MTI

Egy éve lőtték le Ukrajna felett a maláj utasszállítót

Hollandia egy nemzetközi bíróság felállítását javasolta a maláj gép lelövése ügyében, ezt az ukránok támogatják, míg az oroszok hevesen ellenzik. Egy percekkel a katasztrófa után készült videó is előkerült.

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurba tartó járata tavaly július 17-én az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le, a legnagyobb valószínűséggel rakétatalálat következtében. Az ukrán hatóságok szerint a szeparatisták, ez utóbbiak szerint viszont az ukránok lőtték le a gépet. Hollandia most egy olyan nemzetközi bíróság létrehozását kéri az ENSZ-től, amely az MH17-es járat egy évvel ezelőtti, Ukrajna fölött történt lelövése ügyében ítélkezne - közölte Amszterdamban Mark Rutte holland miniszterelnök. Rutte szerint a nemzetközi bírói testület létrehozása biztosíthatná leginkább az összes érintett fél együttműködését annak érdekében, hogy a felelősöket azonosítsák és megbüntessék, s ezzel igazságot szolgáltassanak a szerencsétlenül járt gépen életét vesztett 298 utas - többségük holland állampolgár - családtagjainak.


Malajzia elégedetlen a közel egy éve zajló holland nyomozással, ezért július 8-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé beterjesztett határozattervezetében nemzetközi büntetőbíróság lérehozását kérte az ukrajnai katasztrófa kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére. A kezdeményezéssel egyetért Hollandia, Nagy-Britannia és több más ország is, de a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország ellenzi. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön beszélt telefonon erről Mark Rutte holland miniszterelnökkel, és kifejtette, hogy Moszkva túl korainak és a kívánt hatással ellentétesnek tartja a kezdeményezést.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, nincs alapja annak, hogy ilyen büntetőbíróságot hozzanak létre. "Kétségeinket osztja Kína is. A határozatot az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szorgalmazza, talán serényebben is, mint a malájok" - mondta. Csurkin azt hangoztatta, hogy Oroszország alapjában véve támogatná a szoros nemzetközi együttműködést a jelenleg folyó vizsgálatban, arról azonban "nem sokat tud". "Szakértőinket kizárták a vizsgálatból. Időnként arról kapunk részleges információkat, hogy miképpen zajlik a nyomozás" - mondta. Csurkin kifogásolta, hogy a vizsgálatot teljes titokban folytatja néhány ország egymás között. "Nem helyes, indokolatlan egy nemzetközi bíróság létrehozását felvetni, amikor nemzeti szinten gyakorlatilag befejeződött a nyomozás" - érvelt az orosz ENSZ-nagykövet.


Az ukrán államfő szintén határozottan támogatja a nemzetközi különbíróság felállítását. Petro Porosenko szerint a nyomozati szakasz után a felelősségre vonásnak kell következnie. "Határozottan támogatjuk a nemzetközi törvényszék létrehozását, amit jóvá kell hagynia az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Úgy gondoljuk, hogy ha valaki le akarja állítani ezt a folyamatot, akkor magára vállalja a felelősséget" - mondta Porosenko, majd bírálta Moszkvát amiatt, hogy ellenzi az ENSZ-törvényszék felállítását. Porosenko szerint Oroszország reagálása várható volt és helytelen.

Bár hivatalosan Hollandia vezeti a nyomozást, az orosz hatóságok is vizsgálatot folytatnak a szerencsétlenség okainak feltárására. "Külföldi, nem orosz gyártmányú levegő-levegő rakétával találták el azt a malajziai utasszállító repülőgépet, amely egy éve zuhant le Ukrajna keleti részén" - erősítette meg a moszkvai álláspontot Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) szóvivője, aki vizsgálataik legfontosabb szálának nevezve ezt a változatot. Markin közölte, hogy a rendelkezésükre álló bizonyítékok szerint az ukrán légierő egy vadászgépe lőhette le levegő-levegő rakétával az utasszállítót.


A szóvivő hozzátette, hogy orosz szakértők szerint a maláj gépet eltaláló rakéta nem is orosz gyártmányú volt. Ez pedig alátámasztja az ukrán légierő egyik szerelőjének, a "koronatanúként" az orosz állam védelme alatt álló Jevhenyij Agapovnak a tanúvallomását. Agapov tavaly júliusban azt állította, hogy egy ukrán Szu-25-ös harci gép - amelyet szerinte egy századosi rangban lévő, Volosin nevű pilóta vezetett - a gépre felszerelt lőszer nélkül tért vissza bevetéséről.

A holland nyomozóhatóságok végleges jelentése várhatóan csak októberben kerül nyilvánosságra, de a CNN hírtelevízió úgy értesült, a jelentés tervezete szerint az összegyűjtött bizonyítékokból arra lehet következtetni, hogy a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok tehetők felelőssé az MH-17-es járat tragédiájáért. A CNN-t tájékoztató forrás szerint a több száz oldalas jelentés megállapítja, hogy egy orosz gyártmányú Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a gépet egy, a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai faluból.


Az oroszok érezhetően meglepődnek, amikor egy ukrán vadászgép helyett egy maláj utasszállító roncsaira bukkannak

A news.com.au ausztrál hírportál tegnap egy eddig nem látott felvételt tett közzé, amelyet maguk a Moszkva-barát szakadárok készítettek a becsapódás helyszínén, közvetlenül a tragédia után. A fegyveresek a füstölgő és égő roncsok között járva átkutatják az áldozatok poggyászát, megpróbálják kideríteni, hogy milyen gép zuhant le, és kik voltak az utasai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #35
    Az ebben a gyönyörű, hogy az oroszok a 40 éves ideiglenes hazánkban tartózkodásuk mellett szentté avanzsálódnak, mert az USA világpolitikát játszik.
  • VolJin #34
    Speciel most az oroszok folytatnak területszerző háborút. Szerintem az a gennyes hozzáállás, hogy csak azért támogatja ezt valaki, mert az USA mit csinál meg mit nem csinál máshol. Az tény, hogy az USA világcsendőrt játszik, de most hirtelen nem jut eszembe, hogy konkrét területszerzést az 1800 akárhányban a mexikói császárral folytatott háború óta tett-e egyáltalán.

    Ami totyog, hápog, csőre van és repül, az nem csak kacsának látszik, hanem kacsa is.
    Szakadár terület felett, orosz rakétával lelőttek egy utasszállító gépet. Nem kell ezt bonyolítani, meg a kinek volt az érdeke témát pedzegetni.
    Senkinek nem volt érdeke. De meghalt pár száz ember, akiknek semmi közük nem volt az egészhez.
    Egyértelműen baklövés volt, minden szándékosság nélkül. Egyszerűen ukrán szállítógépnek nézték.
    Tanulsága az viszont van. Szakadárok kezébe ne adj olyan fegyvert, amihez komoly szakértelem kell.
    Mert a szakadárok már csak olyanok, hogy kevésbé fegyelmezettek egy reguláris haderőhöz képest. Szakadáréknál simán belefér, hogy bebasznák fél liter vodkát, azt beülnek a vezérlőpult mögé.
  • VolJin #33
    Az kinek volt az érdeke, amikor kificamodott a bűkám?
    Senkinek, csak elbasztam...
  • VolJin #32
    Talán azért, mert úkrán katonai gépnek nézték?
    Már több ukrán szállítógépet leszedtek.
  • VolJin #31
    Szabadkőműves gyíkemberek egy oopakodóról lőtték le.
  • Papichulo #30
    Csak azért, mert megszállták egy összetákolt ukrán "állam" túlnyomó részt orosz lakta területeit

    Nem, a gond ott van, hogy ok az ukran nuklearis fegyverek leszereleseert cserebe vallaltak, hogy semmilyen teruleti kovetelesuk nincs es garantaljak Ukrajna integritasat...
  • Papichulo #29
    A BUK-ot is használhatták ukránok.

    Origin of the Separatists’ Buk: A Bellingcat Investigation

    Evidence the Russian Military Supplied the Type of Missile Used to Shoot Down MH17

    New July 17th Satellite Imagery Confirms Russia Produced Fake MH17 Evidence

    Zaroshchens’ke Launch Site: Claims and Reality

    Russia’s Colin Powell Moment – How the Russian Government’s MH17 Lies Were Exposed

    Az oroszoknak eddig szinte minden szava hazugsag volt az ukran konfliktussal kapcsolatban es - egyesek szamara hihetetlen modon - az osszes nyugati allitas igaznak tunik...

    A feketedoboz tartalma az elsődleges bizonyíték... kinél is van?

    A szeparatistaknal volt egy jo ideig... nagysokara adtak csak at a hollandoknak.

    Nincs itt semmi mocskos ugy. Az oroszok adtak egy SA11-et - szemelyzettal vagy anelkul - a szeparatistaknak, amellyel benasagbol lelottek egy utasszallitot.
  • Paddy #27
    Áhhhá szóval erről van szó. Csak azért, mert megszállták egy összetákolt ukrán "állam" túlnyomó részt orosz lakta területeit, onnantól kezdve bármit, mondanak, kérnek, javasolnak az csak kamu és rosszindulatú fenyegetés lehet, ami egyenesen Putyin apjától, az ördögtől származik.

    Mellesleg ki az az idióta, aki képes hinni ennyi erővel egy olyan agresszív államnak, mint az USA, amely a független országok belügyeibe minden évtizedben beleugatott (katonailag is) a Közel-Kelettől egészen Dél-Amerikáig. Épeszű ember nem hihet egy olyan ítéletben, ahol az Amerikai Diktatórikus Államok szállítja a "bizonyítékokat" és súgja az ítéletet.
  • Papichulo #25
    Ott pedig az ukránok mindent bojkottálnak ami nem kedves nekik.

    Mit bojkottaltak eddig az ukranok? Tenyeket!

    Ezzel szemben: "Vladimir Putin has rejected proposals for an international tribunal into the MH17 air disaster, in the clearest sign yet that Russia may veto a resolution on the plans at the UN Security Council next week" (forras)
  • Cat #22
    "az amerikai és "egyéb" külföldi vizsgálat miatt."
    Ja, szemét malájok, részben ennek köszönhető a légitársaságuk tönkremenése, csomó állampolgáruk meghalt, és nemzetközi vizsgálatot követelnek.
    Személt hollandok, csomó állampolgáruk meghalt és az ENSZ elé akarják vinni az ügyet.
    Szemét ausztrálok, csomó állampolgáruk meghalt, szemét ukránok, felettük lőtték le a gépet, és szintén támogatják a nemzetközi vizsgálatot.

    Egyedül az oroszok azok, akik blokkolják a dolgot. Ha valakinek ezek után nem nyilánvaló hogy ki a hunyó az fizetett oroszügynök.