Gyurkity Péter

Másolásvédelemmel jön a PC-s GTA IV

A héten jelenik meg a sokak által várt autókölcsönzős játék PC-re, ám a Rockstar ezúttal kellemetlen meglepetéssel szolgált: a GTA IV a Spore által is használt SecuROM-mal érkezik.

A kiadó az IGN magazinnal folytatott beszélgetés során fejtette ki álláspontját, kiemelve, hogy véleményük szerint erre mindenképpen szükség van a személyi számítógépek esetében. A cég illetékesei elmondták, hogy jelenleg a SecuROM a legbiztosabb megoldás a digitális másolásvédelmek (DRM) területén, ezért döntöttek ennek alkalmazása mellett. A pontos korlátokat illetően azonban némileg eltérő változatot alkalmaznak, így nem ütközünk olyan szigorú előírásokba, mint a Spore esetében.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az EA milyen galibába került utóbbi játék megjelenésekor. Különösen negatív visszhang fogadta a játékosok részéről a telepítések számának korlátozását, amire a kiadó is kénytelen volt reagálni. A Rockstar valószínűleg ezért is döntött úgy, hogy nem korlátozzák a játék telepítéseinek számát, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem találkozunk majd szigorú korlátokkal. Az első DVD-t ugyanis mindvégig a (virtuális) meghajtóban kell tartanunk, amennyiben pedig változik számítógépünk hardveres összeállítása, ismét át kell esnünk az azonosítási/jóváhagyási procedúrán.


A SecuROM által alkalmazott megoldást sokan kritizálják. A másolásvédelem alkalmazását ellenzők táborának különösen az fáj, hogy az UAService7.exe nevű fájl eltávolítása lehetetlen - nem véletlen, hogy többen egyszerűen kártevőnek titulálják a megoldást. A Rockstar azonban mindenképpen szükségesnek tartja ennek alkalmazását, szerintük ugyanis kellő energiát és pénzt fektetnek minden egyes címbe ahhoz, hogy mindent megpróbáljanak az alkotások, a szellemi tulajdon védelme érdekében.

A 13 GB-ot nyomó játék időközben egyes torrentoldalakon is feltűnt, ahol egyelőre azon megy a vita, hogy vajon valóban a megfelelő fájlokat tartalmazó DVD-ket osztották meg, illetve, hogy milyen törés szükségeltetik majd a felhőtlen gyönyörhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dilofekete #73
    Kérnék egy segítséget ehez a játékhoz.
    Nem tudok neten játszani a játékkal, pedig amikor kreáltam új live profilt, akkor rádobbott az xbox.com ra, valamiféle bejelentkezésre. Ezt megcsináltam és még a bejelentkezés alatti windos live on is regisztráltam és mióta megvan a játék, még mindig nem jelentkezik be valamiféle region hibával.
    Ez nagyon bosszantó! A gta sa meg megy neten, ez mér nem ha, zsír új a játék???
    UI.: EZÉRT VETTEM MEG EREDETIBEN!!!
  • USAMEN POWER #72
    Az irányítás beállításánál, van egy olyan hogy Mip Mapping. Ott tudod beállítani a billentyűzetet.
    Menteni meg csak abban az esetben tudsz, ha csinálsz egy offline profilt.
  • APoLLo80 #71
    Sziasztok.2 kérdésem lenne

    1,Hogy lehet az options be beállitani a vezérlést mert gamepadra van és én billel szeretnék játszani(mellékesen nekem a game paddal meg sem mozdul a jatek.

    2,Menteni hogy lehet a jatekban mert hiaba vagyok a kecoba és fekszem le nem ment el semmi kéri a social szarságot.

    És a RAZOR 911 verzió van meg.
    Segítséget előre is köszi.
  • USAMEN POWER #70
    Jó hír hogy kész a hivatalos Patch ! Csak e miatt: "games for windows" --> Microsoft jóváhagyásra vár. Am vmennyi bugot javít majd, és kompatibilis lesz vmennyi joypaddal is. Legalábbis a fő készítők, felelősök ezt mondták, a velük készített interjúban. De sorry ki kell várni a Microsoft jóváhagyást
  • dilofekete #69
    Az is poén, hogy már 5x telepítettem újból, mert úgy indul, hogy nincsen kép és újra kell indítanom a gépet és ezek után se biztos, hogy megy a reinstal ellenére, pedig 8800gt videókártyám van e6600 as procival.
  • dilofekete #68
    helo
    Ez életem;első eredeti játéka:)
    Az viszont nekem nagyon fura, hogy rá van írva, hogy games for windows és a játékban nem bírok eggyetlen mini játékot se játszani, mert lehetetlenül kezeli az egeret. Többet is kipróbáltam, de az asztal keresztben nem volt elég, hogy felhúzza maxra a lövés erejét.Próbáltam beállítani a joypadomat, de nem ismeri fel a logitech vezérlőmet a játék. Ezért ideges vagyok, már mióta megjelent.
    Valaki mondja már el nekem, hogy mért nem lehet irányítani ezt a ..... játékot, ha rá van írva, hogy game for windows.
    Írjak levelet a rockstarnak, hogy küldjenek nekem driver patchet a joypadomhoz, hogy tudjak mindent normálisan használni a játékban?
    Legalább olcsóbb lett volna, ha ilyen félig kamu szöveg van rajta, mert nem akarják visszavenni a boltban, arra a problémámra, hogy nem lehet iránytani minden funkciót benne normálisan.
    Tuti írok levelet a rockstarnak!
  • cain #67
    itt nyugszik
    gta iv: pc másolásvédelem

    élt: 2 napot.

    rip
  • chronos75 #66
    a triggerek eredetileg a feltörés megnehezítésére kerültek bele szerintem :)
  • Balumann #65
    Természetesen már ezt is megtörték, a kamera mozgást és irányítás zavarokat is megszűnteti ami a másolásvédelem miatt volt. Megint csak jól kiszúrtak azokkal akiknek eredetije van, live-el (legalábbis ha neten akar játszani) és social club-al kell szarakodni, aktiválni, majd várni míg a securom továbbenged (vagy detektál emuláló szoftvert és nem indul el, vagy nem ismeri fel), és reménykedni hogy ne induljanak el a másolásvédelem "triggerjei" (kamera imbolygás, irányítás zavarok)...
    Ahelyett, hogy inkább optimalizálással, bugok kiküszöbölésével foglalkoztak volna, ilyen hülyeségekkel veszik el a kedvüket azoknak akik meg szeretnék venni. Kész vicc az egész.
  • Asperot #64
    Nem számonkérésnek szántam.