Gyurkity Péter

Kiberfegyvert is kap az F-35 

Az új amerikai vadász egy kiberfegyverrel egészül ki, amelynek célját egyelőre találgatják.

Még január elején írtunk arról, hogy a Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter program során újabb malőrre került sor. Kiderült ugyanis, hogy az újgenerációs vadászgép a szükséges szoftver hiánya miatt még jó ideig nem használhatja fedélzeti gépágyúját, ennek pótlása pedig éveket vehet igénybe. Most szintén a fegyverzettel kapcsolatban jelent meg új hír, a kínálat bővülése (annak jellege miatt) azonban némileg zavarba ejtő.

Randy Mahr ellentengernagy a Virginiában megtartott Precision Strike Association konferencián árulta el, hogy az F-35 egy kibegyvert is magával hordoz majd, amelynek azonban sem pontos célját, sem pedig készítőjét nem ismerjük. Egyelőre mindössze annyit tudni, hogy a fegyverből a prototípus készült el, ezt tesztelik a szakemberek, mint ahogy az is biztos, hogy a rendszert nem a fő partner, a Lockheed Martin fejleszti. Arra vonatkozóan elhangzott ígéret, hogy a fegyver nem fogja rontani a vadászgép lopakodó jellegét, ebből azonban még nem következtethetünk annak céljára.

A terület iránt érdeklődők emlékezhetnek arra, hogy az amerikai haditengerészet és a Raytheon cég még 2010-ben bejelentette az úgynevezett Next-Generation Jammer (NGJ) kifejlesztésének szándékát. Ez az új fegyver váltaná le a meglévő technológiákat, fő célja pedig az ellenséges radarállomások megtévesztése, amelyet hamis radarjelek visszaküldésével érne el. Jó eséllyel ezen fejlesztés tökéletesítéséről van szó, amely végül valóban helyet kapna a vadászgépen, illetve leváltaná a meglévő példányokat. Legfőbb előnye éppen a számos meglévő változat egyszerre történő leváltása, mint ahogy az F-35 maga is ezt kínálja a katonai vezetésnek, hiszen a hadsereg, a légierő, valamint a haditengerészet mind megkapja a saját kívánalmai szerint módosított példányokat, amelyek így 10 különböző típust válthatnak majd le – darabonként 100 millió dolláros áron.

A konferencián szó esett még a szintén a Raytheon által fejlesztett GBU-53/B Small Diameter Bomb Increment II (SDB II) precíziós bomba sorsáról. Ez szintén mindhárom változaton helyet kap majd, a korábbi állításokkal ellentétben ugyanis a rendszerrel a legkisebb, helyből felszállni képes példány, vagyis az F-35B esetében sem lesz gond.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garou #32
    Nem frocsogest kaptal, tovabba siman tudtam ertelmezni az esetet: olvastad a kurucon vagy a hidfon, ugye? :)

    Azt, hogy ezt valaki elhiszi, ket dolog miatt lehet: vagy annyira utalja a moszados gyikemberek altal iranyitott Usraelt, hogy barmit elhisz, ami miatt rohoghet rajtuk, vagy tenyleg nem ert hozza, es csak kivancsi. Esetedben azert nem felteteleztem a masodik variaciot, mert nem te lennel az elso, aki igy kezdi, utana viszont igazi neheztrollkent folytatja. Amennyiben tenyleg csak tudasra szomjazol, ugy mea massima culpa, es ajanlom figyelmedbe a haditechnika topicot! A link is onnet van, es ott ez a kerdes mar egyszer elhangzott, es meg is lett valaszolva nalam hozzaertobbek altal.
  • Papichulo #31
    konkrét információkat pláne tudást nem kaptunk tőlük

    Ha masok tudasat/informacioit nem tudod elfogadni, akkor lassunk ilyeneket toled! Ha nem hiszed el, hogy ez a "Hibini vs. DDG/CSG" dolog egy hatalmas marhasag, akkor halmozd el a forumot a konkret informaciokkal es a tudasoddal... "put up or shut up" - ahogy a francia mondja :)
  • Tetsuo #30
    Gondolom így reggel, futás után nem tudtad rendesen értelmezni a hozzászólásokat, ami megbocsájtható...
    Csak idézek: "Nagyon nem értek a témához, de úgy hallottam, hogy a Hibini zavaró rendszerük eléggé megtépázta a morált néhány cirkálón, repülőgéphordozón..."
    Azért írtam ezt, mert konstruktív választ vártam, nem ugatást meg fröcsögést.

    Az, hogy mindkét fél dezinformál, propagandát terjeszt és egyéb pszichológiai hadviselést folytat, evidencia.
    Véleményem szerint az igazságot úgy lehet megismerni, ha mindkét fél kijelentéseihez hasonlóan közelítünk és nem dőlünk be egyik oldalnak sem.
    Érzékelhetően (durván) egyoldalú itt az SG cikkek esetében és főleg az ún. "szakértő" hozzászólók esetében a hozzáállás.
    Szerintem a legnagyobb dilettantizmus ez, vagyis azon személyek, akik mélyebben belefolytak a katonai technológiák és fegyverzetek ismeretébe - jelen esetben - durván egyoldalúan látják a helyzetet és nem képesek objektívan, kivülről nézni az eseményeket. Náluk még egy laikus is jobban ítéli meg a konfliktust még hadászati oldalról is, nem hogy politikailag.

    Én ezt tapasztalom, ugyanis eddig még a "kedves" haditechnikarajongók pökhendi stílusán kívül, konkrét információkat pláne tudást nem kaptunk tőlük. ;-)
  • molnibalage83 #29
    Ezeknek magyarázhatod...
  • Garou #28
    Nem tunt fel, hogy az "uszo ocskavassa" alazott hordozo, amit "ujra kell kabelezni" vigan elvan, es semmi baja? Friss kep rola:
    http://forums.airshows.co.uk/viewtopic.php?f=9&t=65881

    Honnan generalsz annyi energiat egy repulon, amit ez a csodafegyver igenyelne, hogy tonkre vagj egy rombolot, ha a masik esetet nezzuk? :)
    Plusz ez olyan lenne, mintha megtorpedoznad a hajokat. Reakcio amerikai reszrol meg semmi ugye? Mert a furfangos orosz/irani mernokok teljesitmenyet latva, az amcsik csak kussolnak... illetve nem is, ujabb hajokat kuldenek, hogy azokat is jol megszivassak az oroszok.
    Vicces amikor a nagy amcsi utalat ilyen csodavarasba fordul egy lefingott haderovel rendelkezo, sulyos penzugyi gondokkal kuszkodo orszag fele. Mert Ivan majd megoldja okosba 10 dollarert... ja.
  • Papichulo #27
    Miért, amerikai propot olvasva más a sztori? Ki gondolta volna? :-D

    Mar kis hozzaertessel is teljesen mas a story... ;)
  • Tetsuo #26
    Miért, amerikai propot olvasva más a sztori? Ki gondolta volna? :-D

    Igen, a HEMP-hez fissziós vagy fúziós bomba kell, nem is akármilyen, de az kifingat egy fél földrészt legalább. Hidd el, ez az elsődleges annál, aki be tudja vetni. ;-)
  • Papichulo #25
    Nagyon nem értek a témához, de úgy hallottam, hogy a Hibini zavaró rendszerük eléggé megtépázta a morált néhány cirkálón, repülőgéphordozón...

    Valoban nagyon nem ertesz a temahoz... gondolom szelsojobb mediumon hallottal ilyesmit, ott irnak ekkora hulyesegeket.

    A HEMP viszont annál inkább.

    #13 ;)
    Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2015.03.25. 21:23:12
  • Tetsuo #24
    A HEMP viszont annál inkább.
  • Tetsuo #23
    Nagyon nem értek a témához, de úgy hallottam, hogy a Hibini zavaró rendszerük eléggé megtépázta a morált néhány cirkálón, repülőgéphordozón...

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.03.25. 20:56:52