Balázs Richárd

Mágnesek válthatják a számítógépek tranzisztorait

A nanomágnesek jelenthetik a szuperszámítógépek jövőjét. A hagyományos tranzisztorok helyett parányi mágnesekből készülő mikroprocesszorok tehetik hatékonyabbá a számítási feladatok megoldását, amihez jóval alacsonyabb energiaszükséglet párosul.

A hagyományos számítógépes processzorokban az információ bitjeit - nullákat és egyeseket - a tranzisztorokon áthaladó feszültség testesíti meg, minden bithez saját vezeték társul. A mágnesek ugyanezt a munkát képesek lennének pólusaik kapcsolgatásával megoldani, az észak-déli irány jelölné mondjuk az egyeseket, míg a dél-észak irány a nullákat. A pólusok váltogatásához kevesebb energia kell, mint ami jelenleg egy összekötő vezetéken átfut, vagyis energiahatékonyabbá válna a folyamat.

Egy rétegben már helyeztek nanomágneseket mikroprocesszorra, a megfelelő működéshez azonban több rétegre van szükség. Ha fel akarják venni a versenyt a tranzisztor alapú megoldásokkal, akkor a nanomágnesek híveinek a három dimenzió irányába kell elmozdulniuk. Pontosan ezt tette a németországi Müncheni Műszaki Egyetem csapata Irina Eichwald vezetésével, akik kidolgoztak egy 100 nanomágnes mélységű eljárást.

A csapat egymásra helyezett nanomágnes-tömbökből egy logikai kaput alkotott. A vezetékeket a chip tetején elhelyezkedő mágnesek által indukált mágneses mezők váltják ki. A mágnesek az aktuális művelet elvégzéséhez egyikből a másikba billentik az irányukat, mint a dominók. A tesztelés során a mágneses processzor a tranzisztor által felhasznált energia csupán harmincötöd részét használta.

"Hatalmas mennyiségű számítási folyamat végezhető el egy időben nagyon alacsony energia felhasználással, mivel nincs szükség a tranzisztorokat összekötő vezetékekre, csak egy mágneses mezőt kell létrehozni" - összegzett Eichwald. A megoldásról Peter Bentley, a University College London szakértője is elismerően nyilatkozott. "Egy újabb technológia, ami beszállt a szilícium felváltásának versenyébe"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #6
    Mágnes vagy más, lényeg, hogy mindenképpen a nanotechnológia felé mozdul el a dolog... A grafén is érdekes lehet....
  • Regeaux #5
    A cikk szerzője leírhatná, hogy mit ábrázol a mellékelt kép.
  • Tetsuo #4
    Hát igen. Ami fennáll, az a feszültség és ami halad, az az áram. Ez mindig is így volt, így is lesz és nem csak elektromos rendszerekben. ;-)
  • kvp #3
    A magyar valtozatban van par forditasi hiba. Az eredeti tranzisztoron keresztul merheto feszultseget ir. Az otlet pedig az, hogy egy magnes megforditasa kevesebb energiat igenyel, mint egy bipolaris tranzisztor kapcsolasa. Az, hogy mar jo ideje fet-eket hasznalunk amik ugyanugy nem igenyelnek folyamatos aramot az kimaradt, mivel a magnesek jelenleg csak a cmos technologia elotti tranzisztorokkal vehetik fel a versenyt. Tovabba a chip mukodesehez kulso magneses ter kell es termeszetesen elektromagnesek a bemeneteken es szenzor tekercsek a kimeneteken. Ezen kivul a jelenleg teszt implementacio fixre huzalozott (magnesezett), tehat nem programozhato, hanem fix algoritmust tartalmaz. Persze ezek a problemak megoldhatoak, viszont ilyen magneses megoldasok mar voltak a 80-as evek elejen, foleg adattarolasra, de nem valtak be.

    Szemely szerint sokkal jobb eredmenyeket lehetne elerni a sima feny alapu rendszerekkel, mivel mind optikai logikai kapukat, mind optikai tarolokat sikerult mar epiteni es ezekbol sokkal gyorsabb (es tisztan foton alapu) rendszerek epithetoek mint barmilyen magnesbol.
  • JakuzaMan #2

    Utoljára szerkesztette: JakuzaMan, 2014.08.12. 17:33:52
  • Vol Jin #1
    "a tranzisztorokon áthaladó feszültség testesíti meg,"

    What???

    A feszültség két pont között mérhető. Ha bármiféle haladásról beszélünk, akkor az a változás terjedése lehet. Csak hogy az meg nem azt testesíti meg.

    A test tőszó használata meg mókás. Nincs vele semmi gond, csak aki ért az elektrotechnikához, az itt azért nem használná, mert a test szót másra alkalmazza.