Gyurkity Péter

Csak 2020 után népesülhet be az északnyugati átjáró

Amerikai illetékesek szerint ebben az évtizedben nem várható a sarkköri tevékenység fokozódása.

A napokban számoltunk be arról, hogy az orosz Gazprom - a Shell közreműködésével - megkezdte a sarkköri olaj kitermelését és leszállítását, ezzel egy újabb régióban indítva be az aktív iparági tevékenységeket. Az amerikai fél ezt szintén tervezi, de továbbra sem világos, hogy a konkrét lépésekre mikor kerülne sor.

Az amerikai (és a kanadai) illetékesek számára természetesen elsősorban az északnyugati átjáró a fontos, hiszen ez rejt magában újabb lehetőségeket, legyen szó az energiahordozókról, a turizmusról, vagy éppen a hatalmas tengeri szállítási forgalom egy részének átirányításáról. A szintén amerikai Government Accountability Office ezt a kérdést taglalja legújabb jelentésében, ám az anyagból nemcsak a konkrét dátumok, de a határozott vélemények is hiányoznak, itt mindössze annyit tudtak az illetékesek leszögezni, hogy ebben az évtizedben nem tartják valószínűnek a fokozott tevékenység megindulását.

Példaként emelik ki a turizmus területét, ahol a nagy személyszállító hajók jönnek számításba. Ezek leginkább a Karib-térségből és Florida partvidékéről lehetnek ismerősek számunkra, hiszen itt számos ilyen egység van szolgálatban, egyszerre akár több ezer embert szállítva a szigetvilág különböző részeire. A sarkköri vidék azonban a legtöbb potenciális ügyfél számára nem sok érdekességet tartogat, a táj egy idő után kifejezetten unalmas lehet, így itt az elkövetkező években is a jóval kisebb, száz fő körüli létszámmal útnak induló hajóké lehet a főszerep, míg az ezeknél nagyobb, nagyjából ezer főt befogadó példányok maradnak Alaszka déli, illetve Brit-Kolumbia nyugati partjainál.

Ami az olajkitermelést illeti, itt már három különböző cég is rendelkezik érdekeltségekkel, ám a konkrét tevékenység beindulását tovább halasztgatják. A Royal Dutch Shell 2012-ben ugyan elindította saját fúróprogramját, ennek során azonban több malőrre került sor, így hamarosan le is állították azt. A nagyobb kockázat, az olykor kíméletlen időjárási viszonyok, valamint a speciális felszerelés és technológia jelentette nagyobb költségek nyilván az olajár drasztikus emelkedése esetén tennék csak vonzóvá a környéket.

A tengeri szállítás terén szintén lanyhának mondható az érdeklődés, bár teljes csendről nem beszélhetünk. A költségek azonban itt is magasabbak a megszokottnál, a helyzeten pedig nem segít, hogy Alaszka nem rendelkezik sarkköri mélytengeri kikötővel, az amerikai fél pedig mindössze két megfelelő állapotban lévő jégtörőt tud felsorakoztatni a hajózási útvonal karbantartására - a parti őrség már tervezi egy új hajóosztály beszerzését, a darabonként 1 milliárd dollárba kerülő hajók azonban szintén csak a következő évtizedben állhatnak majd szolgálatba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #15
    Amúgy döbbenetes látni, hogy 23 évvel az orosz tankok kivonulása után itt szopkodják a Putyin faszát a magukat jobboldalinak vallók mindenki mást lekommunistázva. Két éve még a liberálbolsevik mellé odatettétek a moszkovita jelzőt. Ez a gyönyörű...
  • Vol Jin #14
    "Nézd meg a gazdasági erőviszonyokat, az egyes régiók ANYAGI TERMELÉSÉT (nem a spekuláns szemétládák által "pénz"-nek nevezett és abban kifejezett hamis gazdasági adatokat), a lakosok (potenciális katonák) számát, és rögtön láthatod, hogy Oroszországnak rohadtul nem érdeke egy háború, de még egy erős gazdasági embrgó sem."

    Aha, nem érdeke a háború, csak tankokkal vonul be a szomszédba. Értem én, értem én, mert tényleg nem egy háború, mert az ukránok lebénulva nem lőttek vissza.

    "2.) Ukrajna gyakorlatilag Oroszország. Az ott élő emberek az oroszt vagy azzal majdnem azonos nyelvet beszélnek. 25 évvel ezelőtt még politikailag is a szovjet birodalom része volt, amíg a háttérhatalom által beépített és lassan-lassan az élre juttatott Gorbacsov szét nem bomlasztotta a birodalmat. Ukrajna ipari termelésének szerkezete az legutóbbi időkig szervesen illeszkedett az oroszokéhoz."

    Aha, így gondolja Putyin is, hogy Ukrajna tulajdonképpen az övék. Ezért szeletelget belőle. Ez természetesen a nyugat, meg az USA hibája. Csak is ők tehetnek róla, hogy az oroszok tankokkal turistáskodnak.

    "3.) Ééérdekes módon -- észre kellene venned -- nemcsak Ukrajnában zajlottak ám le ugyanezen forgatókönyv szerinti események, hanem világszerte. Líbia, Szíria, Venezuela, Bolívia (megpróbálkoztak, szerencsére a terrorista rózsa-florest szétlőtték a bolívok)
    Csak azt ne monnd, hogy Szíriát is Putyin veri széjjel!"

    Zseniális! A szír belső polgárháború a hangsúly a belsőn van, ok arra, hogy egy ország tankokkal elraboljon területet a szomszédjától.
    Mellesleg a szír polgárháborút a szaudiak kavarják. Nem jött volna jól nekik, ha a régióban létrejön egy arabnacionalista, és nem muzulmán fundamentalista olajhatalom. Mert találtak ott tengeri lelőhelyet. Ez annyira komoly, hogy a ruszkik szellőztették meg, hogy a szaudiak szívességként kérték, hogy adják fel Asszad támogatását. Ez még a konfliktus előtt volt. Tuti, hogy Izraelnek is jól jött, hogy a palesztinokat támogató szomszédjuk most kiesik a nemzetközi játékból, de a ruszkik tényleg kiteregették a szíudiak szándékát.

    "4.) A nyugat bődületes hazugsága Ukrajna kapcsán már akkor kiderült, amikor Janukovics úgy döntött, hogy nem dobja oda az országot az EU+USA+IMF martalékául."

    Ukrajnának kölcsön kell. Az EU-nak nyűg hitelezni, az IMF meg egy nemzetközi vésztartalék. Piacon már nem kapnak hitelt. Az ukrán lakosságot viszont zavarta, hogy az oroszoknak ismételten eladják magukat. Ettől lett ott balhé. AZ EU-nak elég nyűg hitelezni a görögöket meg Ciprust. Főleg úgy, hogy a spanyolok, olaszok sem állnak jól ez ügyben. Az EU max kényszerből hitelezte volna Ukrajnát, hogy egy szomszédjában ne legyen államcsőd. Ez olyan, mint amikor a szomszéd cigánynak kölcsön adsz egy kiló krumplit, hogy főzzenek, és ne balhézzanak egymással, ami áthallatszik.

    De mondom, hogy Putyin ennek örült. Mert vágta, hogy ebből balhé lesz, és abból ő profitál.

    "6.) Mivel a hazugok azt használják ki, hogy az emberek többsége csak a sajtóból tud tájékozódni sokmindenről, a csillagokat is lehazudják az égről. Így lesz az emberek (a dolgozó középosztály) mellett álló politikusokból rabló meg ördög, a nemzetközi spekulánd disznósz**ok érdekkijáróiból meg a "haladás csodálatos bajnoka" és hasonlók."

    Aha, véletlenül sem a Putyin hazudott, amikor a Krímben százával jelentek meg olyan orosz katonai terepjárók, amikből egy tucatot adott el külföldre. Faarccal azt nyilatkozta, hogy azok helyi ukránok.

    Oroszország konkrétan annektálja Ukrajna egy részét, mint Hitler Ausztriát, az ország többi részein meg polgárháborút szít, de ő a jófiú.

    Na ki is hazudik?
  • Vol Jin #13
    "Na, megint nyomatod a sok baromságot. :-)
    Ami önmagában még nem lenne gond, de a logikus válaszokra előbújik az arrogáns egód, meg a cigó stílusod, amit már ununk sokan."

    Na, az SG szőkecigánya megszólalt.

    Oszt kit zavar, hogy te mit unsz. Esetleg idéznél, hogy most éppen mivel is voltam arrogáns. Meg, hogy milyen válaszokra válaszoltam most éppen arrogánsan, amikor tulajdonképpen nem is válaszra reagáltam?

    Egyszerűen csak hallgatyónak írtam. mondhatni szűzkomment volt. Tehát, adod a szokásos cigány stílusodat... Semmi hozzászólás, csak egy türhő beugatás...
  • halgatyó #12
    Az okoskodásodból látszik, hogy a csillagokat is könnyű lehazudni. Csak néhány dolog nem stimmel ezzel a Putyin-féle akció elmélettel.

    1.) Nézd meg a gazdasági erőviszonyokat, az egyes régiók ANYAGI TERMELÉSÉT (nem a spekuláns szemétládák által "pénz"-nek nevezett és abban kifejezett hamis gazdasági adatokat), a lakosok (potenciális katonák) számát, és rögtön láthatod, hogy Oroszországnak rohadtul nem érdeke egy háború, de még egy erős gazdasági embrgó sem.

    2.) Ukrajna gyakorlatilag Oroszország. Az ott élő emberek az oroszt vagy azzal majdnem azonos nyelvet beszélnek. 25 évvel ezelőtt még politikailag is a szovjet birodalom része volt, amíg a háttérhatalom által beépített és lassan-lassan az élre juttatott Gorbacsov szét nem bomlasztotta a birodalmat. Ukrajna ipari termelésének szerkezete az legutóbbi időkig szervesen illeszkedett az oroszokéhoz.

    3.) Ééérdekes módon -- észre kellene venned -- nemcsak Ukrajnában zajlottak ám le ugyanezen forgatókönyv szerinti események, hanem világszerte. Líbia, Szíria, Venezuela, Bolívia (megpróbálkoztak, szerencsére a terrorista rózsa-florest szétlőtték a bolívok)
    Csak azt ne monnd, hogy Szíriát is Putyin veri széjjel!

    4.) A nyugat bődületes hazugsága Ukrajna kapcsán már akkor kiderült, amikor Janukovics úgy döntött, hogy nem dobja oda az országot az EU+USA+IMF martalékául.
    Egész odáig ő volt a jófiú. Addig bezeg nem volt aranyból a wécéje! UGYE????
    Aztán amikor a totál előnytelen, aljas mocskos szerződéseket kellett volna aláírnia a nyugattal, és visszamondta, akkor aztán nagyhirtelen aranyból lett a vécéje, meg véres gyerekeket szopogatott...
    A nyugati sajtó okádék aljas mocskának nincsenek határai.

    5.) A külföldi idegen "zsoldosok" egyáltalán nem új dolog. 2006-ban Magyarországon is voltak olyan rendőrruhába bújtatott pribékek, akik nem is tudtak magyarul!

    6.) Mivel a hazugok azt használják ki, hogy az emberek többsége csak a sajtóból tud tájékozódni sokmindenről, a csillagokat is lehazudják az égről. Így lesz az emberek (a dolgozó középosztály) mellett álló politikusokból rabló meg ördög, a nemzetközi spekulánd disznósz**ok érdekkijáróiból meg a "haladás csodálatos bajnoka" és hasonlók.

    Mindenki döntse el, hogy kinek hisz. Azoknak-e, akik a rendszerváltás óta szétprivatizálták Magyarországot, tönkreverték, elpusztították az ipart, munkanélkülieket, hajléktalanokat és koldusokat teremtettek, kisebbségi bűnözés szótlan tűrésére köteleznek minket, új iskolák építéséről szónokolnak, közben túlkoros bűnöző söpredékkel záratják össze tanulni képes gyermekeinket (az övék elkülönitett elitiskolákba jár), új kórházakról szónokolnak, közben szétverték az egészségügyet, de ők külön szuperkórházakban (a jobbak külföldön) kapják a kezelést,
    akik bécsi cukrászdákról hazudoztak, helyette kaptuk 500ezer tehetséges fiatal magyar elvándorlását... és még sorolhatnám órákig a listát.

    És azok a körök, akik mindezeket művelték, elpusztították és kiárusították az országot, nyugati haverjaik pedig az európai fehér ember elpusztításán igyekeznek (sokmillió analfabéta de csótány szaporaságú bevándorló által, stb..)

    nos ugyanezek a körök találnak ki egetverő hazugságokat, hogy valahogyan lehazudják a nép előtt, amit csinálnak.
    A hozzásólásod is egy ilyen hazugságot böfög vissza.
    Nyisd ki jobban a szemed!
  • sempronius18 #11
    Azok nem hanok én úgy tudom, ki érti milyen identitásuk van?
  • gforce9 #10
    Ha jól dereng valamelyik nemzetközi egyezményben van egy olyan szoveg, hoyg ahol orosz a többség, ott népszavazás és csatolás. Aztán, hogy épp ki melyik egyezményt gondolja igazinak, az mondjuk egyéni érdek kérdése. Szibériában meg a kínaiak vanak többségben, ha jól tudom. Csak nehogy visszanyaljon ez a gondolkodás.
  • Tetsuo #9
    Na, megint nyomatod a sok baromságot. :-)
    Ami önmagában még nem lenne gond, de a logikus válaszokra előbújik az arrogáns egód, meg a cigó stílusod, amit már ununk sokan.

  • sempronius18 #8
    A legjobb az, hogy az USA meg az EU nem akarta a befolyási övezetét növelni. :)

    Ebben az a szép, hogy az EU nyíltan elismeri, hogy a célja az, hogy Ukrajnát bevonja az Európai integrációba, vagyis befolyást akar szerezni, tudod a helyi szerencsi csokigyár helyett a Nestle stb stb...
  • sempronius18 #7
    Hú most olvastam igazán végig csak gyönyörű konteo. Az NWO topikba se találni szebbet.
  • sempronius18 #6
    Nyugi a Maidant pedig az USA sakkozta ki nagyon régen, csak nem számoltak azzal amit te is írsz, hogy Putyin is készülget.