Ötvös Tibor

Az első Grand Theft Auto V infók

A Rockstar a héten mozgásban is megmutatta a Grand Theft Auto ötödik részét, de bővebb információkkal nem szolgáltak. Azonban az egyik magazinban felbukkantak bizonyos részletek, melyek állítólag egy belsős munkatárstól származnak és hivatalosan csak januárban jelentették volna be.

Az már tény, hogy a GTA V Los Santos városában játszódik, mely legalább négyszer nagyobb, mint Liberty City volt a negyedik részben. A főszereplő egy 30 év körüli, afro-amerikai férfi lesz. A város méretéről elég annyit elárulni, hogy a beszámoló szerint az út Los Santos központjából az erdős területekre 15 percig tart majd. A város éli majd a maga életét: közel 100 NPC bukkan fel minden területen. Találkozhatunk olajfinomítókkal, hatalmas szélmalmokkal és természetesen farmokkal (ez csak a kivezető útra vonatkozik).

Az erdők megvalósítása sokkal jobban sikerült, mint az amúgy is remekül festő Red Dead Redemptionban, a víz megvalósítása, a fák és a kiránduló emberek mind remekül festenek. Találkozhatunk a vadonban motorozó és piáló fiatalokkal, sátrazó családokkal és egyszerű kirándulókkal is. Vagyis a vadon is éli a saját életét.

Klikk ide!
A harcrendszeren - főleg a célzási mechanizmuson - sokat fejlesztettek, ahogy a karakter mozgásanimációin (például úszás, mászás, gurulás, fegyver újratöltése) is tökéletesítettek, így a beszámoló szerint sokkal élethűbb lett az egész. A mászásnak hasznát is vesszük majd, mivel Los Santosban és környékén rengeteg megmászható épület vagy tereptárgy lesz.

Lesznek állatok is (a bemutatott változatban kutyákat és marhákat lehetett látni), de azt még nem tudni, hogy ezekkel milyen interakciót folytathatunk. Vezethetünk repülőket is és akár épületeket is lerombolhatunk egy-egy sikeres rárepülés után - csak időben ugorjunk ki a gépből. Az autókat fejlesztgethetjük/javítgathatjuk és mostantól figyelni az üzemanyagra is, hiszen az - akár csak a valóságban - egy idő után elfogy. Így érdemes lesz megjegyezni a benzinkutak helyét, hiszen sok időt tölthetünk majd ott.

Eltűnik a randizás a játékból. Továbbra is lesz egy mobilunk, ám azon csak olyan ismerősöket érhetünk el, akik valamilyen küldetést tartogatnak a számunkra. Azt még nem tudni, hogy az útszéli örömlányok is ezzel együtt eltűnnek-e vagy sem. A fegyverarzenál a megszokott lesz, de újdonságként felbukkan a lángszórók és a telepíthető aknák. Ezen felül lehetőségünk lesz az utcán heverő tárgyakat is felvenni (postaláda, kerítésdarabok stb.) és azokkal harcolni. Lesznek múzeumok is, ahol klasszikus fegyvereket vehetünk majd magunkhoz (kardok, pajzsok stb.)


Harcokban ejthetünk túszokat is, akiket magunk elé tartva élő pajzsként használhatunk. A megszokott minijátékok eltűntek. Helyette lehetőségünk lesz kosarazni, súlyt emelni, kockázni illetve ketrecharcokban részt venni. Indulhatunk triatlonokon, különböző vízi versenyeken, célba lövésen, sziklamászáson, bázis ugráson. Ez a lista még nem teljes, további sportágak bejelentése várható.

A főszereplő karaktere adott lesz, így a külsőségeken nem változtathatunk, mindössze a ruházatán és hasonló apróságokon változtathatunk majd induláskor. Betöréses küldetések ismét lesznek, ám ezek mostantól bizonyos küldetések részeiként jelennek meg, magunktól nem törhetünk be például a szomszédos házakba. Ezúttal sem lesznek gyerekek a játékban, még NPC-k formájában sem.

A rendőrök sokkal élethűbben viselkednek majd, mint az eddigi részekben. Ha úgy ölünk meg valakit, hogy azt senki nem látta, akkor nem kapunk kőrözései csillagot. Ha viszont egy rendőr szeme láttára tesszük ezt, rögtön üldözőbe vesznek. A zsaruk könnygázt, füstbombát, kutyákat is bevetnek ellenünk. Menekülés közben lehetőségünk lesz elbarikádozni magunkat bizonyos épületekben - a beszámoló szerint ugyanis a legtöbb épületbe bejuthatunk, majd bútorokkal eltorlaszolhatjuk a bejáratokat.

Jelen pillanatban ennyi lett volna a beszámoló. Ha ezeknek csak a fele igaz, akkor a Rockstar újabb kirobbanó sikert arathat a GTA ötödik részével. Januárban visszatérünk még a programra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • chuky123 #20
  Kiváncsi leszek majd mien atomerőmű kell majd hozzá. Már előre félek.
  LA Noirt is jól elcseszték a pc portolást
 • Tower Guard #19
  Mondjuk én a GTA3 főszereplőjét irányítanám szívesen újra az új részben :D
 • Tower Guard #18
  Az lenne a zsír, ha lenne több választható karakter, és nem az lenne hogy minden részben beadnak mindig egy újat, hogy toljad azzal... :)
 • bfgbobo #17
  a 4-el sztem csak az volt a gáz h PC-n akármilyen vasad volt szaggatott...ha ez ki lesz javitva k.rva jó lesz
 • noland #16
  Miért nem kínai lesz a főszerplő vagy jappó? Mi ez ha nem faji diszkjrimináció? Busmant a felhőkarcolók dzsungelébe!
 • Csaba42 #15
  Miért lenne fail? Ha a városoknak "elferdített"-kicsit új neveket adtak, akkor magának a törésvonal nevének miért kellett volna megmaradnia? Persze ez nem támasztja alá a gyerkőc nézetét, de nem is mond neki ellent.

  Amúgy meg: kit érdekel? A lényeg, hogy jó stuffa legyen, felőlem Diznei-lant is lehet az új hely neve, csak meglegyen a feeling. :)
 • hispan2 #14
  Gáz, hogy bekezdésenként van nyelvtani hiba...
 • Bendzs #13
  "a szöveg sem ganxtás mint a san andreasban volt..."

  A Rockstar mégis azt mondja, hogy afro-amerikai lesz a főszereplő. Akkor ez csak egy dolgot jelenthet: OBAMA LESZ A FŐSZEREPLŐ

  Mindenesetre érdekes a feltevésed, mi szerint visszatér a jó öreg Tommy, én mindenképp örülnék neki. :D
 • Julius Caesar #12
  Persze, hogy nem, mert Saint Andrew :D

  Gyerek enyhén FAIL :D
 • adam first #11
  Vice City 1986-ban játszódott
  San Andreas 1992-ben
  GTA III 2001-ben
  Vice City Stories 1984-ben
  Liberty City Stories 1998-ban.
  A Rockstar megerősítette a trailerben látható karakter nem Tommy Vercetty látható és nem is ő lesz a főhős. nagy kár érte nekem személy szerint a Vice City volt a kedvenc epizódom. A játékban csak Los Santos és az ahhoz tartoznak külső, területek gabonaültetvények, erdők és hegységek lesznek a játszható területek. Őszintén szólva, kétkedve várom az j epizódot nekem anno a GTA IV óriási csalódás volt…