetlenné teszi a beilleszkedést.

    Elsősorban - ha segíteni akarunk - akkor a menekülő keresztényeket kellene befogadni, ők integrálódnak legkönnyebben, az erkölcs szerint is prioritást kell, hogy élvezzenek, mert hozzánk leginkább hasonlóak, másrészt pedig ők vannak a legnagyobb veszélyben.
    Persze tudom, hogy az EU inkább muszlimokat fogad be, mint keresztényeket... de az igazi segítség ott helyben lenne, ha levernénk az ISIS-t ill. segítenénk felépíteni a erombolt várásokat, infrastruktúrát. Ez sem célja egyik nagyhatalomnak sem, pláne annak, akinek az egész káosz köszönhető.
  • bdzsana #32
    "Nézd, aki éhes és képes kidobni egy parizeres szendvicset, vagy az őt elszállásoló befogadó hotelban tüntetni, hogy nem halal ételt adtak... annak az agyában a vallás felülírt valamit vallás és képes bármi olyanra, akár meghalni is a vallásáért."

    Az ilyet ki kell dobni a francba. A menekültek/bevándorlók is mindenfélék, ugyanúgy, ahogy a magyarok is, vagy más népek.