Hunter

Lebegtetés hanghullámokkal

A felvételen látható folyadékcseppek valóban lebegnek a levegőben, nem pillanatfelvételt, vagy fotó-trükköt látunk, és nem is a világűr súlytalanságában készült a kép, bár tény, hogy a NASA-nak van némi köze a varázslathoz.

Egy, az amerikai űrügynökség által kifejlesztett akusztikus lebegtető berendezés tartja a helyükön a cseppeket. A szerkezet viszonylag egyszerű, két egymással szemben elhelyezkedő kis hangszóróból áll, amik körülbelül 22 kilohertzes frekvencián bocsátanak ki hanghullámokat. Ez a hullám frekvencia valamivel magasabb az emberi fül számára még érzékelhető tartománynál.


Amikor az esetünkben felülről és alulról érkező, azonos hullámhosszú hanghullámok egymással ellentétes irányban áthaladnak, egy állóhullám jön létre. Ennek a hullámnak a rezgési csomópontjaiban nincs nettó energiaátvitel és a hanghullámok nyomása kiiktatja a gravitáció hatását olyan kis súlyú objektumok esetében, mint a vízcseppek.

A technikát az Illinois állambeli Argonne Nemzeti Laboratórium fejlesztette tovább a gyógyszerfejlesztések egy potenciális "tégelymentes feldolgozás" módszerének részeként. Amikor egy tárolóban az oldatából gyógyszereket nyernek ki, a vegyületek gyakran kristályossá válnak, ha azonban kiiktatják a tárolóeszközt, a legtöbb orvosság megtartja amorf szerkezetét, ami lehetővé teszi a hatékonyabb felszívódást a testben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kisebb dózisok is elegendőek lehetnek ugyanazon hatás eléréséhez.


"Az egyik legnagyobb kihívás a gyógyszerfejlesztéseknél, a gyógyászati előnyök - bármi legyen is az - eléréséhez szükséges szer mennyiségének csökkentése" - mondta a tanulmányt vezető Chris Benmore, az Argonne fizikusa. A lebegő folyadékot a gyakorlatban is szondázható nagy energiájú röntgensugarakkal, ezáltal a kutatócsoport megnézheti a lebegő folyadékban végbemenő kémiai folyamatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fbn Lx #22
  az nem muffin, hanem egy penészedő marhafasírt
 • TheCunami #21
  ez nem vicc a google a felhőben lebegteti az adatainkat
 • NEXUS6 #20
  Azért viccnek kicsit dúrva lett volna, nem gondolod?
 • halgatyó #19
  Az állóhullámok többféle hasonló látványos effektust is csinálnak, ami régóta ismert. Ld. August Kundt (egy 40+ évvel ezlőtt olvasott papír könyvben szép ábrák is voltak),
  továbbá Rubens' tube,
  valamint nem pont ez, de az alap-erők hasonpóak Ernst Chladni

  Az 5. és 6. hozzászólásban látható nagyon szép és tanulságos demonstráló filmek vannak, kösz!

  A cikkből nekem az jön le, hogy itt az effektusnak egy újabb gyakorlati alkalmazását ötletelték ki. Remélhetőleg gyorsan átül a gyakolratba.

  Addig is:
  "a azonban kiiktatják a tárolóeszközt, a legtöbb orvosság megtartja amorf szerkezetét, ami lehetővé teszi a hatékonyabb felszívódást a testben"
  vagyis ORDÍTVA kell bevenni a gyógyszereket, akkor jobban felszívódnak
 • Oliwaw #18
  Ez nem vót jó cicc..
 • dzsagon #17
  miért kellett a szerkezet két végére félig megevett muffint ragasztani?
 • TomecK #16
  Jedlik, nem Jedik, vagy ez valami szar vicc akart lenni ?
 • willcox #15
  Maximum az merült fel, hogy párhuzamosan lopták el. Nem átlósan, hanem párhuzamosan :)
 • nagylzs #14
  > Ennek a hullámnak a rezgési csomópontjaiban nincs nettó energiaátvitel és a hanghullámok nyomása kiiktatja a gravitáció hatását olyan kis súlyú objektumok esetében, mint a vízcseppek.

  Azt értem, hogy az állóhullám csomópontjaiban nincs energiaátvitel. De ez önmagában még nem magyarázza meg, hogyan iktatja ki a gravitáció hatását. Valószínűleg sehogy - nem kiiktatja, hanem ellensúlyozza. A rezgő levegő valamilyen módon nyomást gyakorol a vízcseppre. De erről nem írtak semmit. Milyen kár. Néha előfordulnak itt az sg-n érdekes tudományos cikkek. Kár hogy a leírások lemaradnak, vagy félre vannak fordítva.
 • Archenemy #13
  lol bakker :)