Hunter

Glaciális üledék lehet a Balti-UFO

Az utóbbi időben viszonylag nagy port kavart egy különös alakú képződmény a Balti-tenger fenekén, amit tavaly nyáron fedeztek fel svéd kincsvadászok, nevesítve, az Ocean X csapat.

Legutóbb vezetőjük, Peter Lindberg borzolta a kedélyeket egyórás rádió interjújában a "különös" és "rejtélyes" objektummal, amit csapatával már többször is megvizsgáltak. "Rendkívül furcsa lépcsőzetes alakzatokkal rendelkezik, és ha ezt létrehozták, akkor annak több tízezer évvel a jégkorszak előtt kellett készülnie" - hangzott el az interjúban. "Igazán elképesztő lenne, ha ez volna Atlantisz"

A közvélemény szinte kizárólag az Ocean X beszámolóira támaszkodhat. Az idén nyáron kiküldött expedíció tagja, Stefan Hogerborn profi búvár a New York-i székhelyű, főként kínai érdekeltségű NTD televíziónak nyilatkozva arról számolt be, hogy az anomália felderítése során a csapat kamerái és műholdas telefonja sem volt hajlandó működni közvetlenül az objektum fölött, csak miután odébb hajóztak. "Bármi, ami elektromos - beleértve a műholdas telefonokat is - leállt, amikor az objektum fölött voltunk" - mondta. "Amikor körülbelül 200 méterrel eltávolodtunk, újra bekapcsoltak, majd visszamentünk és megint leálltak"


Az Ocean X felvétele, bejelölve az objektum, valamint egy mélyedés, ami akár egy becsapódó objektum csúszási pályája is lehetne

"Olyan dolgokat tapasztaltunk, amiket el sem tudtam képzelni. Én voltam a csapat legszkeptikusabb tagja ezekkel a teóriákkal kapcsolatban. Arra számítottam, hogy találunk egy sziklát, vagy egy kiszögellést, vagy egy iszapkupacot, de ez egyáltalán nem az volt" - mondta a visszatérés után Lindberg. "Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy valami nagyon, nagyon, nagyon egyedit találtunk" - kontrázott rá a csapat másik tagja, Dennis Asberg. "Lehet meteorit, vagy aszteroida, vagy egy vulkán, vagy egy bázis, egy tengeralattjáró a hidegháborúból - vagy mi van, ha egy UFO... valaminek lennie kell"

Lindberg elismeri, hogy az objektum természetes képződmény is lehet, például egy meteorit, ami a jégkorszak során áthatolt a jégen, vagy egy vízalatti vulkán; mindazonáltal azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a tudósok teljesen tanácstalanok az objektummal kapcsolatban. Saját állítása szerint a geológusok kizárták annak a lehetőségét, hogy a szóban forgó objektum egy vulkán lenne. Lindberg elmondása szerint egy dokumentumfilmet is készítettek a tengerfenéken elhelyezkedő anomáliáról, melynek helyét nem árulják el. A kalandor szerint több izgalmas részlettel szolgál majd az anyag. "Nem mondunk el mindent. Több egészen érdekes dolog fog napvilágot látni a dokumentumfilmben" - összegzett.

Az Ocean X búvárjai nemrég kőzetmintákat is hoztak az objektumtól, amit a Stockholm Egyetem földtani karának docense, Volker Brüchert vizsgált meg. "Meglepett, amikor az anyag vizsgálata során egy nagy fekete követ találtam, ami egy vulkanikus kőzet lehet" - idézi több svéd bulvárlap a szakembert. "Elméletem szerint ez az objektum, ez a szerkezet a jégkorszak alatt jött létre, sok ezer évvel ezelőtt"


Az objektum "művészi" reprodukciója
Látszólag tehát már egy szakértő is alátámasztja Lindbergék állításait, mely szerint nincs egyöntetű magyarázat a vízalatti objektumra, ami akár egy Atlantisz-szerű ősi épületegyüttes is lehet. A Livescience.com a biztonság kedvéért megkereste Brüchertet, aki elmondta, hogy sem ő, sem más szakértő, aki kapcsolatba került a Balti-tengeri objektummal, nem talál semmi rejtélyeset. "Jó hallani kritikus hangokat ezzel a 'Balti-tengeri rejtéllyel' kapcsolatban" - írta Brüchert egy e-mailben. "Az Ocean X csapat hajlamos figyelmen kívül hagyni, hogy a tenger fenékről felhozott mintáik többsége gránit és gneisz, valamint homokkő"

Ezek gyakorlatilag teljesen átlagos elemei egy jégkori medencének, ami a legkevésbé sem nevezhető meglepőnek a Balti-tenger esetében, amit a gleccserek jege vájt ki réges-rég. A hétköznapi kövek mellett a búvárok egyetlen bazaltos kőzetet is hoztak, ami jellemzően megszilárdult lávából alakul ki. Ez már nem átlagos egy ilyen helyen, de szokatlannak sem mondható, tette hozzá Brüchert. "Mivel a teljes északi Balti régióra nagy hatást gyakorolt a glaciális olvadási folyamat, mind a tereptárgy, mind a kőzetminták nagy valószínűséggel a glaciális és posztglaciális folyamatok kapcsán jöttek létre. Lehetséges, hogy ezeket a köveket gleccserek szállították oda" - magyarázta.

A gleccserekbe gyakran ágyazódnak kövek, a jégkorszak végén, amikor a gleccserek Észak-Európa-szerte elolvadtak, a beléjük ágyazott kövek üledéket képeztek, amit glaciális hordaléknak neveznek. Lindberg és az Ocean X csapat nem reagált a megkeresésre, hogy kommentálják a glaciális üledék elméletet.

Attól a széles körben elterjed, egy grafikus által reprodukált képtől eltekintve, ami az objektumot egy gyönyörű Atlantisz-szerű régészeti helyként ábrázolja, csupán egy felvétel létezik a különös formájú képződményről, az eredeti, hangradaros letapogatási kép, amit tavaly nyáron készítettek. Ez valóban figyelemre méltó, mivel első pillantásra sokaknak a Star Wars Ezeréves Sólyma ugorhat be, tehát akár egy lezuhant űrhajó is lehetne a formája alapján, a szakértők szerint azonban a szonárképek nem mérvadóak.


Az eredeti hangradaros felvétel

"A szonárképen túl sok a tereptárgy, ami nehezen értelmezhetővé teszi. Nekem személy szerint nem sok bizalmam lenne egyik értelmezéssel szemben sem, amíg jobb feldolgozást nem kapnék, és nem ismertetnék a szonár típusát és egyéb fontos adatokat" - nyilatkozott Dan Fornari az amerikai Woods Hole Oceanográfiai Intézet tengergeológusa, hangradar szakértő. "Azt kell mondjam, az adatok felbontás, részletek és a számszerűség terén is hiányosak"

A szakértő elemzése szerint az Ocean X csupán egy glaciális üledéket "fedezett fel" egy alacsony felbontású szonár képen, amiből egy, az emberek fantáziáját megmozgató anomáliát kreáltak a média és az Internet segítségével. Lindberg folyamatosan azért panaszkodik, hogy egyetlen szervezet sem szponzorálja kutatásukat. Elmondása szerint több szervezet is azzal utasította el őket, hogy az anomália "valami egészen megmagyarázhatatlan lehet", ezért nem éri nekik befektetni a merülésekbe. Lindberg az Ocean X weboldalán található termékek megvásárlására ösztönzi az embereket, hogy így támogassák őt és búvártársait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doing #78
    Sok mindent kihagyott a cikk írója, ennél sokkal de sokkal több bizonyítékuk van arra, hogy nem természetes képződmény! :) Ja és ma indultak a 3. expedíciójukra;)

    Az alábbi linkeken további képek tájékoztatók egyenesen a kutatóktól.. Én inkább nekik hiszek :)
    http://thebalticanomaly.se/
    https://www.facebook.com/groups/178384865554985/
  • kisemlős #77
    Nem, nem állítom, hogy hallucináció lett volna az egész. :-))
    Egyszerűen a hangradarral szemben mindig szkeptikus vagyok. Ha ez a tárgy pl. 300 méter mélyen van, akkor mérési idő, kb 0,4 mp. Egy tízezred másodpercnyi mérési hiba 7 cm-es hibának felel meg. A rádióhullám nem homogén környezetben halad, hanem különböző hőmérsékletű vízrétegeken, növényeken, állatokon, uszadék rétegeken át, ha a tenger alján húzódik áramlat, akkor a felkevert üledéken is. A monitoron megjelenő kép és valóság között lehet eltérés. ( így "fényképezték" a lazacokat üldözző nessi-t is) Egyenlőre azt tudják, hogy van lent valami, ami nagyjából így néz ki...

    Ők kincsvadászok. A fém tárgyak érdeklik őket, víz alatti fémkereső műszereket használnak. Csak feltételezem, hogy befogták az objektumot és leküldtek egyet, hogy jelez-e vagy sem. Az, hogy nem működött lent, lehet teljesen normális, ha ez egy nagy vulkanikus kőzet, vagy repülő, hajó roncs. Ezeket a távirányítható fémkereső műszereket kisebb tárgyakra kalibrálják, vasszögek, hordóabroncsok, horgonyok, ágyuk keresésére. Egy ekkora mágneses objektum túlvezérli őket és kussolnak.

    Discovery-n volt egy film japán repülőgép-hordozó tengeralattjárókat kerestek benne. Az kb reális volt, hogy hangradaros képeket elemezve azt mondta a fickó, hogy ez lehet hajóroncs is alakra, meg szikla is - merüljünk! :-)))
  • Crane #76
    :) Oké. Amúgy látszik, hogy a körberajzolt "ufo" egy nagyobb méretű objektum nyúlványa (bal felső sarok), csak a belerajzolás megtévesztő.
    Ezek a srácok vagy sokat ittak, vagy már annyira nincs pénzük, hogy az éhségtől már nem látnak rendesen, és behaluznak már mindet. :D
  • Merces #75
    olvasd vissza a beszélgetést és próbáld értelmezni,ha nem megy akkor felejtsd el..........
  • kisemlős #74
    Csupán Norbre műszaki ismereteit kívántam elmélyíteni az Otto, valamint Diesel motorok működése terén. ;) Mondjuk, készíthette a felvételt oldalról is, ahol már volt áram! :-P
    Nem olvastam az eredetit, illetve hetekkel ezelőtt láttam a hírt orosz lapokon. Talán arra kívánt utalni, hogy a leküldött szondák nem működtek, de abban meg nincs semmi meglepő.
  • Zoliz #73
    Valami beteg Star Wars rajongo betette a Millenimum Falcont egy lavorba..
    Mindig kell valami az ufofanatikusoknak.
  • Crane #72
    Az lehet, de hangradaros felvétel már nehezen készítettek volna elektromos áram nélkül. Márpedig van...
    Büdös kamu az egész.
  • Bannedusermail #71
    Akkor miért bazaltmintákat hoztak fel belőle elemzésre?
  • kisemlős #70
    Kivénhedt öreg tengerjáró hajóik lehetnek, amiket Diesel motor hajt. Azt nem különösebben érdekeli, hogy van-e áram, vagy sem...
  • Ravkin #69