Ötvös Tibor

Már nem elérhetetlenek a filmekben látott futurisztikus eszközök

Robotaxi, univerzális tolmácsgép, klónozás, adamentium penge. Mind filmes dolgok, melyekre a vásznakon még ábrándozva néztünk, ám mára mindegyik megvalósult.

Több, mint két évtizeddel ezelőtti gondolat az olyan autó, mint amit az Időzsaruban láttunk: csak bemondjuk a címet és a jármű automatikusan elvisz minket a célhoz. De ugyanígy nézhettük a Fel!-ben látott kutyatolmácsot is és bár nevethettünk magán a megvalósításon, de az ötlet remek volt. Nos, kevesen tudják, de az akkoriban még elérhetetlennek tűnő, a filmben az alkotók fantáziája által megalkotott eszközök ma már elérhetők. Most a legjobbakat szedtük össze.

Tricorder
A Tricorder egy olyan eszköz, mellyel a testünkben zajló folyamatokat figyelhetjük meg. A Star Trek sorozatban látott gép a technológia alapján az ember testének beszkennelésére volt alkalmas és így kiderülhettek a különböző betegségek. A valóságban egy mindössze fél kilós gépet készítettek a szakemberek, mely ultrahang kibocsátásával nézi át a testet, nagyjából két perc alatt. A terméket a GE "találmánya", a neve pedig GE Vscan és az egészségügyben alkalmazzák.

Robotaxi
Az Emlékmásban láthattuk ezt a fajta közlekedési eszközt, melybe beszállva csak bemondták a címet és az autó már vitte is a szereplőket. Nos, mára ez sem vágyálom, hiszen 2010 óta az Egyesült Arab Emirátusokban, Masdar Cityben 10 ilyen közlekedési eszköz is elérhető és havonta 25 ezer utast juttatnak célba. A Robotaxi egy elektromos autó, ami parkolás közben tölti fel magát, azaz sosem kell csatlakoztatni sehova.

Exoskeleton
A Vasember páncél kapcsán már beszámoltunk arról, hogy a Raytheon kifejlesztett egy exoskeletont, egy un. külső vázat, amit felvéve nagyobb erőkifejtésre leszünk képesek. Az XOS 2 elméletileg 2015-ben vethető majd be élesben is. Szintén érdemes megemlíteni a fejlesztés alatt álló TALOS-t, ami majdnem mindent tud, amit Tony Stark fejlesztése, ám repülni biztosan nem lesz képes.

Univerzális fordító
A Ki vagy, Doki? és a Star Trek sorozatokban láthattuk ezt az eszközt, mellyel minden idegen nyelvet le lehetett fordítani angolra vagy éppen arra, amire akarták a szereplők. A Voxtec cég Phraselator P2 nevet adta univerzális fordítójának, amivel közel 100 ezer angol szót lehet 70 nyelvre lefordítani. A gépet már szinte minden területen sikerrel alkalmazzák, de leginkább a rendvédelmi szerveknél, az építkezéseken és az egészségügyben használják.

Kutyatolmács
A Fel!-ben viccesen mutatkozott be egy igen érdekes fejlesztés, melynek segítségével megszólaltak a kutyák. Nos, ez a nyakra erősített tolmácsgép már elérhető, de persze nem képes egy az egyben lefordítani az ebek mondandóját. A Bowlingaual nevet kapott fejlesztés az ugatás frekvenciáját és akusztikáját analizálja és ebből tudja megmondani, hogy kedvencünk éppen éhes, játszani akar vagy például boldog.

Klónozás
A klónozás legviccesebb formában a Közös többszörös című vígjátékban bukkant fel, ahol a végén már a klónról is készítettek egy másolatot, igen mókás eredménnyel. A mai világban ez az eljárás nem számít újdonságnak, ám az emberi kísérletek még továbbra sem engedélyezettek. A kutatók azonban már 23 különböző állatfajt másoltak le, köztük a kutyát, majmot, lovat és például a tehenet.

Adamantium
Rozsomák vagy Farkas, kinek melyik tetszik jobban, a legismertebb mutáns a képregényvilágban köszönhetően adamantium pengéinek és öngyógyító képességének. Utóbbi továbbra is vágyálom, ám előbbi már létezik és bár nem embereken alkalmazzák, de így is jó szolgálatot tesz. A való életben az elpusztíthatatlan fém a Modumetal nevet kapta. Egy nano-eljárással a fém külső szerkezetét megváltoztatják, amitől az korrózió-mentes és rendkívül erős lesz. Az eljárást az építészetben alkalmazzák majd, főként hídépítéseknél.

Szóval mostantól érdemes más szemmel nézni a sci-fi filmekben látott eszközöket, gépeket, eljárásokat, mert nem kizárt, hogy pár évvel később már a mindennapi életünk része lehet egy ott látott gép vagy megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #19
    "Véleményem szerint ezek a találmányok nem csak sci-fi filmekbe illenek és nem egy-két író fantáziájának a szüleménye, hanem már az akkor létező technológiát voltak hivatottak képviselni"

    Nem feltetlen letezo, hanem akkoriban kitaltal, csak meg eppen meg nem valositott technologiakat.

    Tablet koncepcio, 1968:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dynabook
    A star trek-ben is ilyet hasznaltak (es meg azok is festett fabol voltak), de ott fordult elo eloszor flip-es mobiltelefon is, raadasul a pilotban. Az elso reszekben a szineszek meg ovatosan nyitottak ki, aztan a vege fele mar csak felcsaptak es beszeltek is. (az elso peldany ugyancsak festett fabol es tesztaszurobol volt)
    http://en.memory-alpha.org/wiki/PADD

    De ha mar star trek, a hajok impulus hajtomuve a Bussard ramjet egy akkoriban javasolt es azota is fejlesztes alatt allo technologia volt, amit a feltalalo nevevel egyutt vettek at, tehat a filmben az irl neven hivjak a komponenseket. A megvalosulasa meg nem all tul jol, a kollektor mukodik, azt mar teszteltek, a hajtmuegyseg (vasimr) meg mindig nem volt az urben letesztelve es a polywell fuzios reaktorrol sem hallani semmit amiota a feltalalo meghalt. (az amerikai hadsereg vette at a kutatast)

    A peldak alapjan latszik, hogy scifi nagyon sokszor a feltalok meg meg nem valositott otleteit veszi at, majd visszahat a valosagra is, tehat a ketto egyutt fejlodik a megvalosulasig.
  • goldmember #18
    Univerzális fordító: a faszomat már.
  • adam first #17
    Ezen már meg sem lepődőm a 2001: Űrodüsszeia című filmben, a főszereplő már használta a mai Tablet megfelelőjét, pedig az egy 1968-as Stanley Kubrick film. 1964-es James Bond Goldfingerben pedig a gonosz Mr. Goldfinger egy hordozható mobiltelefonról telefonál. Ezek mind 60'as évek beli filmek, lassacskán 50 éve készültek. Véleményem szerint ezek a találmányok nem csak sci-fi filmekbe illenek és nem egy-két író fantáziájának a szüleménye, hanem már az akkor létező technológiát voltak hivatottak képviselni(valószínűnek tartom a katonaságnak már, akkor birtokában lehettek ilyen szintű technológiák). A hollywoodi filmek mindig egy fajta előfutárai a már létező technológiáknak, persze mind ezt a néző felé tudat alatt kívánják demonstrálni. Nyilván, ha 50 évvel ezelőtt látok ilyesmit egy filmben én is sci-finek gondolnám. Elképzelhetetlennek tartanák egy lézer fegyvert, lebegő ruhát vagy bár akármit, de lehet 50-60 év múlva mindennapos használati tárgy lesz, ha nem is teljesen abban a formában ahogy egy filmben látjuk, de megvalósítható létező technológiákat nézünk nap, mint nap.
  • Macropus Rufus #16
    és már kórházakban is alkalmazzák őket

    exoskeleton_segithet_a_benult_embereknek
  • Macropus Rufus #15
    a japók már gondoltak erre is:

  • Sequoyah #14
    Időgép? Nekem a légdeszka kell:)
  • halgatyó #13
    Nyomorult kutyatolmács helyett inkább síró-csecsemő-tolácsot fejlesztenének.

    Az exoskeletonnak meg lenne bőven civil felhasználása, pláne egy elöregedő társadalomban.
  • jackoneill90 #12
    pár éve a különvéleményben látottakat harangozták be hogy valósággá váltak. holott akkor még gagyi utánzatai voltak a filmben látottatnak. ezek egy része ma már ténylegesen működő.
  • CairoJack #11
    Mindet kérném! :)
  • teddybear #10
    A Tricorder általános vizsgálóeszköz volt. Ennek az eszköznek egy speciális változata az orvosi trikorder, amit élő szervezet(emberi test) vizsgálatára optimalizáltak, és kiegészítő vizsgálófejjel is elláttak.

    A többi sem igazán pontosan fedi le a filmbeli mintát, de hát...