Balázs Richárd

A Naprendszer titkaival tér vissza a halottnak hitt üstökös

Az ISON üstökös bebizonyította, hogy nem szabad leírni. Miután eltűnt a Nap mögött, majd eleinte nem akarózott megjelenni, sokan máris halálhírét keltették, az utóbbi idők talán leghíresebb űrobjektuma azonban visszatért és akár a Naprendszer múltjáról szóló adatok egész kincsestárával szolgálhat.

Ne becsüljük alá azonban a Nap erejét, ami alaposan megtépázta szegény üstökösünket, így a korábban decemberre jósolt égi látványosság minden bizonnyal le kell mondanunk, a tudósoknak viszont továbbra is kiváló csemegének ígérkezik. "Ez a képtelenül őrült, és kiszámíthatatlan objektum továbbra is elképeszt, lenyűgöz és összezavar minket" - írja Karl Battams, a washingtoni Haditengerészeti Kutató Laboratórium munkatársa, az ISON megfigyelési blogjában, melyben "Schrödinger üstököseként" említi az objektumot, mivel látszólag egyszerre képes halott és élő állapotban lenni, mint az a bizonyos elméleti kvantum-cica.

Számos Nap-megfigyelő központ kísérte nyomon az ISON jelenlegi pályájának legkritikusabb szakaszát, a Nap melletti elhaladást november 28-án éjjel, és az első felvételek nem sok jóval kecsegtettek az üstökös sorsát illetően. Az európai űrügynökség, az ESA éjjel 10.30-kor egy Twitter üzenetben már temette az ISON-t, a legfrissebb felvételek azonban másról tanúskodnak. Egy fényesedő objektum jelent meg az ISON várható pályáján, ami arra utalt, hogy valami mégis maradt az üstökösből. Az üstököst felépítő jég és por mennyisége jelentősen csökkenhetett, így az ISON jóval kisebb lehet eredeti 2 kilométeres méretéhez viszonyítva. "Ha túlélte, akkor sokkal kisebb maggal rendelkezhet, mint néhány nappal ezelőtt" - mondta Geraint Jones, a University College London csillagásza.


Az ISON különös újrafényesedése több csillagászt is meglepett. Az egyik magyarázat szerint a Nap roppant gravitációja szinte minden "életet" kipréselt az üstökösből, ami most "levegőért" kapkod. "Az történhetett, hogy a nukleusz pár nappal ezelőtt már széttöredezhetett, de még mindig úgy tűnik, mintha egyetlen mag haladna tovább" - magyarázta Jones, hozzátéve, hogy a töredékek egyenként gyorsulhattak tovább, csökkentve kollektív fényességüket, miután azonban elhaladtak a Nap mellett, újra összecsomósodhatnak, ezért tűnik újra fényesebbnek az objektum.

Sajnos amennyiben az elmélet helytálló, akkor nem fogjuk szabad szemmel látni az ISON-t az elkövetkező hetek hajnali égboltján, legfeljebb látcsővel, de ez is egy elég optimista feltételezés. A csillagászok eszközeivel azonban vétek lenne elmulasztani az üstökös megfigyelését, az ISON tortúrája ugyanis hatalmas tudományos lehetőséget hordoz magában. "Reméltük, hogy sok mindent megtudhatunk róla, ha túléli a Napot, de a tény, hogy széttöredezett, egészen más kérdésekre adhat választ" - mondta Jones.

Az ISON több mint egymilliárd évet utazott az Oort-felhőben, ami Naprendszer kialakulásakor hátra maradt anyagok távoli, jeges gyűjtőhelye. Az üstökös most kieresztette ezt az anyagot, betekintést engedve a kutatóknak a távoli múltba. "Adatok sokaságával gazdagodtunk, melyeket most ki fogunk elemezni" - zárta le az elmúlt napok fejleményeit Jones.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #34
    "Ismét tényként közölt feltételezés.
    Semmi bizonyíték nincs az Oort-felhő létezésre."

    At Oort-felhő nem egy klasszikus felhő, aminek van egy koordinátája, és akkor abban nyüzsögnek az aszteroidák. Amikor összeállt a naprendszer, akkor volt ami a szélén maradt, mert nem tudott minden anyagot lenyelni. A naprendszer meg egy korábbi csillag halála után maradt romokból állt össze. A Nap gravitációja néhány tucat földtömegnyi anyagra nem tudott úgy hatni, hogy közelebb vonzza, ahogyan nőtt a Nap, de el sem engedte őket. Úgy 50-100 Nap-Föld távolságnyira rekedtek egymástól sok millió kilométernyire. Ez az Oort-felhő. AZ óriásbolygók lassan kibillentik őket, és van amelyik elhagyja a naprendszert, van amelyik a központ felé sodródik. Ezek az üstökösök. Onnan gondolják, hogy létezik ez a felhő, mert néhány termetesebb objektumot meg is figyeltünk, illetve azt is megfigyeltük, hogy az üstökösök folyamatosan fogynak, mert vagy nekicsapódnak valamilyen belső égitestnek (Shoomaker) vagy egyszerűen megöli őket a Nap. amikor párologtatják a csóvájukat. Tehát egy-egy üstökös nem lehetett üstökös néhány milliárd éve is, mert ennyi idő alatt megsemmisülnek. Tehát valahonnan jönnek, és ekkor válnak üstökössé. Ha nem az Oorth-felhőből, akkor más csillagoktól jönnek, de ez csak úgy lenne lehetséges, ha más csillagoknak lenne Oorth-felhője, ahonnan kilökődnek. Ha más csillagoknak van Oorth-felhője, akkor nekünk is van. Konklúzió, hogy van Oorth-felhőnk, és minden bizonnyal előfordulhat, hogy nem kizárt egy üstökösről, hogy más csillagoktól szármezik, de statisztikailag nagyobb a valószínűsége egy kilökött égitestnél, hogy csak úgy kószálna a semmiben, és nem kerülne más csillagrendszerbe. Tehát, ha egy üstökösjelölt kilökődhet meg a központ felé is sodródhat, akkor a kilökődöttnek szerencse kell, hogy elérjen egy másik csillagot, a besodródó meg azonnal üstökös lesz. Mellesleg kérdéses, hogy a kisodródó tényleg eltudná hagyni a csillagját, vagy csak kiljebb kerülne.

    De mondom, észleltünk már üstökösjelölteket, akik egyenlőre köszönik szépen, de jól érzik magukat a jelenlegi külső pályájukon, és feltételezzük, hogy vannak még, mert nehéz, körülménye, és az észlelésük, amihez szerencse is kell, így adódik, hogy több is van. És ha több van, az az Oorth-felhő. Tehát nem egy kupacban lévő üstökös jelölt, hanem a teljes naprendszert körbevevő burok ez, amiben egymástól sok millió kilométerre néhány kilométeres fagyott vízből, porból álló objektumok vannak.
  • immovable #33
    Tau-tau lassan már ez a nicked is kukás lesz. Válasz másikat aranyom.
  • Richard Donkies #32
    Sehol nem mondtam, hogy az Oort-felfő fényévekre van.
    Úgyhogy ezt is benézted, mint a másik kettőt: #28 #29
  • AgentKis #31
    Igen bocsi az már nem neked szól...
  • gforce9 #30
    Én nem kételkedem benne, nem tudom egyátalán miért nekem szegezed a kérdéseket, illetve a mondataid. Én pusztán olyan linket kértem, ha tud valaki, amelyben konkrét adatokból és levezetésekből következtetnek a felhőre. A fényévet valóban benéztem. Bocsi. :) a hozzászólásod többi részét viszont nem igazán értem miért nekem írod.
  • AgentKis #29
    "gravitáció a sugárral köbösen csökken!" négyzetesen csak elkalandoztam...
  • AgentKis #28
    Elnézést! Az utolsó mondatomat "Richard Donkies" -nek szerettem volna írni...
  • AgentKis #27
    Esetleg tanú nem kellene aki járt ott és megszagolta ezeket a testeket?

    Egyébként az Oort felhő 1 fényhétre van, nem fényévekre. Egész pontosan lehet számolgani oda. és gravitációsan is bizotsan a naprendszerhez kötött dolgok alkotják lévén a legközelebbi "hasonló tömeg" 200x van messzebb és a gravitáció a sugárral köbösen csökken!

    Persze nem muszály mindent tudni, de a tudatlanság(od)ban bizonyosnak lenni és így eszet osztani fórumokon talán nem kellene...
  • AgentKis #26
    Olvasd el akkorezt magyarul. Ha ezt 1834-ben ki tudta számolni egy okos ember, akkor gondolkodj el azon a maiak mire lehetnek képesek olyan hatalmas technológiai háttérrel, ami ezen a téren 1834 óta rendelkezésre áll...
  • M2 #25
    Csak én látom úgy, hogy ez visszapattant? :-)