Gyurkity Péter

Két művégtagot sikerült gondolatokkal mozgatni 

Történelmet írtak egy kísérlet résztvevői, először sikerült két műkart gondolatokkal vezérelni.

Az elmúlt hónapokban több érdekes kísérletről is beszámoltunk lapunk hasábjain, ezekben gerincsérülteken, illetve a végtagjaikat elvesztő embereken próbáltak meg segíteni, ez utóbbiak esetében immár gondolatokkal, valamint a megmaradt izmokkal vezérelt művégtagok felhasználásával. Most először került sor egyszerre két műkar gondolatokkal történő vezérlésére.

A John Hopkins Egyetem szakemberei egy olyan középkorú coloradói férfi bevonásával indították el a projektet, aki 40 évvel ezelőtt, egy balesetben veszítette el mindkét karját – ezeket a súlyos sérülések miatt vállból kellett amputálni. Az első lépésben egy speciális műtétre került sor, amelyben a mellkasi izmok reinnerválását végezték el. Erre azért volt szükség, mert a páciens számára kialakított különleges mellény az átirányítás révén ezen izmokba befutó utasításokat érzékeli, ezeket pedig a művégtagokba irányítja át, mozgásra késztetve azokat – mindezt vezetékek, és az első műtétet követően különösebb fizikai megterhelés nélkül valósítják meg.


A mellény első felpróbálása után intenzív teszt kezdődött, amelynek során a páciens számítógépes szimuláción keresztül gyakorolhatta a műkarok vezérlését, lehetővé téve az ezt elvégző szoftver számára, hogy megtanulja az utasítások (gondolatok) megfelelő módon történő kezelését, és különösebb hiba nélkül hajtsa végre a mesterséges végtagok mozgatását. Ez immár akár egyszerre mindkét műkar esetében is elvégezhető, az egyetlen akadály, hogy a váll, a könyök, illetve a csukló mozgatása között kis szünetet kell hagyni, ezeket nem használhatjuk egy időben. A szakemberek azonban bíznak abban, hogy az elkövetkező években gyors ütemben fejlődik majd a terület, így számos további előrelépésről számolhatnak majd be.

Az új módszerrel eleinte egyszerű, a mindennapok során fel sem tűnő tevékenységeket végezhetnek majd el a szerencsés betegek, legyen szó aprópénz felszedéséről, illetve poharak és egyéb kisebb tárgyak manipulálásáról, ez a kör azonban a későbbiek során alaposan kibővülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #3
    a hír igaz, csak nem osztogatnak hanem fosztogatnak. Idegi pályákhoz kötötték a vezérlést, ergo nincs itt semmiféle misztikus éteri vezérlés, tiszta boifizika az egész, úgy hogy köszönjük emese...
  • Jawarider #2
    tatatatatatttatata.......tatataaaaaa.......
  • SirBubu #1
    a telepátia (fel)támad...