Hunter

UV-fényű hűtők a tökéletes eprekért

Egy új tanulmány szerint ultraibolya fényű LED-ekkel meghosszabbítható a gyümölcsök eltárolhatósága a hűtőben, megőrizve a gyümölcs színét és egészség szempontjából hasznos tápanyagait.

Az epret például szinte teljesen érett állapotban kell leszedni, emellett a gyümölcs hajlamos a gombás megbetegedésekre, ami korlátozza az eltarthatóságát. Korábbi kísérletek tanúsága szerint a gyümölcsök tovább tárolhatók, ha a betakarítás után már fertőtlenítő ultraibolya fénynek van kitéve. Az UV-fény azonban veszélyes az emberre, a fénycsövek pedig elég rosszul viselik a hűtőberendezések hőmérsékletét, higanytartalmuk miatt pedig fokozott körültekintést igényelnek.

Steven Britz, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának ételösszetevők és ételegészségügyi laboratóriumában arra volt kíváncsi, milyen alternatívát kínálnak a nemrég kifejlesztett ultraibolya LED-ek, melyek hasonló anyagokon alapulnak, mint a Blu-ray lejátszókban alkalmazottak. Az UV LED-ek jól működnek a hideg körülmények között, kibocsátott hullámhosszaik pedig kevésbé veszélyesek, mint a higanyos csöveké, emellett pedig energiahatékonyak is.

Britz egy LED-gyártó, a Sensor Electronic Technology mérnökei segítségével megépített egy prototípust, amivel egy 95 százalékos páratartalmú hűtőházban tárolt epreket világítottak meg. Az epreken kilenc nap, a kezeletlen gyümölcs hűtőben tarthatósági idejének kétszerese után sem jelentkeztek a penészedés jelei, megtartották nedvességtartalmukat és csupán egy keveset vesztettek az egészséghez hozzájáruló antocianin összetevőiből, ami a gyümölcs színét is adja. "Elméletileg ezt más gyümölcsökkel is elérhetjük" - nyilatkozott Britz a New Scientistnek.

Elképzelése szerint a jövő háztartási hűtőszekrényei kaphatnának egy UV LED-ekkel felszerelt rekeszt, amiben a LED-ek automatikusan felkapcsolódnak, amint a hűtő ajtaja bezárul. Az áruházak olyan hűtőberendezésekben tehetnék ki a gyümölcsöket a vásárlók számára, melyek meggátolják az UV-fény kijutását, az ajtó kinyitásakor kikapcsolva a LED-eket. "Az ultraibolya kezelés azért jó, mert egy felületi kezelésről van szó, és az összes károsító tényező innen éri a gyümölcsöt" - magyarázta Randy Worobo, az amerikai Cornell Egyetem egyik ételbiztonsági kutatója, hozzátéve, hogy a hatékonyság érdekében biztosítani kell, hogy a fény minden irányból érje az epret. "Bármilyen árnyékolás esetén a védelem mit sem ér" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • teddybear #57
  Ne hidd, hogy az UV-led aztán örökké frissen fogja tartani az epret!
  Mivel egy aránylag kis szekrény belsejéről van szó, a falakról visszaverődő UV-fény eléggé bevilágítja az egészet. A cél itt nem a teljes(belső és külső) fertőtlenítés, hanem az, hogy a hűtőbe bekerült penész/baci/vírus ne tudjon terjedni.
  Az étel ettől még megromlik, ha van benne valami, ami tönkreteszi.
 • Imi3est #56
  Ha egy tál szamócát berakok a csoda hűtőbe, akkor a ledek hogy fognak a tál közepébe bevilágítani? Vagy csak 5 szemet tegyek be, hogy minden oldalról érje a fény? Vagy az UV-C átvilágít a szamócán?
 • whitespoot #55
  th-led.en.alibaba.com
 • whitespoot #54
  Leteszteltem a kulcstartót: UV-A (UV-A fényben a vízjel zöld,-C-nél vörös.
  De találtam C-s ledet : 280nm Germicidal UVC Leds - SMD 5050 .Ára e-mailben
 • whitespoot #53
  teddybear: Festékkel kapcsolatban igazad van,mármint nagyobb UV állóságú.
  Amit találtam ,nem hagyományos Kompakt cső,előtét kell hozzá,de ez előny lehet ,mert kívül is lehet helyezni,így ami hő itt keletkezik kint maradna.
 • teddybear #52
  Ebben a laborban hagyományos Tungsram gyártmányú fénycsövekkel világítottak, a Germicid fénycső is hagyományos szerelésű fénycső volt, szintén Tungsram gyártmány.
 • teddybear #51
  Gondolom mind a háromnak ellent kell állnia, mert 8-10 ezer méter magasságban a légköri nyomás a felszíninek ~1/4-e, és sokkal magasabb a sugárzási szint is. Azt ne kérdezd, hogy mennyivel. Az autó(barkácsbolti)festék ide nem jó, a felszínen sokkal kisebb az igénybevétel.
 • whitespoot #50
  teddybear : "a repülőgépeket UV-álló festékkel festik"
  Nem kötekedésképpen. UV -A,-B,-C ?
  Mert alapvetően-általában minden kültéri festék,autólakk UV álló.
  Ha nem így lenne a 2 hetes autód besárgulna.
  És vannak a műanyag autólámpák amikhez UV mentes izzót írnak elő, mert ha nem azt használsz besárgul-mattul öregszik a bura.Igen jöhet a kérdés ,és kívül a napfénytől miért nem sárgul be? Azért, mert kívülről kap egy UV álló lakkot.
 • whitespoot #49
  De találtam ipari csírátlanítót is.Az azt írja a készülék végigpásztázza az élelmiszert,becsomagolják és jónapot.
  Ezt csak azért írtam mert nem kell órák hosszat világítania,mert ha légmentesen le van zárva a doboz akkor nem is tud bemenni a kórokozó.
 • whitespoot #48
  Találtam germicid kompakt fénycsövet 5W , 8000 órás , 254nm. 3000 Huf.