Dojcsák Dániel

2008-ra csúszik a Grand Theft Auto 4

A Take-Two a következő évre tolja ki aranytojást tojó tyúkját, az idei őszre beígért GTA 4-et, melyet a dual-platform fejlesztés időigényességével indokol.

A karácsonyi szezon kihagyása közel 200 millió dollárral csökkenti a kiadó idei bevételeit, de egyben a csillaghullással kecsegtető idei ünnepek is elveszít egy igazán fényes csillagot, hiszen a GTA sorozat negyedik része az egyik legjobban várt játék lehetett volna idén. A Take-Two Interactive minden korábbi előjel nélkül sokkolta a játékos világot azzal, hogy eltolta a megjelenést az idei évről a 2008-as második pénzügyi negyedévre, ami február 1-én kezdődik náluk és értelemszerűen áprilisig végéig tart. Az eredeti tervek szerint a Take-Two leányvállalataként működő Rockstar Games az észak-amerikai régióban 2007. október 16-ra ígérte a megjelenést.

"A fejlesztés bizonyos elemei jóval időigényesebbnek bizonyultak, mint arra korábban számítottunk, főként amiatt, hogy párhuzamosan két nagyon különböző platformra terveztük kiadni a játékot." - vallott közleményében Strauss Zelnick, a Take-Two elnöke.

Nem meglepő ezzel a bejelentéssel együtt az az információ, hogy a GTA4 nélkül a 2007-es pénzügyi év a kiadó számára komoly negatív zuhanást jelent majd a korábbi várakozásokhoz képest. Az eredeti előrejelzések mellett a teljes évre 1,2 milliárd dolláros árbevétellel számoltak és már ezzel együtt is részvényenként 1,25-1,35 dollárnyi veszteséggel. Az új variáció szerint viszont ezek a számok 200 millióval kevesebbet mutatnak, amit tovább árnyal, hogy a Manhunt 2 tiltólistára kerül néhány országban.

Annak ellenére, hogy az egész vállalat számára csalódást jelent ez a késlekedés, illetve a többi őket ért attrocitás, bizakodóak. Ben Feder, a Take-Two vezérigazgatója szerint hosszútávon ez nem veszélyezteti a vállalatot, hiszen a halasztás semmi mást nem jelent mint egy időzítési kérdést. Pénzügyileg kedvező helyzetben van a cég, ráadásul teljesen elégedettek lehetnek a jelenlegi termékvonaluk kialakításával.

Amennyiben valaki találgatásokba bocsátkozna és nem hinné el elsőre, hogy egyszerű fejlesztői csúszásról van szó, akkor gondolhat arra is, hogy a kiadó nem szeretné megversenyeztetni a különösen sűrű 2007-es karácsonyban a játékát, hanem egy sokkal tisztább időszakban indítaná útra. Egyelőre viszont a harmadik résszel kapcsolatban nem merültek még fel rasszizmussal és erőszakkal kapcsolatos vádak, bár a korábbi részek példájából kiindulva a megjelenést követően bizonyára újra civil szervezetek célkeresztjébe kerül a játék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #28
    6 az "/" akart lenni csak kimaradt a shift.
  • onimusha #27
    látom van kavalkád, elöször konzolra jön nemtom miért kell ezért anyázni sony/ms azt mondta itt a zsé kb. 1 évig nincs pc(majdnem igy :D), mivel kb. 1 éve cseréltem le a gépem 360-ra annyira nem zavar, a GTA IV kiegről(2 episode) meg annyit, hogy 2 lesz és elvileg CSAK xbox live-ról lehet leszivni, fizetni meg gondolom marketplace point-okkal mintahogy a arcade cuccokért is , ami semmi már platforma nem jön ki, miért ? elég 1xű, 2 epizód = 2x25 misi dollár a zsebbe megelőlegezve, hogy akárhogy is teljesit ne bukjanak, de ez sem egy mai hir, hogy m$ 50 misi dodóért vett a 360-as gta IV-hez még 2 epizódot6expansion-t, az, hogy ps3 optimalizálás miatt csúsznak azzal nemcsak ők vannak igy :), egy rakás stúdiónak még gondot okoz cell-re programozni és halasztják a megjelenés dátumát vagy a ps3-as verzióét odébb lökik, stranglehold és emiatt csúszik/ott.
  • Marko001 #26
    A konzol király! A PC is király! Én nem vagyok király! Hö, király!!
  • tommyg #25
    Te egy paraszt vagy!
  • Indigo #24
    Csupán néhány millió GTA fan-t, köztük engem is :)
  • Oblivion 5 #23
    kit érdekel a GTA4 , lol
  • Lorienel #22
    Arra akart célozni, hogy nagyon durva FPS gondok vannak.
  • Sanyix #21
    A konzol nem szar, csak a fejlesztők rá, akik nem sok értelmes játékot csinálnak rá, csak az ugribugri hülyülős, szalagkorláton befordulós autós, szétb*szom a fejed és megetetem veled a saját agyvelődet mert nagyon kemény vagyok játékokat, néhány ritka kivétellel.
  • ldavid #20
    és még a 2 exkluzív letölthető stuff is a box malmára hajtja a vizet
  • tommyg #19
    A konzol egy rakás szar!
    És 100% hogy kijön PC-re!