• kvp
    #16
    "Igaz, rosszul fogalmaztam, mert egy mögöttük meghúzódó háttérhatalom az, amelyik magyarellenes, a kormányban (és más pozíciókban) meg csak sokan, személyükben azok."

    Nem konkretan magyarellenes, csak allamellenes, mivel az allamok es a torvenyek (ugynevezett demokraciak) gatoljak a toke szabad ervenyesuleset es a limit nelkuli kapitalizmus letrejottet. Ezt egyre kisebb mertekben teszik, de azert meg mindig nem kaptak szabad kezet a nyugati vilagban. Tehat a legtobb kormanyt erdemes ugy nezni, hogy mennyire tamogatja a nemzetkozi nagytoke erdekeit es mennyire szolgalja a szavazoket. A ket csoport erdekei jellemzoen ellentetesek.

    A mostani magyar kormany pl. allamkapitalista, ami csak egy fokkal jobb mint a nemeztkozi kapitalizmus tamogatasa. Sokan hivjak ezt a rendszert az olasz feltalaloi miatt fasizmusnak, pedig a ketto nem fugg ossze, az egyik a gazdasagi rend, a masik egyfajta szemelyi vagy allami kultuszrendszer. Annyiban jobb, hogy hatasara a toke az orszagban marad, annyiban rossz, hogy nemzeti nagytokesekhez kerul, ami egy ujfajta nemesi osztaly letrejottet segiti elo. Ez utobbi a demokracia szempontjabol nem jo, tehat allamkapitalizmus eseten is szukseg van egy ido utan az allami nagytokesek vagyonanak leepitesere, ami viszont harcokhoz vezethet a politikusok es a helyi nagytokesek kozott, mikozben a politikusoknak a nemzetkozi nagytokevel is kuzdeniuk kell. Jo pelda erre oroszorszag, ahol a demokracia megtartasaval nem volt megoldhato a folyamat, mert az emberek plazat akarnak es fogyasztani, nem az orszagukert kuzdeni.

    A jo megoldas egyebkent a politikusok nelkuli kozvetlen demokracia, amikor mindenrol nepszavazas van es minden politikus (ugynevezett kepviselo) rogzitett mandatummal rendelkezik amitol nem terhet el, mivel az azonnali poziciovesztest jelent. Jelenleg ehhez hasonlo rendszer van svajcban, ahol mindenrol nepszavaznak. Ez sem tokeletes es eleg draga, de jelenleg az egyik legjobbnak tuno modja a politikia es a tokes vilag feletti tarsadalmi kontrollnak.