Berta Sándor

86 éves az első konzol kifejlesztője

Szórakoztató céllal alkotta meg első készülékeit és az elképzelése teljes mértékben bejött. Ralph H. Baer, a Brown-Box nevű őskonzol kifejlesztője idén 86 éves.

A németországi Pirmasensben született mérnök az 1930-as években vándorolt ki hazájából, de most hazatért és a Dynamikum pirmasensi múzeumnak adományozta a Brown-Box egy hiteles mását. A doboz lehetővé teszi egy miniatűr pingpongjáték megjelenítését egy képernyőn. Jól látható a zöld felület, a fehér határvonalak. Az ütőket és a labdát egyaránt fehér négyzetek jelentik. "A prototípust szórakoztatási céllal építettem meg. Az első modellben összesen negyven tranzisztor volt, akkoriban nem voltak még mikrochipek. Az akkori feltalálók még inkább barkácsolók voltak, akik maguk eszkábálták össze a hardverelemeket" - emlékezett vissza Ralph H. Baer.


A konzol 1966-ra készült el és 1972-ben Magnavox Odyssey néven jelent meg a világpiacon. Összesen 350 000-et adtak el belőle. "S hogy miért is lett az első konzol Brown-Box és nem Baer-Box? A válasz rendkívül egyszerű: mert barna volt a színe és valaki egyszer barna doboznak nevezte, úgy hogy ennél maradtam én is. Már azt sem tudom ki volt a névadó" - mondta a mérnök. A szakember óriási népszerűségnek örvend. Idén szabályos Európa-turnéra indult, amelynek első állomása egy hollandiai számítógépes játék konferencia volt. Ezt pár napja egy párizsi játékszimpózium követte, ahol ő volt a díszvendég.

Baer édesapja harcolt az első világháborúban, többször megsebesült, megkapta a Vaskeresztet és más hősi kitüntetéseket. A férfinek tímárműhelye volt Pirmasensben, amely ugyan sikeresen átvészelte a háborút, de a később azt követő gazdasági világválságot már nem. A család 1924-ben költözött Kölnbe, ahol az édesapja a pirmasensi cipőkészítők helyi képviselőjeként dolgozott. A változást, a sokkot Ralph H. Baer és családja életében Hitler hatalomra kerülése hozta. Kivándoroltak az Egyesült Államokba. Tudatosan távol tartotta magát a német ismerőseitől. Olyan eszközöket fejlesztett a hadiipar számára, amelyekkel a hidegháború alatt az amerikaiak ellenőrizhették az oroszok kelet-berlini rádióadásait. "Meg akartam várni, amíg minden régi ismerősöm meghal. Senkivel sem akartam beszélni vagy találkozni."

A szakember korábban azt jósolta, hogy már az 1970-es években is összeolvadhatott volna a film- és a játékipar, azonban akkor senki sem akarta megépíteni a konzolok következő generációját. Most viszont rendelkezésre áll az ahhoz szükséges technológia, hogy minden eddiginél jobb és élethűbb játékokat lehessen kifejleszteni. "Nekem egyébként nincs konzolom. Az én játszóterem a munkapadom" - nyilatkozta az első videojáték készítője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opeca #17
    Ez már biológia, de elég sok különbség van embercsoport és embercsoport között is.
  • opeca #16
    Nem lehet a Wii mert az eladási mutatója a 76. héten volt 10 millió. . ., jaj bocs, ez az XBox-é, a Wii-é 25 millió:)
  • akela572 #15
    már nem azért, de amit Sippie írt, az csak egy megállapítás.. Valószínűleg zsidó, és akkor ? A többiek már ugranak is rá hogy de utálják és elítélik a rasszizmust.. A baj az, hogy akkora a feszültség a 'kisebbségek' körül, hogy elég egy szó és már is robban a vita..

    Köszönjük a konzolokat Ralph H. Baer ! Ha nem lennének, akkor egyeduralkodó lenne a PC :)
  • rigidus #14
    Nem mintha lenne jelentosege, hogy mit milyen nepek fejlesztettek ki. Nekem pl. nincsen semmi bajom senkinek a szarmazasaval, a bajom azzal van, hogy mar beleundorodom a magyar hirszolgaltatasba mert ahol tudomanyos hirnek kellene lenni ott kulpolitikai szarhajigalas megy (lasd itt helyben Iran-USA baromsag vagy 3-4 cikkben) ahol pedig a jatekkonzolok feltalalojarol van szo ott meg a szemelyes politikai nezeteirol megy a fecseges faji baromsagok rogeszmes ismetelgetesevel. Es tokmindegy, hogy melyik oldalrol meg, hogy az adott politikai kerdesben kinek van igaza vagy nincs.

    Egyszeruen NEM ERDEKELNEK a politikai, etnikai vagy nem etnikai baromsagok ha egy muszaki vagy szorakoztatoelektronikai cikket olvasok.

    Ez az ujsagiras leggusztustalanabb formaja amikor mar az embereknek a torkan akarjak a politikai dogmakat ugy lenyomni, hogy becsempeszik azt mashova.
  • Tinman #13
    Tőlem aztán lehet iszlám is... 2 lába van, 1 feje, 2 füle, ételt eszik és barnát kakál. What's the difference?
  • Cleawer #12
    "Meg akartam várni, amíg minden régi ismerősöm meghal. Senkivel sem akartam beszélni vagy találkozni."
    Én itt egy picit elcsodálkoztam...
  • zolis #11
    Ennél szerencsétlenebb hozzászólást nem is írhattál volna. Van még jópár számtech cucc, amit az általad oly nagyra becsült nép egy tagja fejlesztett ki (C64, pl). Ettől a technológia még nem lesz se jobb, se rosszabb.
  • Sippie #10
    abból hogy sokkot okozott Hitler hatalomra kerülése, egyből ki lehetett találni, hogy zsidó. érdekes
  • Tinman #9
    Feltétlenül költünk olyanra, ami már az írása pillanatában a MÚLT :-S
  • Tekken5 #8
    Aki rendszeresen olvsassa az 576 KONZOL magazint, annak ez nem újdonság! ;)