Hunter

Különös fényspirál Norvégia fölött

Norvégiában nem ritka, hogy különös fények jelennek meg az éjszakai égbolton, szerda reggel azonban valami egészen szokatlan jelenségre lettek figyelmesek az emberek. Az ország északi részén egy hatalmas spirál jelent meg a lassan világosodó égen, ami egyáltalán nem hasonlított a már megszokott sarki fényekhez. Jelenleg csak találgatnak mi okozhatta a megdöbbentő látványt.

"Eleinte egy zöldes fénysugárból állt, ami színében hasonlított a sarki fényhez, az egyik végénél azonban egy rejtélyes forgó spirál tűnt fel" - magyarázta a Spaceweather.com-nak a harstadti Nick Banbury, aki munkába menet kapta fel a fejét a jelenségre. "Ez a spirál egyre nagyobb és nagyobb lett, míg egy hatalmas gyűrűvé nem vált, miközben a zöld fény a föld felé nyúlt el."


A norvég sajtó szerint a jelenség közel negyedórán át egész Észak-Norvégiában látható volt, ezért nagyon magasan kellett elhelyezkednie a légkörben. A majdnem tökéletes spirál reggel 7 óra 50 perckor jelent meg és azonnal beindult az összeesküvés-elmélet gyártás. Valamilyen energiafegyver lenne? Vagy a Nagy Hadronütköztető hozott létre valami soha nem látottat, ami egyébként pont szerdán állított fel újabb csúcsot a részecske ütköztetések energiája terén? Esetleg egy féreglyuk bejárata nyílt meg?

A magyarázat valamelyest egyszerűbb ezeknél, december 7. és 10. között ugyanis az Orosz Haditengerészet riasztást rendelt el, mert rakéta teszteket hajtottak végre a Fehér-tengeren. Így a legvalószínűbb, hogy egy spirál alakban zuhanó, elhasználódott rakéta fokozatból áramlott ki üzemanyag a légkörbe, amit megvilágított a felkelő Nap, létrehozva a páratlan fényspirált. Az oroszok sokáig tagadták, hogy az adott időben kilövést hajtottak végre, de végül kénytelenek voltak elismerni.


Elsőre azt mondhatnánk rá, hogy Photoshoppal készült, ez azonban nem valószínű, több hasonló felvétel is megjelent az eseményről

"Kétségkívül egy sikertelen rakéta kilövést láttak" - erősítette meg a feltevést Jonathan McDowell asztrofizikus a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa a New Scientistnek. Véleménye szerint egy tengeralattjáróról indított Bulava ballisztikus rakéta tesztelése sült el balul, ezt a rakétát a rakétavédelmi rendszerek kijátszására szánják. "Tudjuk, hogy az Orosz Haditengerészet Dimitrij Donszkoj tengeralattjárója a Fehér-tengeren állomásozik és a Bulava rakéta 12. tesztkilövésére készültek, ami már eddig is számos kudarcot tudhat maga mögött" - tette hozzá McDowell, aki úgy véli a sorozatos sikertelenség miatt nyilatkozott úgy egy ideig a haditengerészet, hogy meg sem történt a kilövés.

De hogyan alkothat egy ilyen tökéletes spirált egy rakéta? McDowell szerint a meghibásodás jóval a légkör fölött történt. ha ugyanis kisebb magasságokban következett volna be, akkor a légköri hatások igen gyors zuhanást eredményeztek volna, egy lefelé irányuló dugóhúzó mintát hozva létre, aminek a kondenzcsíkját a szél ide-oda fújta volna. A Bulava három fokozatból áll, melyek mindegyikét begyújtják ahogy a rakéta egyre magasabbra emelkedik.


"Valószínűleg az első és a második fokozat rendben működött, azonban amikor a harmadikat begyújtották az azonnal meghibásodott" - mondta McDowell, aki szerint a rakéta égéstermékeit irányító fúvóka a harmadik fokozat begyújtásakor leválhatott vagy kilyukadhatott, így a csóva nem egyenesen, hanem oldalirányba robbant ki a rakétából, forgásra kényszerítve azt. "Ha a rakéta égését azonnal megszakították volna nem keletkezett volna látható spirál. Bár ez nem szokványos, de ezúttal egy kicsit még hagyták égni a rakétát a meghibásodást követően" - fejtegette McDowell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Anaid #109
  Az ufo marhaság? Azonosítatlan repülő tárgy, ja felettébb marhaságnak hangzik:D
  Aura, erről majd vitatkozhatunk más topicban. (Tudod Zero, lehet véleményed, de ha másnak más a véleménye azt is illik tiszteletben tartani.Na ennyi volt az illemtanóra)

  A fényspirállal kapcsolatban: az tény, hogy a felvételeken is a földtől indult felfele, szal hihetőbb verzió sztem a rakétafellövés. Mellesleg úgysincs donsztja se róla az "egyszerű halandóknak", hogy mikkel kisérletezgetnek itt-ott.
 • Epikurosz #108
  Kandahári bestia
 • dorje #107
  Bocs, a 100-asra akartam válaszolni, csak hülye vagyok... ;-)
 • dorje #106
  Úgy tűnik csak te halsz meg okosan
 • Epikurosz #105
  Hülyeség! Csalás!

 • Retechegér #104
  Rakjátok össze a cikket ezzel:
  http://www.storyonline.hu/?cid=21205
 • Epikurosz #103
  OFF
  Egyébként, ebben az ítéletben az legfelháborítóbb, hogy gyakorlatilag a gyilkos enyhébb büntetés kapott, mint egy fegvyerrel hadonászó, de amúgy semmilyen testi sértést nem okozó közlekedési vita résztvevője, mert utóbbinak 100k ft büntetést kell fizetnie.
 • Epikurosz #102
  OFF

  Mivel akarsz nevelni? Egy ilyen szar, velejéig korrupt, degenerált rendszerrel, idióta politikusokkal (akik hozzák a törvényeket)?
 • dronkZero #101
  OFF:

  Hát, igen, az valóban egy kérdés, hogy a cigány lét (igénytelenség, antiszociális viselkedés, csoportos bűnelkövetés, lopás elfogadottsága) tanult vagy örökölt.

  Szerintem tanult, így ki lehet nevelni. Ha nem, akkor tényleg bukó...
 • Retechegér #100
  Hogy mennyi sok hülye ember van...
  Egyedül csak én tudom mi is volt ez?
  Deszaaar. Mennyien halnak meg hülyén...