Ötvös Tibor

Red Faction: Armageddon részletek

A Red Faction első alkalommal 2001-ben mutatta meg magát és a rombolható környezetének (Geo-Mod) hála elég szép sikereket aratott az FPS rajongók körében. A második rész egy ével később jelent meg és szintén szépen fogyott.

Ezután - meglepetésre - egy 7 éves szünet következett, majd tavaly megjelent a Red Faction: Guerilla, mely már egy külső nézetes akciójáték volt. Ám a rombolható környezet megmaradt és a szabadon bejárható világ valamint a fedezékrendszer bevezetésével a játék ismét megtalálta a saját közönségét. Majd jött az újabb meglepetés: az Armageddon alcímű negyedik része egy túlélő horror lesz.

Miután Alec Mason és társai rendet tettek a Marson a harmadik részben, egy időre béke köszöntött a helyre. Ám egy ismeretlen erő szinte teljesen megsemmisítette a bolygó felszínét és a túlélők kénytelenek voltak a föld alatt meghúzni magukat. 10 évvel később egy újabb fenyegetés jelentkezett: egy titokzatos és kegyetlen idegen faj bukkant fel a Marson és elkezdték módszeresen legyilkolni az ártatlan embereket.A maradék lakosság úgy véli, hogy Alec leszármazottja, Darius Mason valamilyen szinten felelős az eseményekért és ezért a férfinak tisztáznia kell a nevét és persze meg kell mentenie a Marsot a megszálló idegenektől. Gondolom mindenki kitalálta, hogy mi Dariust irányítjuk majd.

Egy dolgot már rögtön az elején el kell ismerni: a Volition nem fél újítani. A két sikeres FPS után mertek váltani és a szintén remek Guerilla után ismét más vizekre eveznek. Az Armageddonban megmaradt a környezet rombolhatósága, de viszont eltűntek a hatalmas, nyitott terek és a szabad bejárhatóság. A negyedik Red Faction leginkább az egyébként szintén remek Dead Space sorozatra hasonlít majd.Ezúttal szűk folyosókon, földalatti járatokon haladunk majd előre, de időnként nagyobb terekkel is találkozhatunk. Mint említettem, az emberek a föld alatt húzódtak meg, így számos várost is létrehoztak odalent, melyekbe szintén be kell majd térnünk. Azt azonban nem tudni, hogy ezek lakott helyek lesznek számos NPC-vel és így számos küldetéssel vagy szimpla szellemvárosokként funkcionálnak majd.

Szerinted mi lesz az ötödik játék címe?
(Összesen 141 szavazat)
 • Red Faction: The Sims
  32 % (45 szavazat)
 • Red Faction: Underground
  50 % (71 szavazat)
 • Red Faction: Puzzle
  10 % (14 szavazat)
Új részhez új fegyverek is járnak. Ebből eddig kettőt mutattak be a fejlesztők. A Magnagun egy pozitív és egy negatív lövedéket lő ki, melyek végén egy karomszerű vasdarab van. Első lövésünkkel a pozitív, pár pillanattal később leadott második lövésünkkel a negatív töltésű lövedéket lőjük ki. A fizika törvényeinek hatására a két pólus vonzza egymást - és innentől el lehet képzelni az eredményt.

A két lövedék szépen "összekapcsolódik" magával rántva mindent és mindenkit ami az útjába került - vagy éppen amire rálőttük. A másik a Nanoforge nevet kapta és ez végül is a Guerilla multiplayerében található Reconstructor Gun itteni megfelelője. A nevéből is kitalálható, hogy a fegyverrel törött szerkezeteket "építhetünk" újjá. A bemutatott verzióban a játékos lukat lőtt egy konténerbe, bement majd a Nanogunnal kijavított a hibát és így el tudott bújni az idegenek elől.Visszatérnek a mechek is, melyek azonban eléggé megújultak a Guerilla óta. Az itteni robotok kisebbek és sokkal jobban hasonlítanak egy emberre, mint a harmadik részben látható gépek. Épp ezért sokkal gyorsabbak is, de kisebb a tűzerejük és kevesebb lőszert bírnak magukkal cipelni.

A Red Faction: Armageddon 2011. márciusában jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gery13 #9
  nekem a guerilla az igen nagyot ütött. végig taroltam az egész pályát, ember, kocsi, nem számított. löttem, burult, tört, és sima volt a terep.
  a kocsiban kicsit olyan (nem is tudom) gta Fillingje volt? vagy lehet hogy unreal motorral fut a gémé... nemtom, csak azt h ismerős... :)
 • Wittgen #8
  Én csak az 1. résszel játszottam annak idején, de akkoriban nagyon tetszett mind a rombolhatóság, mind a játék maga. Jó kés gém volt.
 • polarka #7
  valóban, haszna nem sok, de szórakoztató
 • magyarszurke #6
  Az első rész nagyon jó volt ,a második kaki konzolátirat...
  A Geo-mod hatalmas ötlet volt,de igazából csak a játék legelején volt értelme,amikor ki lehetett lőni a páncélkocsi alatt a kőhidat

  Szerintem ez meg egy Doom 3 féle izé lesz:D mondjuk díjazom,hogy ésszel kell játszani,és nem csak menni6lőni
 • polarka #5
  másodikat vittem még régen végig
  emléxem volt, h vmi kapcsolót kellett benyomni 1ik helyen, de nem találtam a keycardot a szobához, ezért az egészet szétlőttem 2 rakétával és a gomb ott lebegett, amihez már hozzáfértem és meg tudtam nyomni :)
  1ébként tényleg nagyon feldobta a játékot ez a rombolhatóság
 • Bren X #4
  Csak az elsővel játszottam. Az akkor nagyon megfogott.
 • Justil #3
  "megmaradt a környezet rombolhatósága, de viszont eltűntek a hatalmas"

  ejnye.
 • hiftu #2
  És akkor az idegenek elkezdték melegíteni a konténert kivülről...
  Hehehe...
 • amitakartok #1
  "A bemutatott verzióban a játékos lukat lőtt egy konténerbe, bement majd a Nanogunnal kijavított a hibát és így el tudott bújni az idegenek elől."

  Na ha ezt át tudják rakni normál játékmenetbe, akkor le a kalappal nekik...