21
  • VolJin
    #21
    +csak idehajított egy kavicsot.. abból virágzott ki az élet.
    ez a pánspermia elmélet.. amiben van is ráció.
    ez úgy működik, hogy van egy bolygó, vagy hold amin valahogy nagy nehezen magától kifejlődik az élet."

    Csak, itt nem erről van szó. Pusztán az aminosavak kialakulásáról, és azok sem egy bolygón, hanem üstökösön.
  • gforce9
    #20
    Szerintem inkább ennek a pánspermia elméletnek abban van az "előnye", hogy a nagy talányt, hogy hogyan is alakult ki az élet hogyan alakult ki reproduktív szerves struktúra annak a terét megnöveli. Elképzelhető, hogy kiderül majd egyszer, hogy a földön ehhez nem voltak meg a feltételek. Kutatják már ugye rég, de még nincs meg az, hogy na tessék: így és így történhetett, Elképzelhető hogy nagyon speciális körülmények kellettek ehhez. Ha tényleg lehetséges, hogy csellengő égitesteken utazhat élet, akkor kiterjeszti azt a területet, ahol kutatni érdemes a kialakulásának kérdésében. Ez tök izgalmas terület.
  • Nos
    #19
    Szerintem kimondottan megmagyarázni nem magyaráz meg semmit, csak felvázol egy lehetőséget. Az élet kialakulásának időszakában egyébként lényeges nagyobb számban érkeztek meteoritok a földre, mint ma, szóval akár itt is lehetett szerepük, és az is lehet, hogy itt épp nem volt. Nem hiszem, hogy mostanában ki fog derülni olyasmi, hogy azok az első reprodukcióra képes molekulák, amik később, vagy spontán az RNA kialakulásához vezettek biztosan és kizárólagosan ebből, vagy abból a forrásból származtak. De ha ti erre rendelkeztek bármilyen bizonyítékkal, akkor azt érdemes lenne megosztani a világgal, mert egyelőre egyik lehetőség sincs száz százalékig alátámasztva. Még a végén egy Nobel-dijjat is kaphattok.
  • Sequoyah
    #18
    Hipotezis es hipotezis kozott van kulonbseg. Ez a hipotezis meg akkor sem magyarazza meg az alapkerdest (hogyan alakult ki az elet), ha igaznak bizonyulna.

    Ettol meg az elmeletnek van letjogosultsaga, de nagyon sokan azt hiszik, hogy ez megmagyarazza az elet kialakulasat, pedig nem. Ez csak azt magyarazza meg, hogy hogyan alakulhat ki hasonlo elet mas bolygokon, amit viszont meg csak nem is talaltunk eddig.
  • wraithLord
    #17
    A cikk címe ferdít, de szerintem felesleges ezen rágódni, az üstökösök becsapódási energiája is katalizálhatja összetett szerves vegyületek kialakulását. A világűrben is kialakulnak egyszerű szerves molekulák (üstökösön is), földi vizes oldatokban is, tehát az alapanyag megvan hozzá.

    Senki nem mondta (legalábbis most), hogy a földi élet nem a Földön alakult ki, hanem máshol, és üstökösön került ide. A szerves molekula nem egyenlő az élettel.
    De ha így is lenne, a földi élet akkor is kialakult valahogyan, vagy itt vagy máshol, a kialakulásának mikéntjére ez nyilván nem magyarázat. Ahogyan itt is, és más topikokban is rámutattak erre már néhányan...

    Ez csak egy lehetséges puzzle darab az élet kialakulásának mikéntjéről szóló kirakós játékban...
  • Nos
    #16
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Panspermia#Pseudo-panspermia

    legalabb a legelejet es a proposed mechanism reszt erdemes elolvasni
  • Nos
    #15
    Azert te is eleg vallasos hevvel veded azt amit. Azonnal elutasitassz egy elmeletet, anelkul hogy tudnad mi tamasztja ala, vagy mik a hibai. Jelenleg hipotezisek vannak, es ez az egyik. Eleg naiv dolog azt hinni, hogy egy kutato,aki felalit egy hipotezist, azt tuti biztosnak gondolja. A legtobben a hipotezist hipotezisnek tekintik. Vigyazz, mert pont abba a csoportba sodrodsz, ami ocsarolsz.
  • Sequoyah
    #14
    Egyszeru elmeknek eleg egy lepest megvalaszolni, es ok mar boldogok.
    - Isten teremtette
    - Ustokos hozta
    - Itt alakul.... hu ez mar tul bonyolult

    Kritikus elmeknek viszont egybol eszebe jut a kovetkezo kerdes is
    - Ki az az isten, hogy mukodik isten
    - Honnan hozta az ustokos, ott hogyan alakult ki
    Ezeknel a kerdeseknel mar kiderul, hogy az elso magyarazat igazabol nem magyarazott meg semmit, viszont meg jobban elbonyolitotta a problemat. Occam-borotvaja elve szerint viszont favorizaljuk az egyszerubb elmeletet, ami a foldon kialakulas mindenfele ustokos es felsobb hatalom nelkul. Persze ki nem zarja utobbiakat, de egyelore nem erdemes foglalkozni vele.
  • ugh
    #13
    ez a lenyeg.
    +1
  • ugh
    #12
    Lófaszt hoztak azok.
    Nem tudom mért hihetőbb, hogy kismilliárd km-ről jött ide mint, hogy itt alakult ki.
    Ez most olyan mint a teremtés a vallásban.
    Most ez az új vallás...
  • Sequoyah
    #11
    Azt hiszem en ugyanezeket vettem eszre csak mas szavakkal leirva, es teljesen jogosak.

    Egyebkent az elmelettel semmi baj. A baj akkor van, amikor egy nem szakember ujsagiro, vagy egy totalisan hozza nem erto ujsagiro probalja ezt leirni, igy az elmelet mar a cikkben eleve helytelenul van reprezentalva, el van ferditve.
    Aztan az ezt koveto hozzaszolasokrol ne is beszeljunk:)
  • Sequoyah
    #10
    "Az üstökösök hozhatták el az életet a Földre"
    Ilyet a cikkben szereplo tudosok egyike sem allitott. A kovetkezok olvashatoak ki:
    - Az ustokos katalizatorkent segitheti az elet kialakulasat, de ugyanezt a munkat egy vulkan is elvegezheti
    - Az ustokoson tulelhetik az ur viszontagsagait az elet alkotoelemei, igy lehetseges LEHET hogy ustokossel kerult ide. Vagy innen egy masik egitestre, pl Europara

    Viszont attol, hogy ustokoson utazik az elet, attol valahol meg ugyanugy ki kell alakulnia, szoval az eredeti kerdes megvalaszolasahoz semmivel sem vagyunk kozelebb.

    A kerdes akkor lesz erdekes, ha talalunk eletet mashol, pl az Europan, es tuldalgosan hasonlo lesz a felepitese.
  • NEXUS6
    #9
    Minmeghalunk!
  • lerboy
    #8
    Nekem laikusként lenne pár észrevételem ezen elmélettel kapcsolatban.

    1.) Tisztázni kellene, hogy az üstökösök "hozzák-viszik-e" az "életet" a bolygókra, vagy csak katalizálják az amúgy már fejlődésnek indult állapotokat.
    2.) Ha az üstökösök viszik az életet, akkor is fennmarad a kérdés, hogy honnan? Valahol mégiscsak ki kellett hogy alakuljon az élet a nulláról. De ha valahol ki tudott alakulni az élet a nulláról, az miért ne ismétlődhetne meg ez a folyamat bárhol máshol korlátlan számban a világegyetemben, akár itt a Földön is? És akkor már rögtön nem lenne szükség üstökösök "segítségére".
    3.) Az üstökösök, még ha ki is tudnak lépni egy adott csillagrendszer gravitációs vonzásából, marha lassan haladnak a fénysebességhez képest. TEhát ebből is következik, hogy az "életetet" legfeljebb néhány csillagrendszer között tudják "szállítani", mivel az egész univerzum is csak közel 14 milliárd éves, ezért az élet elterjedéséhez (csillagrendszerről csillagrendszerre) kissé kevés idő áll rendelkezésre.

  • Nos
    #7
    aha, köszönöm
  • Astrojan
    #6
    Akkor hadd tegyek hozzá annyit, hogy nem kötelezően itt kellett kialakulni az életnek nulláról. Elég ha valahol a Világegyetemben kialakult és az ott kifejlődött értelmessé váló élet szétszórja a csíráját. Tehát, nem állítva, hogy így történt, de akár lehetne így is, nemcsak üstökösök szórhatják az aminosavakat.

    A Világegyetem lakott, az idegenek napi szinten közlekednek és látogatnak hozzánk. Mivel sokan emberszerűek, ezért logikailag valamiféle közös eredetünk lehet. Lehetőség lenne az is, hogy innen származtak el de számomra ez a kevésbé valószínű. Valószínűbbnek az tűnik, hogy az ember fejlődésébe szóltak/szólnak bele.
  • Nos
    #5
    Igen, itt még sok minden nyitva van. Azok alapján a cikkek alapján, amivel eddig találkoztam még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az üstökösök hideg világában tudnak kialakulni azok a molekulák, amik később egy melegebb környezetbe kerülve is stabilak maradhatnak, és abban (ebben) a másik környezetben tudnak továbbalakulni az élet legközelebbi alkotórészeivé.

    Persze itt nagyon-nagyon laikus vagyok. Ha valaki vágja a témát, akkor helyre tehet.
  • Amergin
    #4
    "Az üstökösök hozhatták el az életet a Földre "

    "az üstökösek által hordozott aminosavak túlélik-e a becsapódást, ez pedig katalizátorként szolgálhat-e az élet megjelenésében"

    "mostanában egyre gyakrabban említik őket az élet hordozóiként"

    "van arra esély, hogy az üstökösök magukkal vigyék az élet alkotóelemeit"

    Ideje lenne eldönteni, hogy az életet hordozzák, vagy csak az életet felépítő anyagok bizonyos alkotóelemeit, mert gyanítom, hogy sokak szerint a két dolog merőben más...
  • Zombee
    #3
    Vagy csak nagyon messze vannak a Naprendszeren kívüli bolygók. Színképelemzéssel, csillagok fényének mérésével és matematikával nem lehet életet találni. Mert amúgy szart se látunk az exobolygókból.
  • overseer-7
    #2
    csak idehajított egy kavicsot.. abból virágzott ki az élet.
    ez a pánspermia elmélet.. amiben van is ráció.
    ez úgy működik, hogy van egy bolygó, vagy hold amin valahogy nagy nehezen magától kifejlődik az élet.
    Majd ez az objektum ütközik egy másik kisebb vagy nagyobb kisbolygóval, holddal, vagy nagyobb szilárd bolygóval. Ennek bármikor megvan az esélye.
    Ilyenkor a tér minden irányában a bolygó anyag maradványai repülnek szét hatalmas sebességgel.
    Ezen kőzetek belsejében hibernálva védve az uv sugárzástól, és más behatásoktól utazik hosszú időn át, akár több száz millió évekig, majd aztán egy arra alkalmas bolygó befogja a gravitációs mezejével és mint egy meteor zuhan a bolygóra, holdra.
    Ha kellően nagy a meteor, a belsejében az élet csírája túlélheti az utazást, becsapódást, ha nem függőlegesen zuhan a bolygóra.
    Majd ha adottak hozzá a körülmények, megindulnak az életfolyamatok, az élet, molekulák, másolatot készít magáról és beindul az evolució.
    Ezeket a felvetéseket számos kísérlet bizonyítja, hogy helytállóak lehetnek.

    Ha ez így van.. a galaxisokban, csak úgy nyüzsög az élet.. teli van élettel minden olyan bolygó, hold amely alkalmas az élet hordozására.

    Kérdés.. ha ez így van.. miért nem találtunk már jelet az élet létezésére a csillagok között?
    Lehet, hogy valamiféle karantén alatt tartják a földet?.. valami kísérlet keretében?
  • dzsagon
    #1
    Az isten lusta volt eljönni ideáig?