Gyurkity Péter

Májusban ébredhet fel a Philae 

A Rosetta landolóegysége márciusban bootolhat fel, ám hónapokra lesz szükség a teljes ébredéshez.

Az Európai Űrügynökség történelmet írt, amikor saját egységük megközelítette a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstököst, majd pedig leszállást hajtott végre annak felszínén. Azóta a felszínt is egyre jobban megismertük, ám a Philae által elért pontos helyszín még mindig homályos, itt pedig a fény hiánya is további gondokat okoz.

A szakemberek által eredetileg kijelöl landolási helyszín a napsugarak megléte miatt megfelelő választásnak tűnt, hiszen ott nem került volna sor a landolóegység leállására. Márciusra azonban a Nap megközelítése miatt olyannyira meleggé vált volna a környék, hogy a Philae minden bizonnyal megsemmisült (vagy legalábbis üzemelése leállt) volna, a végleges helyszín tehát legalább ez utóbbi téren átmeneti nyugalmat biztosít a rázós (pattogós) landoláson átesett egységnek. A pontos lokációt a Rosetta eltávolodása miatt valószínűleg jó ideig nem tudjuk majd meghatározni, ám már megindult a vita arról, hogy mely műszereket, mely sorrendben, és milyen hosszú ideig lehet (kell) majd üzembe helyezni.


A Philae ugyanis az ESA blogjában közzétett bejegyzés szerint már márciusban felbootolhat, vagyis elindulhatnak az alapvető rendszerek, amint kellő napsugár éri el az energiát biztosítani hivatott paneleket – jelenlegi helyén a 12,4 óráig tartó nap alatt mindössze 1,3-ra rúg a napsütötte órák száma. A bootolást követően ezért még hónapokra lesz szükség ahhoz, hogy üzembe helyezzék a vizsgálódáshoz szükséges műszereket, ezek csak valamikor májusban vagy júniusban indulhatnak el. Ekkor kezdődik majd meg a folyamatos kommunikáció a Philae és a Rosetta között (17 wattra van szükség ahhoz, hogy a leszállóegység felébredjen és elküldje első üzenetét), a tudósok pedig arra számítanak, hogy a felmelegedés következtében maga az üstökös is új információkat ad majd nekünk, ahogy további fagyott molekulák szabadulnak fel.

Február 14-én egyébként a Rosetta 6 km-re közelíti meg az üstökös felszínét, a Nap pedig éppen a háta mögött lesz, így árnyékok nélkül készíthet további felvételeket az objektumról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #2
    többek között igen, de mást is :)

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Rosetta_%28%C5%B1rszonda%29
  • kvp #1
    Remeljuk sikerul feleleszteni. Egyebkent pont az energiakezelo alrendszert keszitettek magyarok.