Gyurkity Péter

Emberi szövetet növesztene a NASA 

A mesterséges szövetek a hosszú küldetéseken résztvevő űrhajósok számára jelenthetnek segítséget.

A NASA közleményben jelentette be, hogy szerződést kötöttek a GRoK Technologies nevű céggel, amely a biotechnológia területén szeretne kitűnni, mégpedig olyan mesterséges emberi szövetek kifejlesztésével és széleskörű alkalmazásával, amelyek az űrben és a Földön egyaránt hasznosak lehetnek. A pénzügyi részletekről nem, a lehetséges célokról annál többet beszélnek.

A GRoK egészen pontosan két projekt mentén dolgozik majd, ezek közül az egyik (a BioReplicates) emberi szövetek 3D-modelljének megalkotását tűzi ki célul, különös tekintettel a hosszú küldetések során az űrhajósok által elveszített izom- és csonttömegre, míg a másikban (amely a Scionic névre hallgat) az ideg- és hormonrendszert kutatnák, hogy kiváltsák a nem mindig kellően hatásos hagyományos fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Szerintük e két terület már nem tartozik a tudományos fantasztikum szférájába, itt kitartó munkával komoly eredmények érhetők el.

Az utóbbi években megfigyelhettük, hogy a NASA egyre több feladatot szervez ki, a munka végrehajtásával magáncégeket bíznak meg. Ez természetesen elsősorban a folyamatosan szűkülő költségvetésnek köszönhető, ám az üzleti szféra is egyre komolyabb érdeklődést tanúsít a világűr kutatása iránt, hiszen ebben sokan látnak potenciális anyagi hasznot. A mostani megállapodásban nem említik, hogy milyen forrásokkal támogatják a cég kutatóit, de érdemes megjegyezni, hogy az elvégzett munka még egy esetleges kudarc esetén sem veszne kárba, hiszen volt már arra példa, hogy a házon kívüli kísérletek lökést adtak a NASA embereinek.

További előny, hogy amennyiben sikerrel járnak, az említett projekt keretében mesterségesen növesztett emberi szöveteken szinte bármilyen hatóanyag kipróbálható lesz, hogy tesztalanyok bevonása nélkül vizsgálják azok szövetekre gyakorolt hatását, ez pedig megkönnyítheti az új gyógyszerek kifejlesztését és engedélyeztetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Fognak egy agyat és azt elküldik a Marsra, az csak pár kg. Akár egy kisebb dobozban is elfér.

    Majd a Marson levő korábban oda küldött állomáson "feöltöztetik" szövetekkel. Ami azért buli, mert ez is lehet kicsi, a szövetek előállításához szükséges anyagokat és energiát is helyben tudják előállítani.
    Így a Mars utazás könnyen és olcsón megoldható, az agyszövet ráadásul kevésbé érzékeny a sugárzásra, mint más, pl a bőr, vagy nyálkahártya, így az űrhajónak sugárvédelem sem kell.

    XD
  • kvp #3
    "Ez jó, jó volna ha tudnának agyat is növeszteni,"

    Ez siman megoldhato, csak egy nemzokepes korban levo egeszseges no meg ferfi kell hozza es minimalis befektetett munkaval osszejon kb. 9-10 honap alatt. A problema abban rejlik, hogy agy es teljes szervezet nelkul hogyan novesszenek szoveteket. Egyebkent a kiserleti resze ertheto, de hogy az urhajozasban hogyan akarjak ezt felhasznalni, az egy jo kerdes.
  • Mekong Delta #2
    MasterMason: respect!;)
  • MasterMason #1
    Ez jó, jó volna ha tudnának agyat is növeszteni, és akkor előbb-utóbb megoldható lenne a sok agyatlan problémája. :D