Gyurkity Péter

Egyesített elmélet a dinoszauruszok kihalására

Egy új kutatás szerint a vulkanikus tevékenység és a kisbolygó becsapódása is szerepet játszott ebben.

A Science magazin online kiadásában tették közzé a napokban egy új kutatás eredményeit, amelyekkel a szakemberek az évtizedek óta tartó vitára igyekeznek pontot tenni. Ebben a korábbinál pontosabban meghatározzák a Dekkán-fennsíkon található, ősi vulkanikus tevékenységre utaló kőzet korát, amely magyarázatot adhat a folyamat kialakulására és lezajlására.

A területtel foglalkozó kutatók körében máig vitatéma a dinoszauruszok kihalása. Egy részük szerint ez pusztán a 66 millió évvel ezelőttre tehető vulkanikus tevékenység számlájára írható, míg a többség ma már azt állítja, hogy ebben a nagyjából ugyanakkor bekövetkezett Chicxulub-becsapódás játszotta a főszerepet. Az új eredmények arra utalnak, hogy mindkét esemény hozzájárult a folyamathoz, amit az is igazolni látszik, hogy egyes fajok kihalása már a becsapódás előtt megkezdődött, illetve lezajlott – igaz, a dinoszauruszok 75 százalékának eltűnése minden bizonnyal a kisbolygóval való ütközésnek köszönhető.

A kutatók a több megszilárdult bazaltfolyam réteget vizsgálták meg az úgynevezett Dekkán-trapp (lépcsők) területén, amely a mai Indiában egy nagyjából Franciaországnak megfelelő régiót fed le, ám a talajerózió és a kontinensvándorlás előtt még a mai ország méretének felét tette ki. Az itt megtalált cirkon révén megállapították, hogy az első kiömlés 66,29 millió évvel ezelőtt zajlott le, ez 250 ezer évvel megelőzte az aszteroidát, ám az aktivitás mintegy 750 ezer évig tartott, ennek révén pedig 512 ezer köbméter láva ömlött ki a felszínre, bár ennek ütemét és sebességét még nem ismerjük, vagyis nem teljesen világos, hogy melyik réteg játszott szerepet a globális klíma megváltozásában és a fajok kihalásában.

Erre jött rá mintegy utolsó csapásként az aszteroida becsapódása, ami végleg kiütötte az akkor meglévő fajok 95 százalékát, bár korábban az is lehetőségként merült fel, hogy a vulkanikus tevékenységet is egy hasonló esemény indította be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #12
    igen, 512 millió négyzet km terület lefedéséről van szó, jó vastagon. Az angol wiki szerint 1 millió köbkilométerről, ami nagyságrendekkel nagyobb, mint a cikkben szereplő érték.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Deccan_Traps
  • hgj11 #11
    A wikipedia szerint: "Több megszilárdult bazaltfolyam rétegből tevődik össze, melyek együtt több mint 2 000 méter vastagon fednek le egy 500 000 km²-es területet. .... Mielőtt a Dekkán-trapp régió a talajerózió és a kontinensvándorlás hatására a jelenlegi méretére csökkent volna, a lávafolyamokkal borított terület a becslés szerint elérte a 1,5 millió km²-t, a mai India méretének felét. A jelenleg közvetlenül megfigyelhető lávafolyamok 512 000 km²-t borítanak be."

    Az első idézett mondat szerint legalább egy kettes szorzó hiányzik még akkor is, ha köbkilométernek értem az 512 ezret.
    A második pedig jelentősen növeli a fenti becslést is.

  • hgj11 #10
    Igaz.

    Én "automatikusan" köbkilométert olvastam a cikkben is és a hozzászólásban is.
    Utoljára szerkesztette: hgj11, 2014.12.16. 07:55:54
  • windoki #9
    Kisebb lett hazánk, de azért annyira nem, hogy 512.000[m3] láva több km(!) vastagon befedje..
    Magyarország területe: ~93.000 [km2] -> 93.000*(1000*1000) [m2]
    Ekkor egy m2-re jutó láva -> 512.000 [m3] / 93*10^9 [m2] = 5.56mikro méter.
  • hgj11 #8
    Nem tudom, hogy helyes-e a szám, de ez a "nem világrengető mennyiség" egész magyarországot le tudná fedni több kilométer vastagon. Ha csak az egy százaléka terül szét a légkörben, akkor az már az egész föld éghajlatára kihat.
    Utoljára szerkesztette: hgj11, 2014.12.16. 07:14:35
  • vision5 #7
    Több faj hal ki manapság...
  • emberz #6
    Sokan már régóta vallják a két dolog összejátszását. Nem akkora újdonság azért.
  • halgatyó #5
    Csak elírási hiba lehet, de azért szóváteszem: 512ezer köbméter láva nem tűnik világrengető kirörésnek. (hátulról a 2. bekezdés)
  • SirBubu #4
    szemétalljaspiszkos világ az, ahol a szinte tökéletesen megkonstruált dínók csak úgy eltűnhetnek a demográfiai térképről

    pfejjj

    (szerk.) jó, hát lehet hogy egyik-másik agya nem volt nagyobb, mint egy galamb töke, de akkor is...
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.12.15. 21:07:05
  • NEXUS6 #3
    A dinók meg nem is haltak ki, ma is az volt ebédre!
    XD