Berta Sándor

Thaiföldön leállították a GTA 4 forgalmazását

Egy sajnálatos helyi bűncselekmény miatt újra felerősödött az erőszakos játékokkal kapcsolatos vita.

A Rockstar elég szerencsétlenül időzítette bejelentését, hogy PC-re is jön a GTA 4, mivel a Reuters tudósítása szerint egy 18 éves diák megpróbálta az életben is utánozni a játék jeleneteit, de a gyakorlat sajnos "túl jól" sikerült, ugyanis a fiatalember a mutatvány közben leszúrt egy 54 éves taxist. "Azt mondta, hogy azt akarta megtudni, hogy a valódi életben is olyan egyszerű-e egy taxit ellopni, mint a játékban" - nyilatkozta Veeravit Pipattanasak, az ügyet vizsgáló nyomozó.

A bangkoki fiú a GTA igazi rajongója, állítása szerint nem akarta megölni a vezetőt, az azonban védekezett, így nem volt más választása. A férfi a kórházba szállítás után belehalt a sérüléseibe. A szülei szerint semmi sem vetítette előre a fiú tettét, csendes, visszahúzódó volt, nem viselkedett feltűnően. Thaiföldön az ilyen súlyos bűncselekmények esetében gyakorlatilag csak egyetlen ítélet születhet: a halálbüntetés.


Az ügyben azonnal lépett a helyi kulturális minisztérium is, amely mielőbb megoldást akar találni a problémára. "Ez egy időzített bomba és a helyzet bármikor súlyosabbra fordulhat. Ma egy taxis volt az áldozat, holnap akár a játékszoftvereket eladó bolt tulajdonosa is lehet" - közölte Ladda Thangsupachai, a thaiföldi kulturális minisztérium kulturális ellenőrzőbizottságának igazgatója. "Felszólítottuk a partnereinket, hogy vegyék le a játékot a boltjaik polcairól és rakjanak ki helyette más programokat" - jelentette ki Sakchai Chotikachinda, az Era Interactive Media cég marketingvezetője.

Miközben az elkövető halálos ítélete kihirdetésére vár, a hatóságok azt szeretnék, hogy ha végre történne valami az erőszakos programok ügyében. Az országban 24 000 internetkávézó van, ezek látogatóinak többsége 20 év alatti. Az eset nem egyedi, hiszen júniusban New York szövetségi államban hat tinédzser randalírozott, akik baseballütőkkel tartottak félelemben több járókelőt, egy embert kiraboltak, egy autóstól elvették a cigarettáit és kiütötték egy jármű üvegeit. A fiatalok később szintén a GTA 4 jeleneteivel, illetve azok utánzásával indokolták a tettüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kiloska #131
    hello.miért nem üzen stevie a kocsik miatt?megvan a No.1.
  • johsz #130
    Hello!
    A gta 4 serial száma kellen.
    Előre köszi!
    [email protected]
  • kalamboo #129
    csá nem tudjátok véletlenül, hogy mitől van az hogy egyszer a játék közben elkezde a kamera igy össze vissza remgni???
  • mustang93 #128
    Megérdemli ez a kis tetű a halálbüntetést.A hülye tudhatna hogy a való világ és virtuális játék világ különbözik egymástól.A GTAIV jó játék csak ilyen hülyegyerekeknek nem igazán való.Én már játszottam vele de semmi olyan ölés vágyam nem támadt,és hogy kiprobáljam a taxi kirabolást eszembe sem jutoot.A csávó vagy hülye vagy totál komplett.Az ilyen idiota dögöljön meg.
  • dilofekete #127
    A két változat nekem zavaró volt és bevettem egy üveg nyugtatót(75 db), amitől amnéziát kaptam, de hála annak, hogy előre felkészültem rá, visza tudtam hozni az elveszettnek hitt emléket, pár év múlva, de amíg nem jöttek vissza, csúnya fejfájásaim voltak. A jó az, hogy utána, mintha nem is lett volna, tehát kijátszottam egy fejfájást csak sokáig tartott összetenni azt a zenét ami ezt kiváltotta :)
    Most meg megint gyilkolom a zombikat, mert ezt csináltam előtte is, de most jobb, már nem zombik, hanem már beszélnek is.
    A lényeg, hogy szerintem, amiket leírtam az eddigiek alapján, a thaiföldiek csak mégtöbb erőszakot érnek el azzal, hogy betilták a játékot, mert több elmezavarodott ember lesz és nem kíváncsi emberek, az hogy meg kivégzik a srácot az nem büntetés, mert ez nem büntetés, ugyan úgy újból kezdi az életét. Talán azért van a pokol, hogy ott bepótólják amit mi nem tudunk megtenni, viszont a nagyon rossz emberek ott maradnak, mert nem élik túl segítség nélkül. Tehát ezen a gyereken segíteni kell nem kivégezni. Én GTA ítéletet adnék neki, habár ez nem tükrözi ezt a változatot :)
    Gondoljatok bele, 1 évig kell tisztán és becsületesen játszani, de mindig jön egy gonosz aki ölésre vagy védekezésre kényszerít, hogy ne végezd te is úgy mint a többiek. Új játékot kezdeni a menüben :)
    Ráadásul a játékkal az egész világon játszanak az emberek, tehát lenne mit kerülgetni és lehet, hogy én lőném agyon a gyilkosokat és nem én lennék a gyilkos. Ez olyan szép lenne nem? haha
  • A1274815 #126
    Amúgy én is sajnálak.

    Jobbúlást!
  • A1274815 #125
    "A listát iletően, mi van akkor ha én a 2. tipusból látom az 1. tipust és mindezt a képzeletemben, ami veszélyes, mert a képzeletemet kockáztatom."

    Már mint 2. típus vagy és 1. látod magad? Ha így van az nem lenne baj, hiszen csak túlzott őnkritika.

    "Az öndiagnózisomat nem írom le ide, mert túlságosan is zavaró, az előzőekhez képest és nagyon-nagyon hosszú. A lényege az amnézia és a zenetehetség(em) kihasználásáról szól, rengeteg nézőpontból."

    Mitől lett amnéziád?

    "Az a probléma, hogy van probléma, de nem adom fel."

    Ne is add fel, de időnként látogas el szaksegítséghez.
  • WiLDoR #124
    van bajod ember.
    sajnállak.
    de tényleg -.-
  • dilofekete #123
    Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül, ilyen sok ember között :)
    A listát iletően, mi van akkor ha én a 2. tipusból látom az 1. tipust és mindezt a képzeletemben, ami veszélyes, mert a képzeletemet kockáztatom. Az öndiagnózisomat nem írom le ide, mert túlságosan is zavaró, az előzőekhez képest és nagyon-nagyon hosszú. A lényege az amnézia és a zenetehetség(em) kihasználásáról szól, rengeteg nézőpontból. Az a probléma, hogy van probléma, de nem adom fel. Most random darabokkal próbálkozok. Tök jó :) Így jár az aki hülyének néz engem, ez a jelenlegi álláspont :) Viszont legalább nem unatkozok annyira, mint a köztes időkben, de mégis. Biztosan kihasználnak :) és lőn hangerő! és az idegesít, hogy nem rock-os, hanem trance-es; ugyan az
    Ez milyen diagnózis, ha nem normélis, pedig azóta még vettem új hangszórót is :):):):):)
  • A1274815 #122
    "Az a megállapítás, hogy pszihopata vagyok még mindig nem helytálló, ..."

    Én tudtommal éppen azt mondtam, hogy nem hinném, hogy az vagy.

    "Másrészről aki képes megállapítani, hogy ki ilyen és ki nem az még bolondabb egy pszihopatánál."

    Látom read bad, write only módban vagy. Nem olvastad el amit belinkeltem. Egy pszichopata nem bolond.

    Pszichopata személyiség zavar tulajdonságai:
    - felszines báj, simulékony modor
    - magas őnértékelés
    - patológiai hazudozó
    - számító, manipulatív
    - hiányzik a megbánás és a bűntudat
    - felszínes érzermek
    - érézéketlen/hiányzik az empátia
    - nem képes felelőséget válalni tetteiért
    - állandó stimulációra van szüksége/könnyen elunja magát
    - parazita életstílus
    - gyenge őnuralom
    - nincsenek hosszútávú, reális céljai
    - impulzív
    - megbízhatatlan
    - (opciónális) fiatalkori bűnözés
    - korai viselkedési problémák
    - (opcionális) ideiglenes szabadlábra helyezés visszavonása
    - sok rövidtávú házásság
    - éretlen szexuális viselkedés
    - (opciónális) többfajta bűncselekény (típikusan: hamisítás, lopás, csalás, rongálás)

    Nos ha nem ismersz magadra, akkor nem vagy pszichopata.

    De itt egy másik lehetőség is:

    Skizotípál személyiség zavar tulajdonságai:
    - fúrcsa vagy szélszőséges viselkedés/megjelenéls
    - babonás vagy túlságosan elfoglalt paranormális dolgokkal
    - nehezen követhető beszéd és gondolkodás
    - szociális helyzetekben ideges
    - gyanakvás és paranoia
    - fúrcsa hiedelmek, bűvös gondolkodás
    - élőben félénknek tűnik, zárkózott, hiteltelenek tűnik másokhoz képest