Balázs Richárd

Talán mégsem balkezes a világegyetem

Az LHC jelei egy új részecske felbukkanására engednek következtetni, ami véget vethet a bal- és jobbkezes részecskék körüli félévszázados fejtöréseknek.

Akárcsak kezeink, több alapvető részecske különbözik tükörképétől, ezáltal esetükben is valódi jobb vagy bal kezűségről, vagy "kiralitásról" kell beszélnünk. Egyes részecskék azonban látszólag csak a kétkezes opciók egyikét hordozzák, ami elvezetett az úgynevezett bal-jobb aszimmetriához. A balkezesség legprominensebb képviselői a gyenge (weak) atomi erőt hordozó W-bozonok. Az LHC protonütköztetései azonban mindenki meglepetésére bizonyíthatja a jobbkezes bozonok létezését.

Ne ugorjunk azonban ennyire előre, lássuk sorban az eseményeket. Miután 2012-ben megtalálták a Higgs bozont, a részecskeütköztetőt karbantartási és fejlesztési munkálatok miatt lezárták, ami által 2015-ben újult, sőt nagyobb erejű ütköztetésekkel folytathatta munkáját a CERN egysége. Az LHC két kísérletének legfrissebb eredményei négy új jelet tartalmaztak. Az anomália együttesen egy W-bozon-szerű részecskére, a körülbelül 2 teraelektronvolt tömegű W'-re utal. Ha megerősítést nyer a létezése, ez lesz az első újonnan felfedezett bozon a Higgs óta.

A felfedezésből kiderülhet, hogyan bővíthető a jelenleg legszélesebb körben alkalmazott, ugyanakkor még mindig nem teljes részecskefizikai standard modell úgy, hogy képes legyen megmagyarázni a sötét anyag természetét és az anti-anyag szűkösségét.

A legerősebb jel az ATLAS kísérletben észlelt részecsketöbblet, melyet 3,4 szigmás statisztikai jelentőségűnek minősítettek. Ez még kissé messze van a létezés bizonyítását jelző 5 szigmától, a fizikusok azonban fokozott figyelemmel kísérik, lévén a független CMS kísérlet három másik váratlan jele ugyanarra a dologra utalhat. "A legnagyobb kérdés, hogy lehet-e kapcsolat közöttük" - nyilatkozott Bogdan Dobrescu, a chicago-i Fermilab kutatója, aki múlt hónapban publikált egy tanulmányt munkatársaival az LHC jeleinek beilleszthetőségéről a bal-jobb szimmetria modellek módosításaiba. Az amerikai kutatóknak sikerült egzotikus részecskék sorával helyreállítaniuk a szimmetriát, melyek közül az egyik a lehetséges W' részecske lenne.

Mások szerint az új részecske és jelenleg csak elméleti síkon mozgó egzotikus társai arra utalnak, hogy a Higgs-bozon nem alapvető részecske, hanem egy kompozit, és alkotóelemei felelnek az észlelt jelekért. "Véleményem szerint a legvalószínűbb magyarázat a Higgs modellek kompozit összefüggésében rejlik" - mondta Adam Falkowski, a CERN tudósa. "Amennyiben ez a forgatókönyv valós, az azt jelentené, hogy karnyújtásnyira vagyunk az új szimmetriák és új erők felfedezésétől"

A következő lépés a jobbkezes W'-bozon létezésének megerősítése vagy elvetése. Dobrescu szerint erre idén októberben kerülhet sor, a kapcsolódó elméletek tesztelése azonban több évig is eltarthat - feltéve, hogy az anomália további adatok vizsgálata után is fennmarad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kiak #28
    Még valami, a CERN főllású alkalmazottai általában mérnökök, informatikusok stb ők üzemeltetik a berendezést. Akik a kísérleteket végzik általában a kutatók pl fizikusok ők nem főállásúak. Turnusokban mennek 'mérni'. Olyan az egész mint egy bazinagy labor.
    Utoljára szerkesztette: kiak, 2015.12.08. 19:08:08
  • kiak #27
    Van egy olyan érzésem az #1 hozzászólásodból, nem teljesen érted mit is jelent a szórás egyáltalán mire és miért használják a mérési eredmények értelmezésekor. Szerencsére a természettudomány nem olyan "elméleti" konstrukció mint aminek te képzeled. Ilyen módszereket nem csak az elméleti fizikában, a hétköznapokban is használják. A zsebedben lévő "okostelefon" érintőképernyője soha nem adna értelmezhető adatokat ilyen módszerek nélkül, még egy egyszerű "gomb" megnyomását sem tudnád megoldani.
    Persze nem kell nekem elhinni (szerencsére). Magad is kipróbálhatod akár egy rossz mobilból kitermelt kijelzővel akár a kinaiaktól neten occóért vett cuccal. De az egy szórakoztató mutatvány lesz amikor ezek nélkül a 'matematikai hókuszpókuszok' nélkül akár csak megközelítőleg meg tudod mondani, hogy melyik részét nyomtad meg a képernyőnek (vagy csak simán azt hogy megnyomták-e vagy csak fekszik az asztalon).
    Javaslom kezd az egyszerűvel akkor nem lesz gondod a bonyolultabb dolgok megértésével sem a CERN kutatói is így kezdték.
  • knightbali #26
    A tudományos cikkekhez csak a viták miatt járok be. Sose csalódom.
  • T0nk #25
    Nincs.
    Így jártál.
  • T0nk #24
    Létezik sok, hibásan működő, véges kapacitású és élettartamú információ processzáló eszköz ami képes az absztrakcióra. Létezik egy kaotikus, végtelen környezet, amit az információ processzáló eszközök hálózata megpróbál az absztrakció képességével feldolgozni és véges fogalmakká alakítani.
    S megszületik a matematika és annak eszköztára mint absztrahált, véges fogalomtár.
  • Tetsuo #23
    Ezt hogyan egyeztetnéd össze Platón formatanával és / vagy dialektikájával?
    Ugyanis a mi szemszögünkből tökmindegy, hogy létezik-e a nevezett "téridő", ha mint modell kifogástalanul működik. ;-)
  • Astrojan #22
    Nincs itt valaki értelmes?
  • Irasidus #21
    Előre megírtam, mert annyira kiszámítható vagy. ;) Ez háromszög alapú hasáb. Az alapja háromszög. A hasáb is matematikai alakzat. Szóval 2in1. Fizikailag nincs definiálva mi azaz anyag, innentől ostobaság amit írsz. Egyéb iránt árnyék sem anyagból van akkor ugye az árnyék sem létezik?

    " háromszög nem egy kavics, hanem egy olyan elméleti, elvonatkoztatott konstrukció aminek semmije nincs"

    Matekból látom a kegyelemkettest sem kaptad meg. :)
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.08.24. 19:29:58
  • Astrojan #20
    Ez a kép neked itt egy háromszög ?

    A háromszög nem egy kavics, hanem egy olyan elméleti, elvonatkoztatott konstrukció aminek semmije nincs. A háromszög csúcsa egy kiterjedés nélküli matematikai pont, az oldalai matematikai pontokból állnak és a síkja is matematikai pontokból áll definíció szerint. Jártál te iskolába?

    Fizikailag az anyagi világ létezik, te szegény. A háromszög, négyszög, parabola, szinuszfüggvény, tér, téridő nem léteznek a holdon, mert ott nincs ember aki ezekkel a fogalmakkal dobálózzon.

    A téridő fizikai, mondom fizikai létezése hazugság. Csak a fejedben, a gondolataidban létező fogalom.
  • Irasidus #19
    A téridő fizikailag létezik.






    "egy matematikai objektum fizikai létezését SEMMILYEN módon nem lehet igazolni,"

    Hm, nem? :D "A geometriában a háromszög olyan sokszög, aminek három oldala, másként fogalmazva három csúcsa van. Egy A, B és C csúcsokkal rendelkező háromszög írásban így is jelölhető: ABC△."


    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.08.24. 18:35:53