Ötvös Tibor

Magyarázat a víz alatti gabonakörökre

Valószínű kevesen emlékeznek a Friderikusz-show egyik jelenetére, mikor egy neves UFO-kuatót hívtak be a műsorba, hogy az egyik, magyarországi kisváros melletti gabonaföldeken megjelent körökről mondjon véleményt.

Az úriember elmondott mindenféle víziót és megmagyarázta annak jelentését, majd bejött két fiatal srác, akik az egészet készítették. Felvételekkel bizonyították, hogyan fektették el a szálakat, mire kialakult a végeredmény. Nos, ez jutott eszembe, mikor a legújabb gabonakörös hír megérkezett a fiókomba.

1995-ben, Japán partjainak közelében búvárok igen érdekes köröket találtak a víz alatt a homokban. Pár héttel később újabbak jelentek meg és egyes tudósok szerint ezek nem mások, mint a gabonakörök víz alatti megfelelői. Ezek a körök el-, majd újra feltűntek és valódi magyarázatot senki nem tudott adni a dologra. Szerencsére akadtak azért olyanok, akik nem nyugszanak bele egy ilyen feltételezésbe és nekifogtak kivizsgálni a helyszíneket.

Közel 18 évvel később kiderült, mi is ez az egész. A kutatók felfedeztek egy új Gömbhal-fajt, mely párzás előtt készíti eme köröket. A mindössze 12 centiméteres állat az uszonyai csapkodásával képes a homokba a feljebb látható kört formázni, melyek akár 2 méteres átmérővel is bírhatnak. Miután egy ilyen "mű" elkészült, érkezik a nőstény, aki szemrevételezi a kört és ha tetszik neki, beadja a derekát a hímnek.

Pontosabban mondva lerakja a kör közepére a tojásokat és a hím megtermékenyíti azokat. Ezután a hölgy elúszik, a friss apuka pedig hat napig marad őrizni az utódokat. Egy ilyen kör elkészítése akár 7 napig is eltarthat, miközben a víz pillanatok alatt el is tudja mosni, így még inkább tiszteletreméltó a hal teljesítménye - árulta el Alex Jordan, a Texas Egyetem kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • osztmivan #19
    Jézus nem lehetett, Ő tud a vízen járni.
    Biztosan Mózes és Mohamed volt, amikor pocsolyába cangázva elmerültek.
  • Fehercsoki #18
    Szerintem jézus volt...
  • Richard Donkies #17
    "Közel 18 évvel később kiderült, mi is ez az egész."



    Érdekes, de úgy emlékszem valamelyik Attenborough filmben benne van és jó pár éve láttam. A film meg lehet vagy 4-5 éves.

    Ennek a hírnek olyan újrafelfedezés szaga van.
  • Szefmester #16
    A számból vetted ki a szót.
  • mkfdd #15
    Víz alatti gabonakörök helyett inkább írjatok az amplituhedron-ról.
  • Csacsis #14
    Ezaz! Én tudom, hogy ez az igazság! :)
  • Tinman #13
    Nem mindenki olvasta máshol... ennyire divatfika szezon van?
  • Vargagy #12
    Nem hónapokkal, évekkel. Már évekkel ezelőtt olvastam erről az UFÓ-topikokon. De látszik is a szövegből, mert az izéket 1995-ben fedezték fel és 15 év múlva született a magyarázat.

    De amúgy érdekes a dolog.
  • qetuol #11
    az sg kábé hónapos késéssel reagál a hírekre. fyi.
  • galocza #10
    X-COM - Terror from the Deep