25
  • Jawarider
    #25
    a manapság szót nem kell idézőjelbe tenni :)
  • Hawaii
    #24
    "Csillagászok bejelentették, hogy olyan helyet találtak a Holdon, amelyre állandóan süt a Nap, és amelynek közelében vízjeget sejtenek. Ezek alapján a terep igen kedvezőnek tűnik egy jövőbeli holdbázis kialakítására." - Megvan_az_elso_holdbazis_helyszine
  • gforce9
    #23
    Ja és felhők híjján fullegyenletes.
  • gforce9
    #22
    Nem, hanem arra, hogy lényegében szűretlenül és szórás nélkül érkezik a napfény a felszínre, sokkal több energiát leadva, mint a földön. az hogy félidőt tud csak menni a bányászgép tökmindegy. Nem órabérre fizetik, hanem teljesítményre. Az automata ráér várni 14 napot és utána folyamatosan dolgozni 14-et.
  • csibra
    #21
    Az állandó napenergia rendelkezésre állásánál a ~14 napos nappalra és a ~14 napos éjszakára gondolsz?
  • gforce9
    #20
    El szoktam olvasni a HSZ-t. Tekintve hogy a He kilogrammja valami 4 millió dollár, (valami ilyesmi dereng) és a hatodannyi gravitációnál és az állandó napenergia rendelkezésre állásnál egyátalán nem biztos, hogy hosszútávon drágább lenne a kitermelés, mint a földön, főként ha van terv az automatizálásra.

    Ha olcsó visszajuttatást ki tudnak találni, amire szerintem lesz ötlet, akkor ez a jelenleg "nem biznisz", nem túl sokat mond.

    Valamint egy fix holdbázis kiszolgálója lehet más nemzetek űrprogramjainak is és abból is jöhet menetközben be pénz, hogy enyhítse a költségeket.
  • johnfly
    #19
    Igaz, szerintem nem feltétlenül az ilyen nyersanyagok felkutatása a cél, hanem mondjuk más ritkaföldfémek kitermelése is jövedelmező lehet, hosszútávon, ha meg van az infrastruktúra, akkor kevésbé értékes ásványok kitermelése, csak helyben feldolgozva késztermékké, szintén kecsegtető lehet, a befektetni vágyóknak.

    Régen a Földön is jóformán csak össze kellett szedni a földről az értékes ásványkincseket rejtő kőzeteket, "manapság" kell csak mélyre ásni értük.

    A hold ebből a szempontból aranybánya, ami azt illeti nem is egy.
  • johnfly
    #18
    Hát akkor ennél még az is jobb lenne, ha a napszelet közvetlenül fognák be, valamilyen mágneses kütyüvel!
  • DontKillMe
    #17
    @gforce. Pár hsz-el alább írtam, de látom, nem olvasol, vagy csak szelektíven:

    "A hélium-3 ugyanis csak viszonylag gyakori a Holdon. A becslések szerint mintegy 0,03 százalékát teszi ki a sima héliumnak, amely a maga részéről szintén csak 10-200 ppm koncentrációban fordul elő a holdkőzetben. Vagyis egyetlen kilogramm He3 kinyeréséhez több tíz millió kilogramm holdkőzetet kellene feldolgozni."
    Szal nem nagy biznisz most még ez.
  • gforce9
    #16
    Ha tegyük fel tényleg a távolabbi cél a He3 lenne, akkor se kötnék a világ orrára. Ugyanezt nyilatkoznák a "meg nem nevezett szaktekintélyek".
  • teddybear
    #15
    Igazad van, ezt benéztem.
  • gforce9
    #14
    A Hidrogén és a Hélium3 nem ugyanaz.
  • teddybear
    #13
    Ami azt illeti, az első hidrogénfelmérést a NASA Lunar Prospector szondája 1998-ban végezte el. Sőt az első hidrogénnyomokat a Clementine űrszonda mutatta ki '96-ban.
  • DontKillMe
    #12
    "Index
    2006. 01. 27. 16:25

    Oroszország azt tervezi, hogy a Holdon üzemet épít a hélium energiaforrásként hasznosítható izotópjának kitermelésére. A nagyravágyó ötlet előtt súlyos műszaki és pénzügyi akadályok tornyosulnak.
    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK (7)
    Ismét Holdra szállnának az amerikaiak
    A Holdra mennének a kínaiak
    Orosz expedíció indul a Marsra
    "Terveink szerint 2015-ben állandó bázis létesülhet a Holdon, és 2020-ben megkezdődik a ritka hélium-3 izotóp ipari kitermelése" - idézte az ITAR-TASZ hírügynökség Nyikolaj Szevasztyanov, az orosz Energija űrkonszern elnökének egy tudományos tanácskozás keretében elhangzott szavait.
    A nemzetközi űrállomás (ISS) jelentős szerepet kap a merész elképzelés megvalósításában. A bázissal a rendszeres kapcsolatot a tervezés alatt álló Clipper űrsikló biztosítaná. Ezen kívül a Parom űrkapszula segíthetne a nehéz teherkonténerek űrbeli szállításában, jelentette ki Szevasztyanov.
    A hélium-3 a közönséges hélium radioaktív izotópja, amelyet magfúziónál lehet hasznosítani. A szakértők ideális nukleáris üzemanyagnak tartják, mivel úgy szabadít fel rendkívüli energiát a fúziós reaktorban, hogy az égése során szinte nem keletkezik radioaktív hulladék. Egyes számítások szerint húsz tonna hélium-3 fedezhetné az USA egy évi energiaszükségletét.
    Fogj egy rész bórt...
    A Biznyesz című orosz üzleti lap szerint a bányászat megkezdéséig még ki kell dolgozni a hélium-3 Földre szállításának módját is. Szakértők meglátása szerint ugyanakkor hiányoznak a szükséges technológiák és pénzügyi feltételek, vagyis a tervekből könnyen utópia válhat.
    "A hélium-3 bányászata hatalmas átverés" - jelentette ki az orosz űrkutatás egyik meg nem nevezett szaktekintélye. Szavai szerint ha az amerikaiak 100 milliárd dollárt kénytelenek költeni a puszta holdbázis megépítésére, akkor a műszaki fejlődés jelenlegi állásánál egyszerűen nem lehetséges komplett hélium-3 üzemet építeni.
    A csak a Holdon előforduló hélium-3-ra várás helyett inkább a bóralapú reaktor kifejlesztésén kellene dolgozni, véli az orosz szakértő. Ebből az elemből ugyanis sok található a Földön, és nincs szükség feltúrni a Holdat.
    Csak viszonylag gyakori
    A hélium-3 ugyanis csak viszonylag gyakori a Holdon. A becslések szerint mintegy 0,03 százalékát teszi ki a sima héliumnak, amely a maga részéről szintén csak 10-200 ppm koncentrációban fordul elő a holdkőzetben. Vagyis egyetlen kilogramm He3 kinyeréséhez több tíz millió kilogramm holdkőzetet kellene feldolgozni.
    Az Oroszországi Föderációban a következő 10 évben űrkutatásra szánt összeg nem éri el a 11 milliárd dollárt, fejtegette az orosz szakértő. Ezen kívül a hélium-3-at hasznosító fúziós reaktorhoz a többszörösére volna szükség annak energiának, amit a trícium (H3) fúziója igényel. 2015-ig pedig ilyen technológiát nem fognak kifejleszteni.
    Politikai Holdra szállás
    Az USA és Kína számára a holdprogram csupán politikai jelentőséggel bír. Az amerikaiak elejét akarják venni, hogy Kína vesse meg elsőként a lábát az égitesten. Az amerikai program további aspektusa a hi-tech fejlesztőcégek finanszírozása az állami költségvetésből.
    Nem kétséges ugyanis, hogy a programot a Boeing és a Lockheed vezényelné le, és az erre szánt százmilliárd dollár oroszlánrésze is náluk köt ki. Az orosz állam pedig aligha finanszírozna most egy ilyen ambiciózus és kétséges kimenetelű projektet, írta a Biznyesz."
  • NEXUS6
    #11
    Nem marad ki. Az első kínai, aki a Holdra lép, valszeg úgy is zsidó lesz!
    XD
  • gforce9
    #10
    Kína törekedik, sőt ők végezték az első He3 felmérést.
  • Vol Jin
    #9
    " Ha eddig menni akartak volna, megtehették volna, nem tudjuk jártak-e már ott."

    Én meg megbasztam fél Hollywood női felhozatalát, meg a playboy címlaplányait, csak titkolom. :-D

    Amúgy meg kurva nagy a Hold, de ha csak a sarkvidék érdekes a víz miatt, akkor sem formálna senki jogot rá az elsőséggel.
  • Nemzsidó
    #8
    Teljesen egyetértek az orosz célkitűzéssel: Embert a Holdra!
    Ha a többi ország nem küld, az nem jelenti azt, hogy az oroszok sem küldhetnek. Ha tehetik, tegyék. Az olaj és a földgáz, mint energiahordozók már rég elavultak. 2040-re esetleg a vegyipar fogja hasznosítani ezeket. Kár is ezen rugózni, hogy nem lesz miből űrprogramot finanszírozni. Rakétatechnológiában még mindig ők a legjobbak, s minden nyersanyaguk megvan hozzá. Ha eddig menni akartak volna, megtehették volna, nem tudjuk jártak-e már ott. De valamiért nem tülekedett az Usa sem, Kína sem, Európa sem, meg közösen pláne nem holdbázist építeni. Vagy úgy járna az orosz holdi űrhajó is, mint a Phobos-szonda nemrég? (kis "segítséggel"?) Olyan ez, mint a Csendes óceáni "nemzetközi" vizek. A jenkik magukénak gondolják, s pl. a kínai hadiflottának megtiltották az ezeken a vizeken való hajózást, mivel ott az Usa hadihajói úszkálnak. Ezt a vezérelvet követve az oroszok már otthon lennének a Holdon, a többi ország már csak vendégségbe mehetne.
    Csodálkozom, hogy izrael kimarad ebből... Pedig ők szeretnek is és tudnak is területet foglalni, akár jogszerűtlenül, akár megszállóként. Aggódom is, lehet hogy már ott vannak az új, meteorkráternek álcázott kibuc-buckákban. Az lenne csak az igazi arculcsapása az oroszoknak :)
  • Nemzsidó
    #7
    Elég lenne a Kárpát-medence... csak annyi, mint Trianon előtt volt.
  • NEXUS6
    #6
    Amúgy meg szerintem követeljük vissza Etelközt!
    XD
  • Vol Jin
    #5
    Ha ezek az egész Holdat akarják, akkor nem állnak meg a Krímnél, kell nekik Donyeck is. A végén még Vilniusba is bevonulnak az ukrán általuk csinált válság kapcsán...
  • NEXUS6
    #4
    Azért a nagy hőbörgéssel a nyugat egy helyi konfliktusból világkrájzist tudott gyártani, csak nehogy még rosszabb vége legyen!
  • torreadorz
    #3
    Ugye a cikkből megint lemaradt a lényeg:
    "Állandó holdbázist akarnak az oroszok ... Donyeckben." :)
  • gforce9
    #2
    Hacsak nem az áll a háttérben, hogy már látják, a fúziós erőmű működni fog és addigra nekik, ha a Holdon He3 kinyerésére alkalmas apparát le van téve, akkor az jó bevételi forrás lehet a jövőben.
  • NEXUS6
    #1
    A nyugati gazdaságokat felpörgetné az olcsó olaj, az oroszokat meg megint kicsinálná, mint a 80-as években. Kérdés, hogy a Nyugatnak van-e még akkora potenciálja, hogy ezt megtegyük.