Balázs Richárd

Bárki arcát magára ölti egy új robot

Egy újszerű robot képes követni mozgásunkat a szemével, a fejével, valósághű szájmozgással szavakat formálni, megvizsgálni a vele szembe ülő embert, megbecsülve életkorát és hangulatát.

A SociBot-Mini egy 60 centiméter magas robot a brit Engineered Art műhelyéből, melyet már piacra is dobtak. A cég egy futurisztikus információs terminálként értékeli robotját, amitől akár egy bevásárló központban, reptéren, vagy egy bankban is informálódhatnak az emberek. Amennyiben a bevezető kampány sikerrel zárul, érkezhet egyfajta személyi asszisztensként egy egyszerűsített változat otthoni használatra. "A mai számítógépes interfészek alig mozdultak el az írógép irányából" - mondta Will Jackson, a fejlesztés vezetője. "Vannak közösségi szoftvereink és egy közösségi internetünk, azonban nincs közösségi hardverünk"

Gesztusaink felismeréséhez a SociBot-Mini egy mélységérzékelő kamerát alkalmaz, hasonlót a Microsoft Kinect rendszeréhez, illetve egy webkamera segítségével képes megfigyelni arckifejezésünket is. Egy vizuális szoftver értékeli ki a beérkező adatokat, felismeri az arcot, felméri a hangulatot a fintorokból és mosolyokból, valamint megbecsüli az illető életkorát. Emellett bizonyos fokig érti a beszédet, amire egy 2011-ben Loebner-díjat nyert chatbot szoftverrel tud reagálni.

Átlátszó plasztik arcát, ami rendelkezik az orr, a szemek és a száj kontúrjaival, egy digitális projektor világítja meg hátulról. Bármilyen arc programozható a robot számára, akár egy ismerős vagy barát arcát is képes megjeleníteni fénykép alapján, vagy közvetíteni egy video-hívás esetén. Jackson elismeri, hogy elsőre kissé ijesztően és zavaróan hathat a robot jelenléte, de emberekkel végzett kísérleteik szerint hamar megszokható.


Nem a briteké az egyetlen ilyen jellegű kísérlet. A németországi Bielefeldben megrendezett Ember-Robot Interakciós Konferencián a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem csapata is bemutatott egy animált fejet, amit Furhat-nek neveztek el (valószínűleg a fejen elhelyezett szőrős sapkának köszönhetően), melyhez 3D nyomtatású arcot illesztettek. A Samer Al Moubayed vezette fejlesztői csapat ötlete, hogy infravörös letapogatással bárkinek az arcát átültethetik egy 3D nyomtatott változatba, amit utána digitális módszerrel animálnak.

Bármennyire elrugaszkodottnak tűnik is az egész projekt, a Skype érdeklődik iránta és a Furhat fejlesztő csapatával közösen ki szeretnék dolgozni saját változatukat, amit szeptemberben, egy szingapúri konferencián mutatnának be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #5
    Hát aha... Jópofa... de túlzottan látszik, hogy az egész arc, egy kijelző.. szóval bőven van még mit fejleszteni ezen, de az ötlet aranyos....
  • Zero 7th #4
    Egyre kevesebb. Időseknél és digitális analfabétáknál tudom elképzelni, hogy egy embert utánzó felhasználói interfész, amivel szóban lehet kommunikálni, szimpatikusabb lehet.

    De ilyen ember tényleg egyre kevesebb van nyugaton. A harmadik világban még lehet haszna, de szerintem ott meg célba lőnének rá AKval...
  • WhiteStar #3
    hát ez kibaszottul gáz :D

    erre valaha is lesz igény?
  • mr9 #2
    Ráverő kalapács 10,0kg JUCO
    http://dobotrade.hu/webaruhaz/termek/ravero_kalapacs_100kg__juco
  • lapaleves #1
    elképzelhetetlenül hihetetlen és egyben rémísztő korszak hajnalát éljük épp. a bennem megfogalmazódó legfontosabb kérdés, hogy vajon a kicsi gyermekeim még az alakítók, vagy már csak a kiszolgáltak / kiszolgáltatottak között lesznek... 20 év... 20 év múlva sok minden más lesz már. addig is nyomjuk a robotozást (legoval) és reménykedünk.