Balázs Richárd

Először figyelték meg a Higgs-bozon tevékenységét

A világ legnagyobb részecskegyorsítójának adatai elsőként nyújtanak betekintést a Higgs-bozon munkájába.

Fél évszázadon át a Higgs-bozon volt a részecskefizika standard modelljének utolsó hiányzó darabja, ami megmondja, hogyan lépnek kölcsönhatásba az alapvető részecskék és erők. A Nagy Hadronütköztető (LHC) ATLAS kísérlete egyike volt a Higgs 2012-es felfedezésében közreműködő detektoroknak, melynek fizikusai most a W-bozonoknak nevezett részecskékkel tesztelik a Higgs működését. "Nagyon jól ismerjük ezeket a részecskéket, de soha nem láttunk még ilyen kölcsönhatást" - utalt a részecskék egymásról való lepattanásának észlelésére a detektor belsejében Marc-André Pleier, az amerikai Brookhaven Nemzeti Laboratórium tudósa. "Ezzel a méréssel le tudjuk ellenőrizni, hogy a Higgs-bozon teszi-e a dolgát"

A Higgs-től azt várják, hogy megmagyarázza, miért van tömegük egyes gyenge kölcsönhatást közvetítő részecskéknek, mint a W- és a Z-bozonok, míg mások, például a fotonok nem rendelkeznek tömeggel. Az a tény, hogy a W- és Z-bozonok tömeggel rendelkeznek, míg a foton tömeg nélküli komoly gátja volt az elektrogyenge elmélet kifejlesztésének. Ezek a részecskék egy úgynevezett SU(2)-mértékelmélettel írhatóak le, de ezeknek a bozonoknak a SU(2) mértékelmélet szerint tömeg nélkülieknek kellene lenniük. Szükség volt valamilyen jelenségre, ami megsérti az SU(2)-szimmetriát, tömeget adva a W- és Z-bozonoknak Az elméleti fizikusok felismerték, hogy a Higgs megoldhatja a rejtélyt. Ha lehetővé teszik a W-bozonoknak egy Higgs bekeveredését az ütközésekkor, azzal megoldódik a probléma. "Ez az egyik dolog, amiért úgy vélik, léteznie kell a Higgs-bozonnak" - mondta Matthew Herndon, a Wisconsin Madison Egyetem kutatója, aki hasonló problémák megoldásán dolgozik egy másik LHC kísérletben, a CMS-ben.

A Higgs felfedezése óta a fizikusok aprólékos vizsgálódásba kezdtek a bozon tulajdonságait illetően, hogy lássák, vajon tényleg Standard Modell által megjósolt részecskéről van-e szó. "Elég mélyreható elképzelésünk van erről a bozonról" - mondta Pleier. "Mint egy vadnyugati körözési plakát, ahol a szem színe, vagy egy forradás, vagy bármi megfelel az adott kvantumtulajdonságoknak. Ezt tesszük a Higgs-bozon közvetlen méréseivel"

Eddig a Higgs már-már zavaróan tökéletes egyezést mutat az elméletekkel. Az LHC 2015-ig zajló karbantartási munkálatai miatti leállásával úgy tűnt, a fizikusoknak várniuk kell a további információkra, van azonban egy másik módszer a Higgs vallatására, a működésének a tesztelése. Amennyiben a W-bozonok képesek például egynél több Higgst kicserélni, akkor gyakrabban pattannak le egymásról, mint a Standard Modell jósolja. "A szóródási folyamatok arányának és a tapasztalt energiáknak elég drasztikusan változniuk kell, jó esélyt adva az új fizika felfedezésére" - mondta Herndon.


A dolog nem mentes a kihívásoktól, a W-bozonok rendkívül ritkán pattannak le egymásról az LHC kísérletei szerint, és még ennél is ritkább egy Higgs-bozon keletkezése. Az LHC protonpárok fénysebességhez közeli ütköztetésével működik. Néha ezeknek a protonoknak az egyike egy W-bozont bocsát ki. Csak akkor észlelhető szóródás, ha mindkét protonnak sikerül egy időben kibocsátani egy-egy W-bozont, és ezek el is találják egymást. Mindezek fényében nem csoda, hogy az ATLAS a sok milliárd ütközésből mindössze 34 ilyen esetet észlelt, tette hozzá Pleier.

Eddig minden egybecseng a Standard Modell által megjósoltakkal, de a hatás észlelése mindenképpen mérföldkőnek számít, és Herndon beszámolója szerint a CMS is hamarosan közzéteszi saját változatát az eredményekről. "Soha nem tekintettünk eddig be a Standard Modell ezen szegletébe" - mondta Jack Searcy, az ATLAS csapat tagja, a Michigan Egyetem fizikusa. "Ez egy olyasvalami kezdete, ami nagyon érdekessé teszi az elkövetkező éveket"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #10
    Mégis mit kellene kifejleszteni?
    ZPM-et a csillagkapuból?
    Gyakorlatilag a napelemen kívül minden megoldásunk azon alapul, hogy mechanikai munkával megtekerünk egy generátort. És ezen nem lehet úgy változtatni, hogy akkor adunk kutatásra egycsilliárd dollárt. Még ötlet se nagyon van eltérő megoldásra.
  • zoliii #9
    Ez a részecske gyorsító szerintem egy kicsit veszélyes.
    A végén véletlenül csinálunk egy következő ősrobbanást, vagy létre hoznak véletlenül egy féreg járatot, és a Föld térben, is időben máshol bukkan fel :D
    A Csillagkapu projekt jobb lenne :D
  • coyote55 #8
    Évtizedek óta próbálja az emberiség a fúziós energiát megzabolázni. Ami hidrogénbomba formában működik, az erőműnek sajnos nem.
  • blessyou #7
    Csak az a gond, hogy a valóság nem úgy működik, mint a stratégiai játékok, hogy rábökünk a kutatásra, kiperkáljuk a zsét, várjuk a megfelelő időt, majd kész a fejlesztés. :)
  • MasterMason #6
    Félre értitek, maga az áram előállításának a módja végtelenül primitív, akár napenergiáról akár másról van szó, egyik sem közelíti meg azt a teljesítményt, ami elvárható volna a 21. században ilyen technikai csodák mellett mint ez a gyorsító. Nem arról van itt szó, hogy zöld-energia vagy sem, hanem arról, hogy abban érdekes sehol nem tartunk... A legjobb esetben is csak a kisebb fogyasztású elektronikai eszközök fejlesztése van napirenden, de az, hogy tiszta nagyon sok energiát termeljenek fejlesszenek ki azt leszarják magasról.
  • MaRee #5
    Gondolom a számítógépedről/telefonodról/tabodról amiről ezt írtad sokkal nagyobb szüksége van az emberiségnek, és a használatához szükséges áramot is te tekerted össze a szobában épített áramfejlesztő kerékpároddal :D
  • Katalizátor #4
    Nagyon zöld itt valaki...
    Induljunk ki abból, hogy mennyi energiát fogyaszt az LHC, aminek van értelme, tudományos hozama, illetve mennyi olyan nagy energiaigényű létesítmény létezik a Földön, aminek viszont nincs, csak csili-vili, szóraka.
    Na ugye!
  • MasterMason #3
    Na és, mivel termelik az áramot ami kell ezen behemót üzemeltetéséhez? Amíg egy a gyakorlatban semmire nem használható elméleti fizika igazolására az egész világ összefog, addig egy tisztább olcsóbb energia elállítására 20 tudóst nem tudnál összeverbuválni. Higgs-bozon, ugyan kérem, olajjal szénnel meg kőkorszaki eszközökkel vagyunk csak képesek áramot előállítani.

    Az ember először tanuljon meg járni, aztán már van értelme repülőt építeni, ugyan ez igaz minden másra is, először a gyakorlatban is használható energia termelést kéne megtanulni itt a földön, aztán ráérnénk foglalkozni azzal, hogy vajon mi történhetett 13 milliárd éve...
  • Newfronter #2
    Jó dolog ez. A fejlődés a legfontosabb az emberiség számára.
  • Katalizátor #1
    Nem semmi gépezet ez, ahogy elnézem a fotót! Tényleg fantasztikus, hogy az emberek ilyet képesek építeni!