195
 • Vol Jin
  #195
  "Hatha Amerika koltsegvetese csak 3400 milliard, akkor tenyleg soknak tunik az 1200 milliard. Lehet hogy rosszul mondtak, forditottak, en ertettem felre. Vagy pedig tenyleg ennyi, mert mondjuk Amerikaban kiepult egy magat fenttarto teljesen ellenorizhetetlen megfekezhetetlen orult hatalom. Es mar reg nem az orszagnak van titkosszolgalata, hanem az amerikai titkosszolgalatnak van nehany orszaga, Usa, Izrael, es valoszinuleg Anglia is hozajuk tartozhat.
  Es akkor lehet, hogy valoban ok kapjak az USA koltsegvetesenek harmadat."

  Nem, ez a hallottad a kocsmában, hogy az illető nagyanyjának mondták az orvosi rendelőben, hogy valaki saját szemével látta, amikor elmesélte valaki, hogy a keresztlánya véletlenül hallotta, hogy két ember arról beszélt, hogy a szomszédjuk mondta, mert ő jól értesült, hiszen NB2-es labdarugó.

  Valójában meg az összeg nagyságrendjével sem vagy tisztában, ami kiderült abból a bizonyos 5000 ezer milliárd dollár és az egyéb hasonló általad nem is értett számokkal való dobálózásaidból.
 • Molnibalage
  #194
  Ez, ha jól emlékszem a Blok 45-re, vagy 50-re javította fel azokat.
  Block 45 változat soha nem is létezett...

  Gyakorlatilag minden az USA-ban rendszeresített fegyvert tud használni, és úgy max. 4,5 tonna a fegyverterhelése.
  Ami teljesen elméleti, mert a két belső függesztésen midig pótos van... 2x2000 font bomba és emellett még kb. 550 kg légiharc fegyverzet mehet.

  A mi Gripenjeink csak a Sidewinder és az Amraam rakétákat tudja hordozni a Link-16-os adatbusznak hála,

  A Link 16-nak semmi köze a fegyverintegrációhoz...
  Ezen felül ennél jóval többet tudna használni, pl. elvileg még a magyar gépek is képesek a Meteor fogadására is.

  de még mindig nincs benne éjjellátó és sisakcélzó.
  Aminek semmi köze a svédeknek, mint nem vettünk ilyet. Ez nem a gép hibája... Egyébként meg a kettő együtt tudtommal senkinek nincs, még a JHMCS is ilyen korlátokkal bír. Ha éjjelátót viszel, akkor nincs HOBS képességed az AIM-9X/IRIS-T-vel...

  Felszíni támadásra meg csak nemirányított rakétát és bombákat tud használni, abból se sokat egyszerre max. 2,2 tonna a fegyverterhelhetõsége.
  Ez sem igaz, lásd korábban.

  Tőled nem vártam ekkora szamárságokat...
 • Molnibalage
  #193
  Ettõl függetlenül a Gripen minden változata egy másodosztályú könnyûvadász, korlátozott fegyverzettel.
  Még most sem értem, hogy mitől másodosztályú. Több szempontból többet tud, mint a legújabb Block 50/52 változatok.

  A mi vadászaink például nem tudnak a modern intelligens bombákkal együttmûködni.
  Ez meg úgy tévedés ahogy van. Igen, nem integráltak hozzá annyit, mint az Viperához, de a magyar gépek képesek SDB-t és akármelyik jenki LGB-t és AGM-65-öt használni. Ha SDB megy, akkor erős a gyanúm az, hogy bármelyik JDAM megy. Hogy nincs hozzá Taurus, Harpoon vagy HARM...? Nos, nekünk ezekre mekkora szükségünk van...?
 • Papichulo
  #192
  Hatha Amerika koltsegvetese csak 3400 milliard

  Annyi

  A tobbit pedig ugye te sem gondoltad komolyan?! :)
 • duke
  #191
  Hatha Amerika koltsegvetese csak 3400 milliard, akkor tenyleg soknak tunik az 1200 milliard. Lehet hogy rosszul mondtak, forditottak, en ertettem felre. Vagy pedig tenyleg ennyi, mert mondjuk Amerikaban kiepult egy magat fenttarto teljesen ellenorizhetetlen megfekezhetetlen orult hatalom. Es mar reg nem az orszagnak van titkosszolgalata, hanem az amerikai titkosszolgalatnak van nehany orszaga, Usa, Izrael, es valoszinuleg Anglia is hozajuk tartozhat.
  Es akkor lehet, hogy valoban ok kapjak az USA koltsegvetesenek harmadat.
 • Papichulo
  #190
  Valoban nem te, elnezest. Bar - ezek szerint tevesen - azt felteteleztem, hogy te az o allaspontjat kepviseled. Tevedtem.

  Ennek ellenere minden kijelentesem all, attol fuggetlenul, hogy te szemelyesen hitelesnek tekinted-e vagy sem ;)
 • gforce9
  #189
  Dehát azt nem is én írtam.......

  Ne haragudj, de innentől téged úgy egészében véve sem tekintelek hitelesnek. Ha arra sem veszed a fáradtságot, hogy megnézd kinek és mit írsz, mennyire hiteles az amit amúgy írsz? A hsz-ed további része is arra enged következtetni, hogy pont el se olvasod mit írok, vagy mire is válaszolsz. Szép.
 • Papichulo
  #188
  Általam emlegetett? Hol, mikor írtam ilyet?

  "az amerikai titkosszolgalatok koltsegvetese evi 1200 milliard" #143

  az a minimum, hogy a korábban bevallott számokat ne tekintsük hitelesnek.

  Persze, lehet jatszani a szamokkal, de nem ilyen nagysagrendben. Mint mondtam, ez a teljes USA koltsegvetes 35%-a lenne. Abszurd!

  Azonkivul ott a GAO az tenylegesen egy fuggetlen szervezet!
 • gforce9
  #187
  "Dehogynem, a $3.4tr-nak a 35%-a az altalad emlegetett $1.2tr ;) "

  Általam emlegetett? Hol, mikor írtam ilyet?

  A kiírt, bevallott kiadások fölött pedig szerintem, - főként az elmúlt hónapok, évek eseményeit figyelembe véve -, jogos a kétkedés.

  Persz hogy nem lehet vitázni azzal, hogy "nem tudom". Nyilván nem is vitaindítónak szántam. Csak épp nekem furcsa, hogy ma, amikor olyan dolgok derülnek ki, hogy az ember pofája leszakad, akkor az a minimum, hogy a korábban bevallott számokat ne tekintsük hitelesnek. :)
 • Papichulo
  #186
  nem hiszem, hogy a bevallott adatok valósak.

  Nezdd, en minden kijelentesemet alatamasztottam forrasokkal es logikus gondolkodassal, mig nalad a "nem hiszemek" es a "nem tudomok" dominalnak. Na ezekkel nem tudok vitazni... :)

  35%-ról meg fõképp nem beszéltem

  Dehogynem, a $3.4tr-nak a 35%-a az altalad emlegetett $1.2tr ;)
 • gforce9
  #185
  Nézd, mondtam, hogy nem szeretnék találgatni, csak annyit mondtam, hogy nem hiszem, hogy a bevallott adatok valósak. 35%-ról meg főképp nem beszéltem. :)

  Megjegyzésként: A "részletes" költségvetésben nálunk az "egyéb" kategória iszonyat nagyságrendet tesz ki. Ha nem is egyharmadot, de jelentőset. Nem tudom náluk vagy e "egyéb" kategória, amit oda tesznek ahová akarnak. Illetve azt sem tudom, hogy vannak e külső bújtatott pénzek a rendszerben. Mert erre is van példa jópár országban a jelenkorban is.
 • Papichulo
  #184
  A teljes eves US revenue kormanyzati koltsegvetes $3.4tr volt 2010-ben.
 • Papichulo
  #183
  A teljes eves US revenue $3.4tr volt 2010-ben - ha mar errol az evrol beszeltem eddig is. Realisnak tartod azt, hogy ennek a 35%-at csak ugy feketen, minden nyom nelkul at tudjak csoportositani? Ugy latom nagyon nem vagy tisztaban az aranyokkal.
 • gforce9
  #182
  Azért az NSA lehallgatásokat figyelembe véve, amik csak úgy kiderültek, az általad linkelt "bevallott" kiadások mennyire lehetnek hitelesek? Én sem tudok valódi számokat természetesen és találgatni sem szeretnék, de nagyonsok piszkos ügy derült már ki, nagyon meglepne, ha a nyilvánosság felé kiírt adatoknak köze lenne a valósághoz.
 • Papichulo
  #181
  Magyarul a forras - legjobb esetben is - anekdotalis.

  Akkor majd en:
  "The Department of Defense released today the fiscal 2010 Military Intelligence Program (MIP) appropriated top line budget. The total was $27 billion, which includes the base budget and supplemental appropriations." - http://fas.org/irp/news/2010/10/dod102810.html

  "The aggregate amount appropriated to the NIP [National Intelligence Program] for Fiscal Year 2010 was $53.1 billion." - http://fas.org/irp/news/2010/10/dni102810.html

  Magyarul a total National es Military hirszerzesi budget $80bn volt 2010-ben, mely kozeleben sincs az altalad emlitett $1.2tr osszegnek, vagy a DoD $600bn koltsegvetesenek.
 • duke
  #180
  "Duplaja az USA fegyveres eroi teljes koltsegvetesenek? Forras?"

  Az 1200 milliard az Oliver Stone filmben hangzott el, szerintem hitelesnek tekintheto. Es ha tenyleg tobbet kapnanak, mint a hadsereg, engem az se lepne meg kulonosebben. Siman lehet, hogy az titkosszolgalatok ma mar nagyobbak, erosebbek, mint a hadsereg. Szaz meg szaz orszagban vannak folyamatosan bevetesen, elkepeszto titkos intezmenyeket tartannak font, minden telefont, emailt, barmilyen kommunikaciot lehallgatnak tarolnak. Vagy gondoljunk a kulonbozo orszagokban fentartott titkos bortonokre. Az egesz vilagot megfigyelik, terrorizaljak, ehhez kepest nem tunik kirivonak 1200 milliard.
 • Papichulo
  #179
  Ezt nem kellett volna... :)
 • teddybear
  #178
  "Az akkor A/B Gripen sem volt másodosztályú az elsõnek ajánlott jenki F-16 változattal szemben."

  Az amerikaiak vállalták ugyanazt a felújítást szállítás előtt, amit a lengyelek is megkaptak. Ez, ha jól emlékszem a Blok 45-re, vagy 50-re javította fel azokat. Gyakorlatilag minden az USA-ban rendszeresített fegyvert tud használni, és úgy max. 4,5 tonna a fegyverterhelése.

  A mi Gripenjeink csak a Sidewinder és az Amraam rakétákat tudja hordozni a Link-16-os adatbusznak hála, de még mindig nincs benne éjjellátó és sisakcélzó. Felszíni támadásra meg csak nemirányított rakétát és bombákat tud használni, abból se sokat egyszerre max. 2,2 tonna a fegyverterhelhetősége.
 • teddybear
  #177
  Erről már régebben vitatkoztunk, de te egyszerűen megkötötted magad.
  Orbán az eredeti szerződést az A/B változatra kötötte meg. A szocik ahelyett, hogy egyszerűen felmondták volna a szerződést, további összegért módosították egy hibridre, amelynek a törzse az akkor új C/D-hez hasonló, a szárnya meg a régi A/B. A többi vásárló már a valódi C/D változatot kapta meg, már amelyik nem mondta fel a szerződést.

  Ettől függetlenül a Gripen minden változata egy másodosztályú könnyűvadász, korlátozott fegyverzettel. A mi vadászaink például nem tudnak a modern intelligens bombákkal együttműködni.
 • Molnibalage
  #176
  Az akkor A/B Gripen sem volt másodosztályú az elsőnek ajánlott jenki F-16 változattal szemben.
 • Vol Jin
  #175
  Csomagban adták a gépeket. Azaz mellékeltek tőkebefektetést hazánkba nem katonai szektorokban, illetve vállalták, hogy a svédek importálnak tőlünk egy keretértékben ilyen-olyan szektorból. Továbbá feltöltik a pártkasszát, és egyéb személyek zsebeit.
 • Vol Jin
  #174
  Kínát nem igazán érdekli Észak-Korea. Kína célja kimerül annyiban, hogy a délieknek borsot törjenek az orruk alá.
 • gforce9
  #173
  No igen, kíváncsi lettem volna arra is, hogy pontosan mi is áll a döntés mögött. :) A háttérben nyilván volt valami vagy politikai vagy szimplán anyagi érdek. Sőt engem az lepne meg, hogy ekkora pénzek elköltésénél a politikai ill anyagi érdekek nem érvényesülnének és tényleg tisztán folyna le a tender, bárhol a világon.
 • teddybear
  #172
  Minden normális országban hosszas tárgyalások után döntik el, hogy milyen repülőgépekkel szerelik fel a légierőt, hogyan lesz az üzemeltetés és karbantartás.

  Nálunk 2001-ben Orbán kijelentette az aktuális minisztertanácsi megbeszélés elején hogy F-16-os helyett Gripen veszünk. Egy normális elsőrendű vadászgép helyett egy másodosztályú,korlátozott képességű kisvadászt.
 • gforce9
  #171
  Persze hogy nincs sok fogalmam. Honnan lenne, se szakértő nem vagyok, se vadászpilóta :) Épp ezért érdeklődök. Legalább azt megtudtam, hogy tenderezik a katonai beszállítást.
 • Molnibalage
  #170
  Látom sok fogalmad nincs a katonai repülésről... A legtöbb ország légierejének mérete elég jól ismert, mert baromi nehéz eltitkolni a gépek számát. A képességeik titkolása ellenben ma is elég jól megy...

  A RoKAF állományában levő gépek mégis kié lenne...? A felségjel szerinted dísznek van rajta...? A gépek meg nem is azonosak a jenki változatokkal, minden F-16-nak vannak sajátosságai az adott ország állományában.

  A másik amiért ismert a gépek száma az, hogy a tender nyilvános, ezért tudható, hogy mennyi gépet vettek és mennyiért. Ez nem abszurdisztán... Igen, vannak titkolt dolgok, de a katonai repülőterek nem a semmi közepén vannak. Kimész és egy távcső segítségével különösebb erőlködés nélkül megszámolhatóak a gépek, mert nem fognak minden gépet mindig átfesteni, hogy az oldalszámokkal trükközzenek...
 • gforce9
  #169
  A vikit megtalálom én is nyilván, de azért köszi :) Inkább az érdekelne, hogy ebből mennyi igazából Koreáé papíron és mennyi valójában. Egészen biztosan itt sem stimmelnek a számok a valósággal, mint ahogy sehol sem. Fura is lenne, ha egy ország megmondaná milyen és mekkora haderővel rendelkezik pontosan. :)
 • johnfly
  #168
  "538 db harci repülőgép (F–15, F–16, F–4, F–5)
  34 db szállító repülőgép
  103 db pilótanélküli repülőgép
  12 db helikopter"

  Sorry, hogy a forrás a Wiki, de nem volt időm többre :)
 • teddybear
  #167
  Nézd, figyelembe véve a Kim család kalandorhajlamait a kínai vezetők nem hiszem, hogy rájuk mernék bízni a legmodernebb fejlesztéseiket.
  Egyáltalán nem hiányzik nekik egy második koreai háború, esetleg atomfegyverekkel, és a G8-at is inkább vezetni szeretnék, nem pedig harcolni velük.
 • teddybear
  #166
  Tedd hozzá Észak ellen még él a technológia-stop. Az egykori COCOM-lista itt még megy, bár másnak nevezik.
  Még ha össze is tudnának kaparni elég külföldi valutát, akkor sem fognak élvonalbeli fegyverekhez jutni. Kézifegyvert ők is tudnak gyártani, az nem ördöngösség, ágyút, tankot már nehezebb csinálni, de a modern vadászgép olyan technológiai szintet követel meg, ami nincs nekik. Ilyesféle szintet csak néhány ország ért el eddig. Még Kína is csak alulról közelít ehhez.
 • gforce9
  #165
  Dehogy gondolom, hogy valami titkos szuperhatalom szupertechnológiája rejtőzik ott. Csak nem tartom elképzelhetetlennek, (ha nem is É-Koreai tulajdonban és irányítással), hanem háttérből Kína, amolyan biztos, ami biztos alapon (ahogy az amcsik délen) ne tartogatának ott meglepetést, néhány modernebb gép vagy inkább egyéb haditechnika formájában, kezelőszemélyzettel együtt.
 • Molnibalage
  #164
  Korszerű gépet keményvalutáért kapsz. Ez az, ami nincs nekik... Egyébként meg a repcsik létezését a legnehezebb titkolni, mert repülni kell velük. ÉK-t meg elég rendesen monitorozzák.

  Le kellene számonli az ilyen zskat mítoszokkal, hogy bárkinek van a saját szintjétől messze kilógó eltitkolt szupertitkos technikája. Ez szimplán hollywoodi marhaság.
 • Papichulo
  #163
  Nem lepne meg, ha ott figyelne náluk néhány korszerûbb gép kitudja honnan.

  Ez ma mar nem igy mukodik... ahhoz, hogy bevetheto allapotban tartsal egy technikat, ahhoz - tobbek kozt - gyakorlatozni kell vele mindenfele korulmenyek kozott. Manapsag pedig ezt biztosan eszrevette volna valaki. Nincs ott semmi potens, csak a regi, rozsdasodo muzeumszokevenyek. A KPA-nak egyedul a zerg rush taktika maradna :)
 • gforce9
  #162
  Egyébként régebben néhány helyen azt olvastam, hogy a délkorei hadsereg irányításában, főleg a légierőben usa a főnök ott. Namost ebből nem tudom mi az igazság.
 • gforce9
  #161
  Ez bizonyára így van és nem is vitatom. Bár én azért kíváncsi lennék É koreára úgy direktben mi lehet ott. Hazudtak már a történelemben kisebb és nagybb haderőt is a valóságosnál. Nem lepne meg, ha ott figyelne náluk néhány korszerűbb gép kitudja honnan. Mert igaz hogy kimirszem vagy mi a neve annak a családnak, igazi barmok gyülekezete, de mégis elég nagy haderőt tartanak fenn, csodálkoznék, ha a vezérkarban nem lenne olyan ember, aki esetleg szólna, hogy valahogy modernizálni kellene. Aztán hogy pontosan hogyan és miből, hát ez jó kérdés, de gyanítom tettek lépéseket ez ügyben. Nyilván nem fogom egy amcsi haderőhöz mérni, mert ahogy írtátok is nem lehet generációs különbségek vannak.
 • teddybear
  #160
  Sohasem az iraki olaj megszerzése volt a cél az iraki cécóval. Az ott termelt olaj így is, úgy is kikerül a világpiacra, és a fogyasztók ott felvásárolják. Tök mindegy, hogy ki termeli ki.

  Szaddammal az volt a baj, hogy túl nagy százalékát akarta ellenőrizni a világ olajkészletének, ami senkinek sem tetszett. Felboríthatta az olajtermelők közötti egyensúlyt. Ehhez jött Kuvait lerohanása, amivel részben az általuk adott sokmilliárdos kölcsön visszafizetését próbálta megúszni Szaddam, részben pedig Kuvait tartalékait szerette volna megszerezni. Ez persze a többi kölcsönadójának sem tetszett. Esetleg ha ez a trükk bejön, akkor a többiekkel folytatta volna. És mivel a Szaúdok voltak a másik nagy pénzkölcsönzők, nem véletlenül támogatta gyakorlatilag az egész arab világ Szaddam meghirigilését...
 • Vol Jin
  #159
  Dél-Koreának igen komoly és korszerű hadereje van. Folyamatos fenyegetettségnek vannak kitéve, a régió leggazdagabb országa, tehát szüksége és pénze is van rá. Amiben elmaradnak az északi államtól, az, hogy náluk nem lehet milliószámra katonaruhába öltöztetni a lakosságot. Tehát egy kisebb, de így is nagy, és korszerű hadseregük van.
 • Vol Jin
  #158
  "Mit nem lehet azon megérteni,"

  ???

  Te mit nem értesz azon, amit leírtam?
 • teddybear
  #157
  Pont ezért kísérleteznek az északiak az atomrobbanófejekkel és a közepes és hosszú hatótávolságú rakétákkal.

  Az északi haderőről keveset tudhatunk, nem sok minden jelent meg a nyilvános sajtóban, internetjük meg gyakorlatilag nincs.
  A földi erőknél még olyan régiségek is rendszerben vannak, mint az IS nehéz-páncélosok, meg a többi háborús veteráneszköz. Még a régi jó AN-2 is repül náluk, az eredeti orosz illetve a kínai utángyártású is.
 • Molnibalage
  #156
  Igen. Az F-5 gépek helyett már zajlik T-50 Golden Eagle gyártása és rendszeresítése. Ez F-5 és F-16 repteljesítménye között van legalább F-16C B50/52+ szintű avionikával. F-35-öt is rendeltek.

  A két oldal által használt eszközök között 25-50 év van...