MTI

Tiszta energia-programot hirdetett meg Obama

A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a 2005-ös szinttel szembeni 32 százalékos csökkentést irányzott elő 2030-ig az erőművek széndioxid-kibocsátásában az amerikai Tisztaenergia-program, amelyet a Fehér Házban ismertetett Barack Obama elnök és Gina McCarthy, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) igazgatója.

A Fehér Ház közleménye szerint ez 9 százalékkal több, mint amennyi a csökkentés mértékére vonatkozó eredeti javaslatban szerepelt. Obama a programot ismertetve hangoztatta, hogy nincs nagyobb kihívás az emberiség jövőjével szemben, mint a klímaváltozás, amelyet ha nem kezelnek helyesen, nem lehet majd megfordítani, és ahhoz nem lehet majd alkalmazkodni. "Létezik olyan fogalom, hogy túl késő" - mondta az elnök.

Obama rámutatott: az államoknak programok a végrehajtásának tervét maguknak kell kidolgozniuk, önnálóan vagy másokkal összefogva. A megvalósítás megkezdésének eredetileg 2020-ban megállíptott határidejét a végleges program 2020-ra tolta ki. Az államoknak emellett az eredeti 2017 helyett 2018-ban kell beterjeszteniük az arra vonatkozó terveiket, hogy konkrétan milyen lépések segítségével kívánják csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. A szövetségi kormány hitelekkel próbálja majd az államokat arra ösztönözni, hogy már a kitűzött határidő előtt, 2020-ban vagy 2021-ben fejleszteni kezdjék megújuló energiaforrásaikat. Ezek - egyebek között a szél- és a naperőművek - egyébként az eredeti tervben megfogalmazottnál sokkal nagyobb szerephez jutnak a széntüzelésű erőművekről való áttérésben. A Tisztaenergia-program 2030-ig 30 százalékos növekedéssel számol ezen a téren.


A korábbi elképzelésben a fő hangsúlyt arra helyezték, hogy fel kell gyorsítani a széntüzelésűektől a fölgázt hasznosító erőművekre történő áttérést. A végleges változat ezzel szemben már úgy számol, hogy a földgáz részaránya az országos energiamixben a jelenlegi szinten marad. Az amerikai kormányzat szerint a széndioxid-kibocsátás korlátozása 2030-ig évi 8,8 milliárd dollárba kerül majd, ám ezt a költséget erősen meghaladják majd az egészségügy területén várható megtakarítások. Obama hétfőn visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a program megnöveli az amerikaiak villanyszámláját, a szegényeket sújtja és munkahelyeket szüntet meg.

Az elnök a fehér házi összesítésre hivatkozott, amely szerint a Tisztaenergia-program, miközben több tízezer munkahelyet teremt, a 2005-ös szintről csaknem 90 százalékkal csökkenti majd az erőművi káros kibocsátások okozta halálozások számát, és 70 százalékkal csökkenti szmog- és a koromképző szennyező anyagokat. Az elnöki hivatal prognózisa szerint az idő előtti halálozások száma 2030-ig 3600-zal, a gyermekek esetében az asztmarohamok száma 90 ezerrel, a munkahelyi és iskolai mulasztott napok számát pedig 300 ezerrel csökkenti majd. Az Fehér Ház által közreadott számítások szerint az amerikai családok éves energiaköltsége 2030-ban a jelenleginél csaknem 85 dollárral lesz kevesebb, a felhasználáson való megtakarítás viszont 30 millió lakás ellátásra lesz elegendő és a 2020-2030 közötti időszakban 155 milliárd dollárt takarít meg a felhasználóknak.

Az átállás tényleges költségeit azonban szakértők csak az tagállami szintű programok meghatározása után lehet majd reálisan felbecsülni. Az erőművek az amerikai üvegházgáz-kibocsátás fő forrásai, ezekből származik a széndioxid és más, a hőt csapdába ejtő gázok kibocsátásának több mint egyharmada az Egyesült Államokban. A károsanyag-kibocsátás korlátozása - ha sikerül keresztülvinnie - Barack Obama politikai örökségének egyik kulcseleme lehet. Az elnök az év végén megtartandó párizsi klímacsúcson aláírandó egyezmény sikeréhez azzal kíván hozzájárulni, hogy eltökélte: hazája a 2005-ös szintről 2025-ig 26-28 százalékkal csökkenti majd a kibocsátást.

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns korábban ígéretet tett rá, hogy megválasztása esetén meg fogja védelmezni Obama tervét a republikánusokkal szemben. Több mint egy tucatnyi állam viszont azt jelezte előre, hogy bíróságon száll majd szembe a tervvel és az EPA-val. Várhatóan ellenzéki és a jelentős szénbányászattal rendelkező államokban megválasztott törvényhozók is erőfeszítéseket tesznek majd az elképzelés zátonyra futtatása érdekében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője, Stephane Dujarricon hétfőn méltatta az amerikai tervet, rámutatva, hogy a klímaváltozás elleni globális megállapodáshoz ilyen "jövőképpel rendelkező vezetésre" van szükség. Dujarric rámutatott: a terv annak bizonyítéka hogy az Egyesült Államok eltökélt az globális felmelegedés elleni küzdelemben, valamint egyúttal megtakarításra és gazdasági növekedésre is törekszik. "Egyúttal elismeri, hogy valamennyiünknek kötelessége egy olyan bolygót hátrahagyni a jövő nemzedékei számára, amely lehetőségeket biztosít a fenntartható fejlődés számára" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #15
    Ha Barack ezt komolyan gondolna, akkor szerintem mar halott lenne. Az ot iranyito bankok, titkosszolgaltok, mar akkor kinyirnak, ha csak felteteleznek rolla, hogy gondolni fog ra.
  • fonak #14
    Skylake többnyire értelmes dolgokat mond, és még szórakoztató is a stílusa, persze kicsit monomániásnak tűnik. :)
  • Major #13
    9 évnyi SG reg. azért megviseli az embert :D
  • Nos #12
    Ok, az tény, hogy az USA brutális kibocsátással rendelkezik, meg hogy elég sok a pazarlás, de ez végre egy pozitív lépés.
    (ja, gatyó kevés alapismerettel, sok előítélettel ír túl sokat)
  • Tarathiel2 #11
    Nos igen, de vele legalább egyet tudok érteni az esetek egy részében, viszont gatyó tényleg menthetetlen... :)
  • molnibalage83 #10
    Azért Skylake-nek is vannak elég meredek kommentjei... De halgyatyó tényleg totálisan meg van zakkanva. Pedig 6-7 éve teljesen normális arc volt.
  • Tarathiel2 #9
    Tőle ne is várj koherens hozzászólást. Egy ostoba konteós fröcsögőgép aki meg van róla győződve hogy csak azért nem használunk már ma fúziós energiát, azért nincs univerzális rákgyógyszer, stb. mert "valakik" elszabotálják.
  • Skylake #8
    Okés, szerintem ez nem volt valami koherens tartalmú hozzászólás, ezt azért valószínűleg te is érzed, drága kolléga. Kifejtenéd bővebben?

    "Az emberhez méltó közlekedés" az adott gazdasági és technológiai színvonal következménye. Még az is elképzelhető, hogy ha esetleg egy jövőbeli kataklizmát netán túlélve mehetünk lábbusszal, illetve a tehetősebbek kimaxolhatják az akkori emberhez méltó közlekedést: ülhetnek szamárháton, vagy szekéren.
  • halgatyó #7
    Ez a terv egy nagy büdös szar! Ez a banánzabáló át akar menni algore-ba.
    Az egész tervben az egyetlen megoldás NINCS megemlítve: a fúziós kísérletek elszabotálásának a felfüggesztése és a szporító reaktorok.
    Ehelyett az államokat próbálja rávenni, amelyek aztán tényleg nem tudnak semmi újat és hasznosat KIFEJLESZTENI mert az kizárólag a világ leggazdagabb és a legtöbb tudóst magához csábító országának a képessége, nem pedig az egyes államoké!
    Az államok csak a sok zöldbarom által már évek óta szorgalmazott, haszontalan szarságokra képesek, amelyek az emberek millióinak az életét keserítik meg. Főlag az emberhez méltó közlekedés fog szívni.
    Pláne amikor nekiállnak az aszmások számával hazudozni, akkor fog el az ordító hányinger. Obamaki húzzon már el a francba... csak az a baj, hogy még nagyobb barom áll majd a helyére, aki lángba borítja a világot. Nincs ott normális politikai erő... democsokrácia, hazugság, hányinger.
  • Skylake #6
    Ó, biztos elhiszem a zsíroshasú és seggű, elkényesztetett, középosztályi luxushoz és fogyasztáshoz szokott népének, hogy majd képes lesz meghúzni a nadrágszíjat, és kevesebbet fogyasztani! Mikor a nagy környezetvédő kamugépről, (Leplezetlen igazság) Al Gore-ról is kiderült, hogy akkora kéglije van, hogy éppen eltéved benne, nyilván a karbon lábnyoma sem kicsi!

    Csökkenteni akarod Barack a CO2 kibocsátást, b*szod?! Na, én tudok mindjárt két helyszínt, ahol ezt megkezdheted, és amelynél a lekapcsolás egyéb, hogy is mondjam, gesztusértékkel rendelkezik. Goodwill, as you know! Egyik ojjektum az üvegpalota, plusz a kapcsolódó létesítmények Fort Meade-ben, a másik pedig a most nemrégiben felhúzott, körülbelül Westend bevásárlóközpont teljes területének 5x-ét kitevő adatterületű csodálatos adattárház a festői Bluffdale-ben! Utóbbi mint tudjuk, áramból olyan k*rva sokat zabál, hogy összemérhető Salt Lake City elektromosáram fogyasztásával! Ezeket már kezdheted is lekapcsolni!

    Nem az USA-n fog múlni a Földön a CO2 emisszió nagyarányú csökkentése, tekintve eddigi hozzáállásukat az eddigi egyezmények elfogadásához!