Gyurkity Péter

Sikeresen lezajlott az Orion útja

A NASA kisebb hibák és az időjárás miatt halasztotta el a fellövést, amelyre ma került sor. Az űrkapszula leereszkedett a Csendes-óceánba.

A következő évtizedben esedékes Mars-küldetések főszereplőjét csütörtökön indították volna útjára, hogy egyelőre űrhajósok nélkül teszteljék annak főbb komponenseit. A kilövésre először egy rossz helyre tévedő hajó, majd pedig az erős szél, illetve egy szelep nem megfelelő működése miatt nem került sor, ezért a többszöri halasztás után úgy döntöttek, hogy inkább mára teszik át a rajtot.

Az Orion egyelőre a ma legerősebbnek számító Delta-4 rakétára épül, sok tekintetben az Apollo-program kapszuláira emlékeztető kialakítással. A személyzeti modul jelen esetben nagyobbra sikerült, a számítógépes rendszer természetesen fényévekkel fejlettebb, ám ez egyben érzékenyebb is a kozmikus sugárzásra, ezért is kíváncsiak az illetékesek arra, hogy az Orion miként viseli majd az űr viszontagságait. A tervek szerint a kilövés után csaknem 18 perccel áll pályára a kapszula, maga mögött hagyva a Delta-4 több fokozatát, amelyek a megfelelő sebesség és magasság elérését hivatottak biztosítani. Itt az űrbéli meghajtást biztosító Service Module mellett egyébként egy külön mentőegység is megtalálható, amely akár az emelkedés első periódusa alatt is mentőcsónakként funkcionálhat a későbbi űrhajósok számára, amennyiben valamilyen probléma merülne fel.


A fellövésre végül egy nap késéssel, keleti parti idő szerint reggel 7 órakor került sor, ezúttal különösebb fennakadás nélkül. A páros átlépte a hangsebességet, 10 perc után a második lépcső vette át a stafétabotot, hogy 11 percen keresztül tovább gyorsítsa a járművet. Eközben további komponensek váltak le, jelenlétük immár feleslegessé vált - ezek üzemanyagot hordoztak, a legénységet hivatottak biztonságba juttatni egy esetleges probléma esetén, illetve strukturális támasztékot jelentettek a fellövés első perceiben. 20 perccel később az Orion már 24 ezer km/h-s sebességgel száguldott alacsony orbitális pályán, de a második lépcső második fázisa csak jóval ezt követően indult be, hogy immár a tervezett legnagyobb magasságba repítse a szerkezetet.


A pálya legmagasabb pontja (a kozmikus sugárzástól minket védő Van Allen övezeten túl) 5800 kilométer volt, ez a szakemberek szerint elégséges ahhoz, hogy a Föld kétszeri megkerülését követően a Holdról, illetve a Marsról történő visszatérést szimuláljuk, igazolva, hogy a kapszula biztonságban beléphet a légkörbe, amihez a korábbinál jóval szélesebb és vékonyabb, de a remények szerint ugyanolyan hatékony hőpajzs megfelelő működésére lesz szükség. A rövid, mindössze 4 órán át tartó küldetés során tesztelték emellett a hajtóművet, a navigációs és a létfenntartó rendszert is, hogy választ kapjanak a megmaradt kérdésekre. A légkörbe történő belépést követően nyíltak ki a fékernyők, majd pedig a főernyők, amelyek egészen 30 km/óra sebességre lassítják az eszközt, mielőtt az az óceán vizébe pottyant. Innen az USS Anchorage legénysége emelte ki és helyezte azt biztonságba.


Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legutóbb 42 éve - az utolsó holdra szállás alkalmával - küldött űrhajót ilyen magasságba. Az még nem dőlt el, hogy az újgenerációs eszközzel a Holdra térnének vissza, avagy közvetlenül a Marsot veszik-e célba. Számításba jöhet egy aszteroidán történő landolás, de bárhogy is döntenek, itt még szükség lesz a megfelelő leszállóegység kifejlesztésére, mint ahogy az új Space Launch System 2017-es kipróbálása is fontos mérföldkő lesz. Űrhajósok részvételével 2020-ban vagy 2021-ben kerülhet sor az első repülésre, ezután jöhetnek a Hold- avagy Mars-küldetések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #25
  Nem a kérdésre válaszoltál. A meggyözödésed biztonsan létezik, nem kételkedem benne, viszont ugyaninyira valós mint a gyíkemberek, az üreges Föld, vagy a Mikulás. Nem attól lesz valami igaz, hogy kijelented igenis létezik. Mitöl lenne más a te meggyözödésed?
 • Katalizátor #24
  Miért? Nekem meggyőződésem, hogy van egyfajta háttérhatalom. Konteós vagyok? A ti szemetekben igen!
  Persze nem gyíkokról, üreges Fölkdről, vagy permetezésről beszélek, hanem olyan intrikus hatalmi berendezésről, ami szerintem igenis létezik! Szerinted nem?
 • Sequoyah #23
  Egyesek azt varjak, hogy egy vadi uj urhajoval elsore a holdra menjenek emberekkel? Erdekes elkepzeles, de a vilag nem igy mukodik. Eloszor barmit epitunk, azt leteszteljuk, hogy mukodik-e. Ezt lattuk most. Tobbet egy elso repulestol nem is kell varni, az Apollo program se tett tobbet elsore.
 • Irasidus #22
  Mert? Elfejtetted megindokolni az állításod.
 • Tetsuo #21
  Aki egykalap alá veszi az ún. konteósokat, az ugyanolyan hülye, mint a gyíkemberhívők.
 • sedward #20
  @kvp, köszönjük ez hasznos volt!
 • kvp #19
  Ez egy kapszula ami a foldfeszin es a foldkoruli palya kozott hasznalando. A felhasznalt gyorsitoraketak nem a vegleges megoldas reszei, ezeket legkozelebb egy ujabb rendszer valtja majd le. A szerviz modul nem is amerikai, gyakorlatilag egy europai ATV-t hasznalnak, ebben van a palyakorrekcios hajtomu es az automata vezerloegyseg is. (a becsi muegyetem es az esa kozos fejlesztese)  A melyuri jarmu egy orion visszatero egysegbol (nasa), annak szerviz moduljabol (esa), egy vagy ket mplm tarolo modulbol (esa), egy labor/lako modulbol (nasa) es egy hajtomu/kozponti szerviz modulbol allna. Ez utobbibol jelenleg csak orosz gyartamu letezik, de eppen Kina is fejleszt egyet. Tehat a tenyleges melyuri jarmu tulnyomo resze nem amerikai fejlesztes lenne, kiveve a visszatero kabint, amit eppen most teszteltek. Ezek utan ertheto, hogy mutatni akartak valami latvanyosat, de egy szerviz modul integracios es hopajzs tesztnek eleg draga volt. Mondjuk a hordozoraketa korabbi projectek maradek anyagaibol epult es szukseg volt a sikeres lobbizashoz valami felmutathatora, de akkor is.


  http://www.nasa.gov/sites/default/files/images/636333main_habitat-diagram-1-500.jpg

  A fenti rajzrol jol lathato modon hianyzik a leszallo egyseg, az meg nincs kitalalva. Viszont az is egyertelmu, hogy a melyuri jarmuveket a nasa is mint melyuri urallomasokat kepzeli el, ezert ISS komponensekbol szeretnek oket megepiteni.
 • fonak #18
  Szép, szép, de nem látom hogy lesz Mars-utazás ebből az Apollo 2.0-ból. Az, hogy embert küldjünk a Marsra (és vissza is hozzuk), még nagyon messze van, egy ilyen kapszula gyak. semmit sem tesz hozzá.
 • gombabácsi #17
  elvtársak, mi ez az ürmeghodiccsa ellenes hangulat??
  szinte minden hozzászólás károgó pesszimista gúnyolódó ironikus! ejnye!
 • Irasidus #16
  Fordítva, a konteósnak meggyőződése van, és nem nyitottsága; ebből semmilyen érvel, bizonyítékkal nem lehet kizökkenteni, érzelmi alapú a világfelfogása van és nem racionális.