• kvp
    #19
    Ez egy kapszula ami a foldfeszin es a foldkoruli palya kozott hasznalando. A felhasznalt gyorsitoraketak nem a vegleges megoldas reszei, ezeket legkozelebb egy ujabb rendszer valtja majd le. A szerviz modul nem is amerikai, gyakorlatilag egy europai ATV-t hasznalnak, ebben van a palyakorrekcios hajtomu es az automata vezerloegyseg is. (a becsi muegyetem es az esa kozos fejlesztese)



    A melyuri jarmu egy orion visszatero egysegbol (nasa), annak szerviz moduljabol (esa), egy vagy ket mplm tarolo modulbol (esa), egy labor/lako modulbol (nasa) es egy hajtomu/kozponti szerviz modulbol allna. Ez utobbibol jelenleg csak orosz gyartamu letezik, de eppen Kina is fejleszt egyet. Tehat a tenyleges melyuri jarmu tulnyomo resze nem amerikai fejlesztes lenne, kiveve a visszatero kabint, amit eppen most teszteltek. Ezek utan ertheto, hogy mutatni akartak valami latvanyosat, de egy szerviz modul integracios es hopajzs tesztnek eleg draga volt. Mondjuk a hordozoraketa korabbi projectek maradek anyagaibol epult es szukseg volt a sikeres lobbizashoz valami felmutathatora, de akkor is.


    http://www.nasa.gov/sites/default/files/images/636333main_habitat-diagram-1-500.jpg

    A fenti rajzrol jol lathato modon hianyzik a leszallo egyseg, az meg nincs kitalalva. Viszont az is egyertelmu, hogy a melyuri jarmuveket a nasa is mint melyuri urallomasokat kepzeli el, ezert ISS komponensekbol szeretnek oket megepiteni.