Ötvös Tibor

A kínai kozmetikai cégek leállnak az állatkísérletekkel

Az Európai Unió, India és Izrael is megtagadta azon kozmetikai termékek beengedését a saját piacukra, melyek gyártása során állatkísérletek zajlottak. Ez megroppantotta a kínai cégeket és változtatnak.

Kínában hatalmas üzlet a kozmetikai iparág, jelen pillanatban is a negyedik legnagyobb piaccal rendelkező ország a világon, 22 milliárd dolláros becsült éves bevétellel. Azonban ebben az országban, ahol a tudomány és a technológia is elképesztő sebességgel fejlődik, a kozmetikumok előállítása még mindig a kőkorszakban tart. Kínában ugyanis továbbra is élő állatokon zajlanak a termékek tesztelései illetve a különböző összetevők megfelelő arányú kikísérletezése.

Ebben pedig az állam is partner, hiszen folyamatosan olyan rendeleteket hoznak, melyek engedélyezik ezeket az eljárásokat és ezzel újabb és újabb termékeket tudnak piacra dobni, ami nagyobb bevételeket jelent mind a cégeknek mind pedig az államnak. Azonban az Európai Unió, Izrael és India is kitiltotta márciustól saját piacairól az ilyen kozmetikumokat és a területükön található cégek számára is tilos az állatkísérletek alkalmazása. Helyette csak azokat az összetevőket alkalmazhatják, melyeket korábban már leteszteltek.

Ez a lépés pedig komoly fejfájást okoz jelenleg is a kínai cégeknek. A tiltások miatt a gyártók két utat választhattak: vagy régi produktumokkal látják el a tiltott területeket és saját országukban továbbra is árulják az új szereket vagy pedig új megoldást keresnek az előállításra. Szerencsére minden jel arra mutat, hogy a második változat valósul meg. A kozmetikai cégek és a kormány is segítséget kért a különböző eljárásokkal kapcsolatban, melyek során nem kell élő állatokkal kísérleteket folytatni. Ezen megoldások és a saját eljárásaik tökélestésével a hivatalos közlemények szerint is minimum 5 évbe telik majd az átállás, addig maradnak az élő állatokon zajló kísérletek. Ezzel komoly kiesést könyvelhetnek el a cégek, de hosszabb távon visszatérül a most kieső bevétel, hiszen India és az Európai Unió is hatalmas piacnak számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #42
    Hogy mennyire vannak komoly előírások Kínában arra talán magyarázatod ad a kínából importált arckrém amitől higanymérgezést lehet kapni, a szintén innen származó amiben magas az élő összcsíraszám, stb. Gondolom tudod, hogy a lista végtelen.
    Valamint élelmiszeripari engedély kínában. Kellett egy engedély egy új termékre, ami testvérek között is néhány nap csak a vizsgálat eredményét kiértékelni a bürokrációról nem beszélve. Nos ezt kínában az ottani cég elintézte 2 óra alatt. Ugye nem kell mondanom, hogy milyen viszgálat zajlott le (pénztárcavizsgálat maximum), és volt egy minősítéssel rendelkező élelmiszeripari terméked. Hát ennyit Kínáról. Fejlődnek ők csak nagyon lassan és leginkább KÉNYSZERÍTÉS hatására amit most EU is tesz. (szerintem nagyon helyesen - szerinted meg feleslegesen - Hát nem vagyunk egyformák!)
  • narumon #41
    1, Nem nagyon értelek - te még mindig EU laborokkal jössz. Mennyire nehéz felfogni neked, hogy NEM EU-ról beszélünk? De oké szeretném ha szerveznél nekem egy látogatást a Guyun laborjába ahol MINDENT megmutatnak. Várom, hogy sikerül.

    2, Fel sem fogtad vagy el sem olvastad amit írtam. Nálad a sejttenyészet = sejttenyészet. Az is amit te csináltál általános iskolában - igaz azon valóban nem lehet irritációt, de gyaníthatóan semmi mást sem vizsgálni - de azért csak mondod a hülyeségedet. Semmi gond, a feleségem szívesen körbevezet a laborban ha ha hajlandó vagy rá - hátha ott a helyszínen elhiszed, hogy nem mindegy milyen sejttenyészetről beszélünk.-

    3, Igen én is azt mondtam, hogy az Episkin a drága. Hol írtam mást? Viszont ahhoz, hogy te Epsikint növessz a saját laborodban ahhoz szükségesek azok az eszközök amiket leírtam. Anélkül bizony nem fog menni. Valamint szükséges az Episkin sejtvonal és licenszének MEGVÁSÁRLÁSA (milliós tétel) anélkül nem fog menni. Ennek melyik részét nehéz felfogni?

    4, Nagy különbség van, hogy az Epsikinhez szükséges állati szövet (ami fájdalommentesen kinyerhető) vagy az állat szenved folyamatosan.

    5, SZTE MTA Biológia Központ állatház - be tudsz ide nézni, én is be tudok de nem erről beszélünk. Itt bizony durva előírások vannak mind technológiailag mind etikailag - de hát ugye Kína az nem SZTE (valamiért ezt nagyon nehezen érted meg)

    6, Félreértettél folyamatosan a NEM SZABÁLYZOTT állati kísérletek ellen dumálok, ezzel kezdtem a mondandómat és ezzel is zártam. Sőt azt is említettem, hogy nyilván szükség szerűségből, feleségeméknél is vannak állatkísérletek - csak pont itt van a különbség EU és Kína között. Egy patkányon való kísérlethez az állatott itt elaltatják - esetleg kómában tartják és biztosítják, hogy ne érezzen fájdalmat, majd mondhatni humánusan megölik. És ezzel nincs is semmi baj ez szükséges rossz. Viszont EU-ban sehol nem találsz olyat köszönhetően az előírásoknak, a szigorú etikai normáknak, hogy mondjuk akár csak egy egeret élve nyúzzanak meg mert az a legolcsóbb. (Nem kell altatószer, spéci eszközök és semmi). Ragozhatjuk ezt nagyon sokáig de te valami idealizált világban élsz ahol minden szép és jó és semmiért sem kell tenni - csak a buzi sötétzöldek magyarázzák a csúnyaságot.
    Megsúgom vágóhíd és vágóhíd között is óriási a különbség. Szintén nagy a különbség a nálunk működő rendszeresen ellenőrzött gyors halált biztosító vágóhíd között és a mindenféle zugvágóhíd között ahol még órákig szenvednek az állatok amíg ki nem múlnak. De tudom mi lesz a válaszod az összes ilyen elérhető videót a zöldek készítették propaganda célból... bár ilyen egyszerű lenne....
  • Irasidus #40
    - Vagyis azt sem tudod, honnan tudsz valamit, csak gyanítod? Ez nem tudás, és főleg nem válasz a kérdésemre. Utánanéztem a PETAnak, ők még azt is ellenzik ha megnyírják a birkákat, és nem mellesleg egy ALF nevű terrorista szervezettet pénzelnek... Tehát, egy terrorszervezetet támogató nyilvánvalóan a csillagokat is lehazudó sötétzöld szervezet nyilatkozatait ismételgeted, altátmászás nélkül. Vigyük tovább a kérdést, nekik mi a bizonyítékuk?

    - az EPSKIN teszt fototoxicitást, maró és irritáció vizsgál, és néhány esetben igényel állati szövet is. Hoppá! De, mint már kétszer leírtam neked, soha az életben nem helyettesítheti egy összetett szervezet működését, mert teljesen másképpen működik. Az allergia meg egy kicsit összetettebb dolog mint a bőrirritáció.

    - igen, lehet embereken is tesztelni, de genetikai vizsgálatokat egyáltalán nem, a teljes vagy részbeni szervezetre gyakorolt hatásokat sem, vagy erős, mondjuk idegrendszerre ható gyógyszert, vagy konkrét álltani kutatás sem fognak embereken tesztelni, és sajnos a EPSKIN emberi bőrutánzat nem mond semmit erről!

    - tudom, hogy sok dolgot nem teszteltek állatokon, és nem is szükséges, többek között egy új kolbászreceptet, vagy egy traktort sem. De vajon te mire gondolhatsz...?

    - azért állítottam, hogy nem mondasz igazat, mert én viszont ismerek több embert is akik valóban laborban dolgoznak, állatokkal. Láttam és egyáltalán nem így zajlik ahogy PETA állítja. Elképesztően butaság, hogy szerinted közelébe se engednek a laboroknak. Elárulom de. Hova szernél elmenni, kérjek neked időpontot?

    - googlizd ki, hogyan kell sejtenyészet csinálni (egyetemen hallgatók csinálják, de emlékeim szerint még középiskolában is csináltunk), úgy látom te tárgyi tévedésben vagy: az EPSKIN teszt a drága, nem a sejtenyészet, mint minden laborvizsgálat! Ne keverd!

    - egy kozmetikai gyárban nincsenek állatkísérletek, ott kozmetikai szereket gyártanak! Állatkísérletet - hivatalosan - csak laborban lehet elvégezni, márpedig engedély kell rájuk.

    - Eddig úgy általában a kozmetikai célú állatkísérletek ellen tiltakoztál, vagy félre értettelek? De, ha most jól értelek neked a Kínai szabályozás hiányával van bajod igazából? Bevallom, elég hiányosak a Kínai törvényekből az ilyen irányú ismerteim, tudnál erről valami dokumentumot is mutatni, vagy csak igaz, mert Kína és ezt mindenki tudja, vagy csak a PETA tudja ...
  • narumon #39
    Huha nálad alapszinten komoly gondok vannak!

    "Még mindig nem árultad el, honnan szedted a 90%-ot."

    Melyik 90%-ot? Gyanítom a PETA-ról.

    "Egyébként nézz utána, mert például allergiás reakciót sem lehet sejtenyészetet tesztelni."

    Hogyne lehetne! Erről szól az EPISKIN! Mint ahogy írtam is! De miért írok ha nem olvasod el - nem nézel utána? Nem síma sejttenyészetről beszéltem!

    "Egy kicsi biológiát nem ártana magadba szívni..."

    Ez elég vicces kijelentened azok után amit itt értetlenkedsz!

    "Szóval a kozmetikai termékeket nem kell állatokon tesztelni, de magunkra rögtön kenhetjük? Értem. "

    Mindenféleképpen van klinikai vizsgálat előtte - emberi. Ez akkor is van ha teszteled állatokon és akkor is ha nem!

    "Amúgy meg inkább gyulladjon be egy nyuszinak szeme egy szemfestéktől, mint az anyám, feleségem, lányom vakuljon meg egy életre."

    Még mindig nem érted. Ezeket állatok nélkül is le lehet tesztelni! MA, ebben a pillanatban is több tucat olyan terméket tudsz venni amelyeket NEM teszteltek állatokon. Nekik vajon, hogy sikerült ezt megoldaniuk? Misztikus mi?

    "Mellesleg egy valódi laborban - állandó - állatorvosi felügyelet mellet végzik ezeket a teszteket, de egy ember mellet nincs állandóan orvosi felügyelet..."

    Klinikai tesztek alatt? Már hogy a viharba ne lenne!!!

    "Ha a feleséged ilyen helyen dolgozik, akkor tudhatnád, hogy mennyire nincs igazad - de szerintem csak kamuztál."

    Hát persze - ez SG-n mindig az ultimate érv amikor a sarokba szorított ember utoljára előjön. HAZUDTÁL. Mennyi gyökértől hallottam ezt már istenem!

    "Ezek a pontok amiket írtál, valójában sötétzöld szervezetek hazugságai, amivel jól átmosták az agyadat. Miért nem tájékozódsz első kézből, miért nem mész el egy ilyen helyre? Nem tilos."

    NEM TILOS????? Miről beszélsz? A közelébe sem engednek! Szerinted miért csak kilopott fotók léteznek? Jesszusom fogalmad sincs, hogy miről beszélsz....

    "Azért vicces, hogy szerinted egy sejtenyészet drágább, mint egy majom."

    NEM egy sejttenyészet!!!! Hanem mondjuk egy EPISKIN amit te nem tudsz előállítani még akkor sem ha megvan hozzá a technológiád ugyanis JOGVÉDETT! VENNI TUDSZ! IGEN SOK PÉNZÉRT! És kínáról beszélünk ahol a MAJOM egy tök mindennapos állat - bár nem véletlenül írtam a kutyát, kutyafalka - kaját adsz nekik és nonstop szaporodnak - szinte tök ingyen! Feleségeméknek van spéci sejtvonaluk ami szintén jogvédett - ebből élnek grammokat szoktak tőlük venni több tíz és százezer dollárért! Ennyit az árakról!

    "És tudod milyen egyszerű sejtészeszet csinálni, nem."

    Igen? Akkor miért nem csinálod? Cégek tucatjai élnek ebből nagyon nagyon jól. Jah, hogy nem mindegy milyen sejtet szaporítasz, milyen tulajdonságai lesznek?
    És azért lesz drága mert kell egy labor hozzá, kontrollált körülményekkel, ezt csak steril fülkében tudod tenyészteni - ami drága, kell egy inkubátor ami közepesen drága, kell centrifuga, kell hozzá ember aki rendelkezik a megfelelő szaktudással. Ha immortalizált sejtvonalról beszélünk akkor kell hozzá folyékony nitrogén tároló ami szintén nem olcsó - ezt folyamatosan utántölteni folyékony nitrogénnel szintén nem olcsó. A sejtvonaltól függően a megfelelő tápfolyadék is lehet marha drága - mert ugye abból sem egyféle van és nem mindegy milyet használsz mihez. Kell hozzá folyamatosan a drága műanyagárú (petricsésze, keverőflaska, statikus flaska, serologiai pipetta). Megfelelő emberanyag is kell ehhez ám. Nem minimálbéres emberek. (És akkor az eszközök szervízigényéről, kontrolljáról nem is beszéltünk - a fertőtlenítő szerekről nem is beszéltünk!)

    ÉÉÉÉs mindez csak akkor áll fent, ha MEGVETTED azt a sejtvonalat amint fent akarsz tartani és szaporítani aminek az ára több milliós beruházás!
    Lopott sejtvonal szóba sem jöhet, mert akkor nem tudod a termékedet piacra dobni - hiányzik a dokumentáció amihez a sejtvonal megfelelőségét is csatolni kell - ezzel viszont csak a jogtulajdonos rendelkezik!

    Ezzel szemben áll a KÍNÁBAN nem szabályozott állatkísérletek - ahol nincs előírás az állatok tartására, mivel kozmetikáról beszélünk, nem előírott minőségű állatott kell venni, hanem házilag szaporíthatod a nyulat, macskát kutyát a bőrkísérlethez mindegyik megfelel. Nincs előírás az etikus felhasználásra!

    "Most komolyan, elhiszed ezeket az ökörségeket?"

    Ne haragudj de az ökörségeket te írod! Nálad a sejt az sejt mindegy milyen és te otthon petricsészében szaporítod őket....

    " Amúgy a majmok nagyon rossz példa, mert - legalábbis a fejlett világban - engedély köteles, és szigorú szabályok vonatkoznak a főemlősökkel végzett kísérletekre."

    KÍNA KÍNA KÍNA KÍNA? Ez a 4 betű nem hatol el a tudatodik? Mi baj van veled? Melyik részét nem érted ennek az egyszerű szónak: KÍNA!!!! ???? Nem EU (ahol mellesleg 2009 óta tiltottak a kozmetikai állatkísérletek, mégsem haltak ki a kozmetikumok - pedig a legnagyobb ilyen cégek EU-ban vannak...)

    "Amiket te látsz képek, azok nem laborkísérletek, hanem epecsapolás és hasonló agyrém amit a kínai kuruzslásban használnak. Az ilyen ellen fel kell lépni, de ez megint más! Érted, más!"

    Az a baj, hogy te abból indulsz ki, hogy kínában a kozmetikumot gyártó cég egy high-tech gyár. Jártál te már kínában? Nekem volt szerencsém már párszor (gyártatok is ott). Sokszor olyan putrikat neveznek gyárnak amit nálunk az ÁNTSZ aztán a KÖJÁL, aztán az élelmiszerbiztonsági hivatal aztán az összes többi sorban bezárná. Láttam pl gagyi elektromos cigaretta gyárat. Olyat látsz ott, hogy garantált, hogy többet ránézni sem bínál egy gagyikínai elektromos cigire nem, hogy beleszívni...

    NO jó hosszú lett de ami a lényeg, te valahogy EU dicsfényben fürdesz, pedig a cikk és már a legelső hozzászólásom is KÍNÁRÓL szólt! Nem az EU ellenőrzött és leszabályzott állatházairól! Ezt miért nem érted meg?
  • narumon #38
    De azért igen, agyfunkciók/agykapacitás alapján megkülönböztetünk állatokat (nem a cukisága alapján).
  • narumon #37
    Ezt meg honnan szedted? Az én írásomban ugyanis nem az állaton hanem a HUMÁNUS MÓDON volt a hangsúly!
  • Irasidus #36
    Még mindig nem árultad el, honnan szedted a 90%-ot. Egyébként nézz utána, mert például allergiás reakciót sem lehet sejtenyészetet tesztelni. Meg úgy általában, egy összetett szervezetre másképpen hat egy anyag, mint egy sejttenyészetre. Másképpen működik. Egy kicsi biológiát nem ártana magadba szívni... Szóval a kozmetikai termékeket nem kell állatokon tesztelni, de magunkra rögtön kenhetjük? Értem.

    Amúgy meg inkább gyulladjon be egy nyuszinak szeme egy szemfestéktől, mint az anyám, feleségem, lányom vakuljon meg egy életre. Mellesleg egy valódi laborban - állandó - állatorvosi felügyelet mellet végzik ezeket a teszteket, de egy ember mellet nincs állandóan orvosi felügyelet... Ha a feleséged ilyen helyen dolgozik, akkor tudhatnád, hogy mennyire nincs igazad - de szerintem csak kamuztál. Ezek a pontok amiket írtál, valójában sötétzöld szervezetek hazugságai, amivel jól átmosták az agyadat. Miért nem tájékozódsz első kézből, miért nem mész el egy ilyen helyre? Nem tilos.

    Azért vicces, hogy szerinted egy sejtenyészet drágább, mint egy majom. Tudod mennyibe kerül egy majom, nem. Tudod, mennyibe kerül etetni már csak pár tucatot is, nem. És tudod milyen egyszerű sejtészeszet csinálni, nem. Tényészdobozok kellenek hozzá, meg néhány sejt, és ennyi. Most komolyan, elhiszed ezeket az ökörségeket? Amúgy a majmok nagyon rossz példa, mert - legalábbis a fejlett világban - engedély köteles, és szigorú szabályok vonatkoznak a főemlősökkel végzett kísérletekre. Többek között fájdalmat nem okozhatsz, és nem ölheted meg. Amiket te látsz képek, azok nem laborkísérletek, hanem epecsapolás és hasonló agyrém amit a kínai kuruzslásban használnak. Az ilyen ellen fel kell lépni, de ez megint más! Érted, más!
  • KisVejneKoska #35
    Viszont.. egereket tartani egyszerűbben kivitelezhető, gazdaságosabb, kisebb helyet igényel. Nomeg a generációs idejük is rövidebb, ez meg előnyösebb, ha egy-egy génben mutáns vagy kiütött vonalat szeretnél minél nagyobb számban előállítani.
    nem látom értelmét a macska-kutya-majomnak ilyen téren ^^
  • ostoros #34
    Már megint ez a diszkrimináció. Az aranyos állatoknak vannak jogaik, a többi meg le van tojva. Megint az érzelgősség, a logika kárára.
  • narumon #33
    Szerintem a rák gyógyszer kutatáshoz sem szükségesek kutyák és macskák, valamint majmok sem - pusztán egerek. Amit mondjuk nagyüzemben használnak fel feleségem cégénél is csak éppen teljesen vállalható humánus módon - elég nagy különbség van köztük és a kozmetikai cégek felhasználása között. (Mellesleg pont rákkutatásban (is) érintettek!)