Balázs Richárd

Megérkeztek az első felvételek a Hold-expedíciótól

Mozgásba lendült a kínai holdjáró, már a leszállás napján elhagyva a Csang'o 3 leszállóegységet, ami elkészítette első fotóit a holdbéli környezetéről és magáról a Jüturól.

A kínai zászlóval ékesített hatkerekű holdjáró a leszállást követően hat órával csatlakozott le hordozójáról, megszakítva az elektromos és a mechanikus kapcsolatot mielőtt lenavigált volna a leszállóegység rámpáján a holdfelszínre. A Csang'o 3 egyik kamerája szombaton alacsony felbontású videót is visszasugárzott a holdjáró első métereiről, a vasárnapi nagy felbontású felvételek azonban jóval többet elárulnak a két űrjárműről, melyek 9 méterre helyezkednek el egymástól.


A kínai állami televízió híradása szerint a holdjáról először körüljárja a leszállóegységet, felvételeivel ellenőrizve annak épségét. A Jütu panoráma-kamerájának felvételei szerint a Csang'o 3 négy lábával biztosan áll a felszínen, nappaneljeit pedig sikeresen kibontotta, megfelelő töltést biztosítva az akkuk számára.

A vasárnapi felvételek birtokában Kína teljes sikerként értékeli a Csang'o 3 küldetést, melyre mérnöki és műszaki demonstrációként tekintenek. "A holdjáró és a leszállóegység teljesítette a felvételek elkészítésének feladatát. Az adatátvitel rendben és teljes egészében lezajlott, a felvételek megérkeztek és tiszták. A holdjáró és a leszállóegység állapota jelenleg stabil. Ezennel teljes sikernek nyilvánítom a Csang'o 3 küldetést" - idézte a Csinhua hírügynökség Ma Csingrui, a kínai Hold-program főparancsnokának szavait.


Mindezek ellenére a holdjáróra még számos feladat vár, hiszen három hónapos küldetésre tervezték, míg a Csang'o 3 több mint egy éven át marad üzemben a program célkitűzései szerint. A holdjáró felszín alá betekintő radarja, amivel 100 méteres mélységig térképezhetik fel a földtani szerkezeteket, már üzemben van, akárcsak a Jütu panoráma-kamerája, a röntgensugarú és infravörös közeli színképelemzőkkel egyetemben, amik a felszín kőzeteinek és talajának összetételét elemzik majd.


A leszállóegység ultraibolya távcsövével a Föld plazmaszféráját vizsgálja az elkövetkező hónapokban, valamint elvégzi az első hosszú távú csillagászati megfigyeléseit a holdfelszínről.

A Hold-program felügyelői még nem jelentették be, merre indul a holdjáró a leszállóegység ellenőrzése után. Mint kiderült az eredeti célpontként kijelölt Szivárványok-öble helyett a Mare Imbriumot, egy hatalmas meteorit által kivájt sötét területet értek el, mivel a Csang'o 3 a tervezettnél korábban kezdte meg az ereszkedést.


A Mare Imbrium egy 3,9 milliárd éves képződmény, felszínét ugyanúgy megszilárdult láva borítja, mint az eredeti célpontét. Paul Spudis, a houstoni Hold- és Bolygótudományi Intézet bolygógeológusa blogjában kifejtette, hogy a jelenlegi terület egyedi titánban gazdag lávafolyamokkal rendelkezett, melyeket eddig egyetlen földi egység sem elemzett átfogóan. "Ennek köszönhetően az új terület vizsgálata jelentős érdeklődés és komplexitás tárgyát képezheti" - írta Spudis. "A Csang'o 3 és a Jütu sok kérdésre választ adhat a Hold e régiójának földtani történelmével és a Hold történetével kapcsolatban"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #83
    Annyi okos hozzászólás van itt, pedig néhány kattintással kideríthető milyen műszereket vitt magával... Természetesen van a Kínai szondán HD kamera, méghozzá sztereo képeket készítő, meg egy panorámakészítő. De a leszállás során a jelátvitel másra kellet, és ilyenkor a navigációs kamerákat használják, amivel gyorsan képet kaphatnak (nem, hogy örülnétek ennek). Csak várni kell és jönnek a képek. A legtöbb kommmentelő szerintem nem nagyon fényképezett még életében komolyabb géppel, csak gagyi X megapixeles fényképezőgéppel, és hát ég és föld a kettő!
  • Atyuska #82
    Azért nem adtak HD videofelvételt, mert a UPC szervere épp ismét leállt.. :-)
  • Tower Guard #81
    Hehe! :D Lehet! :)))
  • sonajdoba #80
    lehet ül ott egy kicsi kínai, kicsi mobillal, kicsi kamerával, kicsi kepét keszit.

    "occo nagyon occo"
  • sonajdoba #79
    éljenek a Kemerás' Mobilok :P:P:P
  • Tower Guard #78
    Ebben teljesen igazad van. Én is nevetségesnek tartom, hogy egyszerűen nem lehet szebb minőségű képeket készíteni? Nem is kell hogy hd legyen de ne olyan legyen mintha egy 1 megapixeles telóval készült volna.
  • sonajdoba #77
    "hd felvételeket ne nagyon várj amíg nem visszatérős a küldetés."

    nem igazan értem amit írtál. a nagy állományokat én is gondoltam, hogy esetleg amiatt, de nem tudom. attól meg lehetne valami jó felvétl. ha meg nem is HáDé valamikor rég 10-éve azokkal a szar szappantartótokkal is tudtak normális kepéket készíteni.
  • Marteen21 #76
    Valószínűleg a korlátozott feltöltési sebesség miatt, hd felvételeket ne nagyon várj amíg nem visszatérős a küldetés. :)
  • sonajdoba #75
    én csak azt nem értem, hogy ha mar több milliárdost rab***nak egy ilyen programra miért nem tudnak egy jó minőségű kamerát meg fényképezőgépet rátenni.

    10-evvel ezelőtt is csináltak ilyen kepét azóta sem változott semmi.

    nem ertem
  • asgh #74
    Ha trollkodsz, legalább az értelem látszatára figyelhetnél. Ha bármi gázos lett volna a videón, már tízezrek postolnák szerte a világban. Itt a szokásos szerzői jogi baromságról van szó.