Balázs Richárd

Felfedezték a valaha élt legnagyobb repülő madarat

Az állatok repülési képességének elméleti felső határát is átlépte egy óriás madár, ami megkövült maradványai alapján közel 7,5 méteres szárnyfesztávval rendelkezett, nem kis fejtörést okozva a tudósoknak.

A Pelagornis sandersi névre keresztelt élőlény több mint kétszerese volt a ma élő legnagyobb madárnak, a királyalbatrosznak. A kérdés, hogyan lehetett képes a levegőbe emelkedni egy ekkora, többszörös szárny- és lábcsontokkal rendelkező ősszárnyas?


A meglepően jó állapotban konzerválódott kövületeket a Dél-Karolina állambeli Charleston nemzetközi repülőtér új termináljának alapozási munkálatai során találták meg. A madarak vékony csontozata miatt rendkívül ritkának számít az ilyen jó állapotú lelet. Az álkapocs csontos, fogszerű tüskéi alapján egy eddig ismeretlen Pelagornithidae, az óriás tengeri madarak kihalt csoportja fajként azonosították a leletet.

Daniel Ksepka, az Egyesült Államokbeli Nemzeti Evolúciós Összegző Központ kutatója a ma élő madarak csont- és tollhosszúsága közötti összefüggések alapján becsülte meg az ősszárnyas tollainak hosszát. Ksepka biztos benne, hogy hatalmas méretei ellenére a P. sandersi képes volt repülni. Papírvékony csöves csontjai, zömök lábai, és hatalmas szárnyai mind arra utalnak, hogy sokkal otthonosabban mozgott a levegőben, mint a földön. A repülés matematikai modelljeinek többségét azonban komoly próba elé helyezi, a becsült testsúlya ugyanis meghaladja a repülő madarak lehetséges maximumát, így a legnagyobb kérdés, hogyan sikerült felszállnia és a levegőben maradnia?


Ennek megválaszolásához Ksepka betáplálta a kövület adatait, a becsült tömeget, a szárnyfesztávot és a szárny alakjának paramétereit egy repülési teljesítmény kiszámítására tervezett számítógépes programba. Az elemzések szerint a P. sandersi túl nagy lehetett, ahhoz, hogy egyszerűen álló helyzetből szárnycsapások segítségével a levegőbe emelkedjen. A tanulmány szerint lankás területről nekifutva egy ellenszelet, vagy egy-egy széllökést kihasználva emelkedhetett el a talajtól.

Amint a levegőbe került a szimulációk szerint a madár hosszú, karcsú szárnyai rendkívül hatékony vitorlázó repülést tettek lehetővé. Az óceán felől felemelkedő légáramlatok meglovaglásával kilométereket tudott megtenni a nyílt víz felett szárnycsapás nélkül, időnként lecsapva táplálékért. "Ezek a hatalmas madarak évmilliókon át világszerte megtalálhatók voltak, a Pliocén-korban, 3 millió évvel ezelőtt azonban eltűntek" - mondta Ksepka, aki reméli, felfedezésük fényt deríthet a gigantikus madarak kihalásának okaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #55
    Nincs szórakoztatóbb a tudományos témájú SG-fórum bejegyzéseknél.
  • Tarathiel2 #54
    Toronymagasan lealázott ahogy mindig. Hőbörögj csak, balfaszkám.
  • bmw #53
    Nem tudnak ezek a tudosok szart sem....
  • Oliwaw #52
    A "csóka" teljesen rendjénvaló észrevételt tett, ugyanis minden állatról van szó, még a repülő medvékről is (de lehet rosszul tudom, a hüllő az nem is állat).
    A cikk indítása:
    "Az állatok repülési képességének elméleti felső határát is átlépte egy óriás madár"
  • NEXUS6 #51
    Hülye fasz, most már döntsd el mit akarsz mondani, hogy minden dino többé kevésbé a madarakra jellemző tulajdonsággal rendelkezett és akkor ez alol viszont a Coelophysis kivétel, vagy fenttartod a baromságodat, hogy idézem:

    "Fõleg a repülõ fajok. Az üreges csontozat meg a légzsákos tüdõ nem alakul ki földi életmóddal. A nagytestû földi fajok meg valószínûleg inkább közelebb voltak a hüllõkhöz."
    Amit ugye viszont a linkeddel te magad cáfoltál meg.

    Olyan vagy mint egy ingadozó középparaszt, kis .

    Amúgy meg retorikából akarsz kioktat cicafiú!?
    Hát LOL!!! Te aki azt hiszi, hogy a sima tahóság elég egy vitához.

    Na elmész ám a búsba kispöcs!
  • Zero 7th #50
    "Mikor mondtam ilyet hülyegyerek!?"

    #23 lényegében nem mond neked ellent, csak árnyalja a kisarkított faszságodat, de neked abba is bele kellett kötnöd. Ha belekötsz abba, hogy szólok, hogy nem mind volt olyan, az nyilván azt jelenti, hogy akkor szerinted mind olyan volt.

    "a dinók valójában csak annyira tekinthetõk hüllõnek, amennyire a madarak"

    Másrészt ez úgy működik kulturált helyeken, hogy amit zárójelbe teszel, az elhagyható a mondatból, mert a lényegen nem változtat, csak kiegészítő információ, az állítás anélkül is áll.
    Az, hogy most kiemeled azt, amit egyébként zárójeles mellékes megjegyzésnek szántál, az meg csak a szokásos, tőled elvárt aljadék szenny vitastílus. De ezen már nem akadok fenn.

    De sajnos már az egyik korai dinoszaurusznak voltak üreges csontjai, tehát a most kiemelt állításod is hülyeség.

    Egyébként szemléletből is be lehetne látni, ma sem minden élőlény madárszerű, régen, amikor a dinoszauruszok voltak a komplett makro élővilág, akkor sem volt mind madárszerű.
  • gforce9 #49
    légkör... basszus, ez eszembe juthatott volna
  • NEXUS6 #48
    "Az viszont már csak a te kreténséged, hogy ez nálad automatikusan azt jelenti, hogy MIND az volt."

    Mikor mondtam ilyet hülyegyerek!?

    Ezt mondtam:
    "Az õ dinókkal való hasonlóságukat, közeli rokonságukat bizonyítják a csontváz, a keringési és légzõ rendszer hasonlóságai, a fejlett utódgondozásra utaló jelek, stb. Másképp megfogalmazva: a dinók (fõleg a késõiek) valójában csak annyira tekinthetõk hüllõnek, amennyire a madarak."

    Érted: "FŐLEG KÉSŐIEK"!?
    Hülyegyerek!
  • Vol Jin #47
    "Ja hogy ne érts félre arra gondolok elsõsorban, hogy egy "madár" mitõl röpképtelen elméleti 90 kg-os súllyal még egy "hüllõ" mitõl volt az még bõven 100kg felett is. Kérlek magyarázd el nem fogok megsértõdni mert valóban nem értem."

    Más a belső felépítésük. Illetve a dinokrampuszok korában más volt a légkör. Jóval több széndioxid, és nagyobb légköri nyomás. A helikoptereknek azért van egy magassági korlátjuk, mert az alacsonyabb légköri nyomáson már nem termelnek elegendő felhajtóerőt.
  • Vol Jin #46
    "Mély tisztelettel kérdezem a röpképesség szempontjából mi a különbség a madarak és a hüllõk között?"

    Nem vagy te olyan buta, mint ahogy ki fogsz nézni, ha csakazértis kitartasz egy figyelmetlen benézés mellett. Jelen esetben a madarakról van szó, és az eddigi legnagyobb megtalált repülni képes madárról. Hogy felvetetted, hogy a dinokrampusz repülüsz borzasztusz ennél nagyobb volt, az még érdekességként elmenne, de azt boncolgatni, hogy a cikkíró ezért hülye, az benézés. Hogy erre Zero rámutatott, az meg elfogadható.

    Viszont tök értelmetlen, hogy dacból elkezdesz vagdalkozni, amikor nincs igazad.