Gyurkity Péter

A héten felébresztenék a Rosetta landolóegységét 

Az ESA szakemberei szerint néhány napig most lehetőségünk van kommunikálni a Philae-vel.

Az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája novemberben hajtotta végre a történelmi küldetés legfontosabb fázisát, amelynek során a landolóegység az üstökös felszínén igyekezett megfelelő helyet találni magának. Ez félig-meddig sikerült, ám a teljes pontossággal eddig meg nem határozott helyszín árnyékosabb a vártnál, ezért legutóbb csak a májusi felébredésben reménykedhettünk. Most egy halovány remény mutatkozik a korai kommunikációra.

A Rosetta hivatalos blogjában arról olvashatunk, hogy a Philae működéséért felelős projektvezető szerint március 20-ig megpróbálhatjuk felvenni vele a kapcsolatot, már amennyiben a landolóegység valóban meg tudta kezdeni akkumulátorának feltöltését és a megfelelő időszakban kommunikálni tud az üstökös körül keringő Rosettával. Számításaik szerint ehhez valószínűleg túlságosan nagy a hideg, ám ez még nem tartja vissza őket attól, hogy megpróbálkozzanak a kapcsolat felvételével, bízva abban, hogy erre valóban sor kerül, és egy rövid ideig nem kell vakon utasítgatniuk a Philae-t.


Erre ugyanis már korábban sor került, kihasználva azt, hogy a Naptól mintegy 320 millió kilométerre lévő Philae jelenleg kétszer annyi napfényhez jut, mint a novemberi landolás idején. Itt két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy létrejöjjön a kétirányú kommunikáció, először ugyanis a belső hőmérsékletnek -45 Celsius-fok fölé kell emelkednie, másrészt pedig 5,5 wattot kell generálni ahhoz, hogy meginduljon a felébredés. Eddig a napfényt a belső lassú hevítésére használták fel, mivel a Rosetta segítségével (jó eséllyel) sikerült eljuttatni a megfelelő utasításokat a hibernált állapotban lévő landolóegységhez. A felébredést követően a Philae már 30 percenként figyel majd a Rosetta irányából beérkező esetleges üzenetekre, a működés megkezdéséhez és a kétirányú kommunikációhoz azonban 19 wattra lesz szükség.

A szakemberek arra is látnak esélyt, hogy a Phila már korábban felébredt, ám eddig nem volt elegendő energiája a megfelelő üzenet visszaküldéséhez, most azonban – a március 12. és 20. közötti időszakban – erre kísérletet tehet, különösen azon 11 rövid, napsütötte periódusban, amikor a Rosetta megfelelő pozícióban lesz. Eddig csak következtetni tudtak arra vonatkozóan, hogy a nappanelek árnyékban vannak, ezt ugyanis a beérkezett képeken nem látták világosan.

Amennyiben a szükséges feltételek rendelkezésre állnak, és a Philae is „észreveszi”, hogy megkezdheti az akkumulátor feltöltését, a szakemberek végre pontos adatokat kapnak majd ezen műszerek állapotáról. Jelenleg a 12,4 földi óráig tartó napból a landolóegység számára 1,3 óráig tarthat a napsütötte időszak, ez talán elég lesz a kommunikáció felvételéhez, ám ha ez március 20-ig nem sikerül, nagy valószínűséggel marad a májusi opció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!