Balázs Richárd

Megdöbbentő az agy rugalmassága

Egy folyadékfelgyülemlésnek köszönhetően szokatlanul parányi aggyal rendelkező férfinek sikerült állapota ellenére teljes egészében normális életet élnie.

A 44 éves francia férfi koponyájáról készült CT felvételeken jól látható a hatalmas sötét terület, egy folyadékkal teli kamra, ami alig hagy helyet az agyszöveteknek. "Nehéz megmondani pontosan hány százalékban csökkent az agy, mivel nem használtunk szoftvert a volumen megméréséhez. Ránézésre több mint 50-75 százalékos a csökkenés" - mondta Lionel Feuillet, a Marseille-i Mediterrán Egyetem neurológusa, aki munkatársaival a Lancet szaklapban írta le az esetet.

A férfi, aki nős és két gyermek édesapja, emellett hivatalnokként dolgozik, enyhe gyengeséget érzett a bal lábában, ezért kereste fel a kórházat. Amikor Feuillet csapata megkapta kórtörténetét, megtudták, hogy csecsemőként egy söntöt helyeztek el a koponyájában, mivel vízfejűséggel kezelték. A söntöt 14 éves korában távolították el. A kutatók a leírtak ellenére úgy döntöttek, hogy CT letapogatással és MRI-vel megvizsgálják a páciens agyának állapotát. Megdöbbenve észlelték az agyat kipárnázó agy-gerincvelői folyadékot hordozó, általában kicsi oldalsókamrák "hatalmas növekedését".

A férfi intelligenciatesztje 75-ös IQ-t mutatott, ami elmarad ugyan az átlagtól, de nem minősül mentálisan retardáltnak. "Az egész agy, a frontális, fali, temporális és nyakszirti lebenyek összezsugorodtak mind a bal, mind a jobb oldalon. Ezek a területek kontrollálják a mozgást, érzékelést, a beszédet, a látást, hallást, valamint az érzelmi és az értelmi funkciókat" - magyarázta Feuillet a New Scientist-nek, hozzátéve, hogy a felfedezésből kitűnik, mennyire rugalmas az agy, és hogyan képes alkalmazkodni a sérülésekhez a születés előtti és utáni időszakban, ha megfelelően kezelik.

"Amit mind a mai napig elképesztőnek találok, hogyan képes megküzdeni az agy olyasvalamivel, amiről azt gondolnánk, hogy nem összeegyeztethető az élettel" - kommentálta a tanulmányt Max Muenke, az amerikai Nemzeti Humán Genom Kutató Intézet specialistája, aki nem vett részt a kutatásban. "Ha valami lassan, évtizedek alatt zajlik le, az agy különböző részei átveszik azokat a funkciókat, amiket normál esetben az a rész végezne, amit a sérülés kiiktat"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #14
    Miért? Adatokat felvinni még 60as IQval is lehet.
  • caius marius #13
    Gyanítom, hogy a te esetedben is ehhez hasonló eredmények születtek volna. Illetve te valszeg megütötted volna a retardált szintet. :)
    Azt mondjuk nem értem, hogy az evolució téged és a hozzád hasonló darabokat minek hozta létre...
  • Balumann #12
    Rámész a fórumra, Tudományos hírek fóruma, és ott kikeresed a cím alapján. :S
    A főoldal meg a cikk viszonylag tetszik az új dizájnal, de a fórum használhatatlan.
  • Balumann #11
    Milliószor el lett már magyarázva. Nincs tévedhetetlen tudomány, és nem a kételkedéssel van a baj. De te mindenféle logika, racionalitás nélkül hazugságnak tartasz mindent, nem értesz semmit, és orbitális baromságokat írsz a tudományról. Azért kapod a "mocskolódást".
  • mikike #10
    :0
    ezt nem értem :(
    hogyan tévedhet ha bizonyítékokon alapszik??

    és akkor a hozzátok hasonló, magukat értelmiségieknek tévképzelők miért mocskoljátok, aki kételkedni merészel egy esetleges tévedésében?
  • torreadorz #9
    Mikike, egyvalaki mondja hogy a tudomány tévedhetetlen, ez pedig te vagy. Majd megcáfolod magad :D

    Nem tudom te hogy vagy vele, én már olyan 5 éves koromban rájöttem hogy magammal nem olyan jó vitatkozni. Úgy látszik te megrekedtél itt. Izé.... Ugye nem a te agyadat vizsgáltál a cikkben? :DDD
  • mikike #8
    :0
    dehát ti, a felsőbbrendű értelmiség, ti mocskoljátok azokat akik kételkedni merészelnek egy tudományos tanban...

    persze a tudomány hogyan is tévedhetne, ha bizonyítékokon alapszik???
  • Artak #7
    Elcseszték. Az történt. Dizájnváltás vagy valami ilyesmi.
  • lokutus #6
    mi történt a régi sg.hu-val?? :)
  • Artak #5
    "A férfi"..."hivatalnokként dolgozik"
    ...
    "A férfi intelligenciatesztje 75-ös IQ-t mutatott"

    Asszem ez mindent el is mond a hivatalnokokról. :D

    Amúgy nevetséges hogy ilyen alacsony intelligenciahányadossal ilyesmi munkát végezhet. Ennek valami szalag mellett lenne a helye.