Balázs Richárd

A holdpor lehet a Jáde Nyúl végzete

A kínai média beszámolói arra utalnak, hogy a nemzet első holdjárója, a Jütu - vagy Jáde Nyúl hat hét után működésképtelenné vált.

A kínai Csang'o-3 leszállóegység december 14-én landolt a Holdon, majd 7 órával később már el is indította útjára a Jütu holdjárót. Mindkét űreszköz sikeresen hibernálta önmagát az első Holdon töltött éjszakáján. Tudni kell, hogy a holdon egy éjszaka egy fél földi hónapnak felel meg, amikor a felszíni hőmérséklet elérheti a -180 Celsius fokot is.

A kínai "páros" második holdbéli éjszakája szombaton kezdődött és miközben a leszállóegység sikeresen hibernálta magát, a három hónapos küldetésre tervezett Jütunál ez most nem sikerült. A Csinhua hírügynökség jelentése szerint a holdjáró mechanikus vezérlési hibát szenvedett a "bonyolult holdfelszíni környezetben". Ennél több részlettel nem szolgált Kína Tudományos, Műszaki és Nemzetvédelmi Államtitkársága.

A dermesztő éjszakában a Jütu legkritikusabb mozgó alkatrészei az árboca és a nappaneljei. Amikor a hőmérséklet zuhanni kezd, az árboc lecsukódik, hogy megvédje a kényes műszereket, melyeket ezután egy radioaktív hőforrás tart melegen. A Jütunak ezen felül be kell állítania nappaneljeit a felkelő Nap irányába, hogy szinten tudja tartani energiáját. Ezeknek a rendszereknek a mechanikus meghibásodása végzetes lehet a robot számára a holdon töltött éjszakák során.


A meghibásodás okozója jó eséllyel a durva holdpor. A mikrometeor becsapódások hatására a Hold talaja üveges porrá válik, ami a napszél hatására töltést kaphat. Az Apollo programban már megtapasztalták, hogyan képesek ezek az éles peremű porszemcsék átlyukasztani az űrruhákat, összekarcolni a lézeres kísérletek tükreit, illetve a holdjáróknál túlmelegedést okozni.

A tervezőknek egyáltalán nincs könnyű dolguk, ha fel akarják venni a harcot a holdporral, emelte ki Bernard Foing, a Nemzetközi Holdkutatási Munkacsoport igazgatója, aki szerint nem csupán azt kell meggátolni, hogy a mindent tönkretevő por bejusson a fontos rendszerekbe. "A holdpor elektrosztatikusan töltött is lehet, és képes hozzátapadni az érzékeny részekhez" - mondta. "A légkör nélküli Hold napszakváltásaikor bekövetkező hirtelen hőmérsékletváltozás ugyancsak hatalmas terhelést ró a mechanikus rendszerekre és megrongálhatta a holdjáró mozgó alkatrészeit"

A holdi éjszakák alatt nem lehet kommunikálni a holdjáróval, ezért a küldetés irányítói kénytelenek február 8-ig várni, hogy meg tudják állapítani a sérülések mértékét. "Biztos vagyok benne, hogy nem fogják feladni" - mondta Foing. "Mélységeiben elemzik a problémát, és keményen dolgoznak a biztonságos visszaállítási stratégiák felmérésén"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jonyeasyrider #14
    Szerintem meg kellene oldani a visszahozását is ezen holdjáróknak. Temérdek hasznos információkkal, tapasztalatokkal szolgálna a következő holdjárók építését-hatékonyságát segítve.
  • bvalek #13
    Amit eddig elértek, az is szép eredmény. Azért ne felejtsük el, hogy ez volt az elsö holdjáró amit készítettek, a következö próbálkozásnál már biztos figyelembe veszik ezeket a tapasztalatokat is. Az amerikaiak és az oroszok bármilyen tanácsot adhatnak, egy dolog tudni valamit, más dolog képesnek lenni megvalósítani. Majd legközelebb jobban sikerül. Már csak azért is fontos lenne, hogy a kínaiak remekeljenek az ürben, mert ezzel talán az amerikaiakat is egy új ürversenyre késztetik.
  • gforce9 #12
    Meg azért mintákkal nem lehet olyat tesztelni se, hogy mondjuk nyakonöntik a robotot vele, hogy hogy bírja :)
  • gforce9 #11
    Én nem mintákra gondoltam. Hanem mondjuk arra, hogy a kínai mérnök szól a főnökének, hogy figyu, konzultálnék az amerikai vagy az orosz mérnökökkel a tervezés kapcsán, hogy ők mit tapasztaltak a visszatért eszközeiken, esetleg ide lehetne hívni 1-2 amerikai vagy orosz mérnököt tanácsadónak. Mikre kell odafigyelni jobban stb. A főnök meg nem lehetetlen, hogy azt mondta: Nem. Megoldjuk önerőből. Nem tudom, hogy egyátalán volt e ilyen, csak nem tartom lehetetlennek.
  • T0nk #10
    A holdpor viselkedése, és káros hatásai nagyon rég óta ismertek.
    Az is ismert, hogy a naprendszer egyik legzordabb területe a Hold.
    Mindkettőt tudják a kínaiak is. Nincs ebben semmi titok, mind az oroszok, mind az amerikaiak küldtek ki holdpor mintákat különböző egyetemeknek. Budapesten az ELTE-n is van minta.

    Egyszerűen rohadt nehéz olyan eszközt készíteni, ami nem megy tönkre a Holdon idővel. Eddig a legtovább az orosz Lunahod bírta, 4 hónapig, aztán azt is tönkre vágta a holdpor. Kegyetlen anyag, kicsinál mindent amivel érintkezésbe kerül.
  • ProgServ #9
    Ez jo volt! :DDD Ennyit is reg rohogtem! :DDD
    Sajna igen.. amugy tapasztalat alapu vicc. :D
  • caius marius #8
    Valami azt súgja, hogy a jó öreg hidegháborús stratégiát választották/választják majd ezen túl is a világűrkutatásban résztvevők... :(
  • gforce9 #7
    Annyira nem ismerem a kínai holdprogramot, de pl az amerikai űrhivatal megosztotta velük a tapasztalataikat a holdpor részletes tulajdonságairól? Tényleg nem tudom, azért kérdezem. Mert ha nem, akkor ismeretlen körülmény volt neki a holdpor pontos tulajdonsága és viselkedése.
  • sirpalee #6
    @asgh

    Az EU-US együttműködés idiótasága nem mentség, elég nagy facepalm kategória, hogy az amcsik nem álltak át még mindig az SI mértékegységekre. Viszont azt se felejtsük el, hogy a kínaiak nem ismeretlen környezetbe mentek, az előző holdmissziók alapján tudniuk kellett volna ezekről az akadályokról. Az meg az ő bajuk, hogy nem készültek fel eléggé. (nem akkora facepalm, mint a mértékegység váltás, de ez is azért égő)
  • asgh #5
    @MekongDelta:

    Amikor az EU-USA közös Mars szonda megsemmisült, mert elfelejtettek inchről cm-re váltani, akkor senki sem hivatkozott "amerikai vagy eu minőségre", pedig az a kudarc felfogható nettó hülyeségnek, míg a kínai holdszonda esetében a helyi ismeretlen viszonyok okoztak fennakadást.