Gyurkity Péter

Lopják a GMO-kukorica vetőmagját

Az amerikai hatóságok több kínai állampolgárt vádolnak a vetőmagok ellopásával és azok csempészetével.

Egyre több jel mutat arra, hogy egy kínai csoport tagjai több alkalommal is megpróbálkoztak bizonyos amerikai GMO-kukoricafajták vetőmagjának eltulajdonításával, ezt követően pedig azok kicsempészésével, hogy a genetikailag módosított magok változtatásait azután Kínában vizsgálják meg és másolják le. Tavaly már született bírósági döntés az ügyben, most azonban további esetekre derült fény.

Az illetékesek szerint a hónap elején megvádolt újabb kínai állampolgár - aki kutatóként dolgozott az országban - több cég, így például a DuPont, a Monsanto, valamint az AgReliant Genetics fejlesztéseit is igyekezett eltulajdonítani. Mi több, az FBI úgy véli, hogy az illető az évek óta figyelemmel kísért pekingi Dabeinong Technology Group belső köréhez tartozik, akiknek már több alkalommal meggyűlt a baja a hatóságokkal, így valószínűleg egyazon cselekménysorozatról van szó. A cél minden esetben a kiszemelt vetőmag megszerzése és kicsempészése volt, ami közvetlen módon sérti az érintett cégeket, hiszen ezzel szellemi tulajdonukat igyekeznek illetéktelen módon felhasználni.

A szóban forgó személyek számos esetben igencsak egyszerű módszerhez folyamodtak. Bérelt autókkal járták Illinois, Indiana, valamint Iowa állam művelés alatt álló földjeit, a GMO-vetőmagokat a földből ásták ki, ezeket pedig többnyire pattogatott kukorica csomagolásban, az abban található magokhoz a lopott példányokat hozzáadva próbáltak meg kijutni az országból. Több esetben még időben fény derült erre, volt olyan személy, akit a földeken térdepelve fogtak el, mások a vámon buktak le, minden jel arra mutat azonban, hogy az említett kínai cég machinációjáról van szó - érdekes módon munkájukat éppen a kínai kormány nehezíti, amely megpróbálja korlátozni az amerikai cégek ottani jelenlétét és befolyását, így például a DuPont szellemi tulajdona is csak limitált formában és mennyiségben elérhető az országban.

Érdemes megemlíteni, hogy a tolvajokat nem a farmereknek eladott, gyengébb fajtákkal keresztezett hibridek érdeklik, ezek beszerzése amúgy sem lenne túl bonyolult. Ehelyett a "szülő" példányokat keresik, amelyek az adott cég fejlesztését jelentik annak tiszta, még a keresztezés előtti állapotában. A sikeres manőver a szellemi tulajdon megszerzésével egyenértékű, így az érintettek mindent megtesznek annak védelme érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tarathiel2 #29
    Nem csak az, bőségesen hordasz össze hülyeséget máshonnan is.
  • Tetsuo #28
    Szóval a kemény érved az, hogy azért nincs igazam, mert kurucot olvasok. ;-)
    Lehengerlő.


  • Tarathiel2 #27
    Mondja ezt a kuruc.infón meg a világpanorámán felnőtt paranoid idióta :)
  • PrasCo #26
    Akkor én a fenti kukoricából pattogatottat kérnék, fél litert, a topikhoz... :D
  • Tetsuo #25
    Te nem vagy százas, az tény és nem is a valódi világban élsz. ;-)
    Ez való neked, írj inkább ide:
    https://www.youtube.com/watch?v=glrOfD_W-gM
  • sanyicks #24
    Jól mondtam te tényleg ennyire hülye vagy. Mi ez az összefüggéstelen marhaság amit most összehánytál ide?

    "Az meg meg sem fordul a fejedben, ami a valóságban történt, hogy a káros hatások később derültek ki. "
    De megfordult, éppen ezért írtam le, csak miután kiderül gyakran az abból hasznot húzó cégek által megbízott tudósok cáfolni próbálják, így több évvel elhúzva a tiltási eljárást.

    Te meg azt sugalltad hogy amíg nem derülnek ki a káros hatások addig nincs gond, nem kell félni semmitől. Ez hülyeség.

    "baromságot összeolvasott fasz kommunista hippik" aztán még én vagyok az elmeroggyant? Jólvan... (terroristát kihagytad)
  • Zero 7th #23
    Mivel egy paranoid roncs vagy erős narcisztikus beütéssel, elképzeled, hogy a világon mindenki csak téged akar bántani. Aztán ebből az alapfelállásból kétféle eset létezik, amikor ez kiderül, meg amikor nem. Tipikusan nyuszika és a sapka esete.

    Az meg meg sem fordul a fejedben, ami a valóságban történt, hogy a káros hatások később derültek ki.

    Tipikus elmeroggyant idióta hozzáállás, amivel egyébként semmivel nem leszel előrébb az életben, de legalább sokan fognak seggfejnek nézni, mint azt a mellékelt ábra is mutatja.
  • sanyicks #22
    ja huszon, harminc év után nagy nehezen, nagy ellenkezés közepette. De mond te tényleg ilyen hülye vagy? Még is hogy hozhattam volna példát ha nem buktak volna ki? Akkor itt "összeesküvéselméleteznél". Ja hát persze a lényeg hogy mindig neked legyen igazad ugye? :)
  • Zero 7th #21
    Ezek mind kibuktak, azért tudsz róla te is. Szépen cáfoltad magadat.
  • Zero 7th #20
    Hát őszintén a neten mindenféle baromságot összeolvasott fasz kommunista hippik sokkal nagyobb probléma, mint ami a GMO valaha lenni tud.