Berta Sándor

IBM: játékkal a környezetvédelemért

Az amerikai konszern egy ingyenes programmal azt szeretné elérni, hogy a játékosok minden eddiginél jobban foglalkozzanak a környezetvédelemmel.

Az online játékok egyre népszerűbbek. Folyamatosan nő az internetes programokkal játszó gyerekek száma. Éppen ezért gondolták úgy az IBM vezetői, hogy egy online játékot jelentetnek meg. "A virtuális világok és a 3D oktatási szempontból eddig még szinte felfedezetlen területeknek számítottak. Így ez a játék egy újabb lépést jelent ezeknek a technológiáknak a nevelési célú felhasználására" - mondta Stanley Litow, az IBM vállalati ügyekért felelős alelnöke.

A PowerUp nevű játékban a felhasználó az ökológiai katasztrófa előtt álló Helios bolygón találja magát. A cél a planéta megmentése egyedül vagy barátokkal, ismerősökkel közösen, három különböző küldetés során. Az IBM azonban ezenkívül azt is szeretné, hogy az internetezők elgondolkozzanak a technikai területen található szakmákban lévő karrierlehetőségeken.


"A környezetvédelem nem új szempont a vállalat életében. Már 1967 óta vannak környezetvédelmi irányelveink. Ennek ellenére úgy véljük, hogy ez a terület még soha nem volt ennyire aktuális az informatikai és távközlési ágazat számára, mint napjainkban. A környezetvédelmi viták vezettek oda, hogy az IT-cégek minden eddiginél komolyabban foglalkoznak például az energiahatékonyság kérdésével. Az új technológiák bevezetésekor már nem lehet figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat. Éppen ezért, és különösen a jövő nemzedékek szempontjából különösen fontos, hogy erősítsük az ágazaton belül a környezetvédelem jelentőségét és a jelenleginél hatékonyabb energiafelhasználás fontosságát" - szögezte le Hans-Jürgen Rehm, az IBM sajtóreferense.

A 250 megabájt méretű játék a PowerUp - The Game nevű honlapról tölthető le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dirty dogg #16
    "Az új technológiák bevezetésekor már nem lehet figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat."

    ...ez így egy picit bibis....szerintem.
  • ZSOOLT2 #14
    "A PowerUp nevű játékban a felhasználó az ökológiai katasztrófa előtt álló Helios bolygón találja magát. A cél a planéta megmentése egyedül vagy barátokkal, ismerősökkel közösen, három különböző küldetés során"

    Szerintem érdekesebb, jobb, és népszerűbb lenne egy tycoon-játék, ahol egy környezetkímélő eszközöket gyártó céget irányítana a játékos.

    Az elején hőszigetelőket, meg napkollektorokat lehetne gyártani-forgalmazni-telepíteni, utána alacsonyfogyasztású háztartási gépeket, később napelemeket, szélerőműveket. A játék késői szakaszában meg egész vízierőműveket, szélerőmű- és napelemtelepeket építeni, és fenntartani, a termelt energiát pedig településeknek eladni, mikközben versenyezni kell más cégekkel.
  • GABOR16 #13
    Hát a háborúk 99% a nem azét van mert a köznép akarja :) ... az tudja jól, hogy az nem jó semmire... a vezetőség akarja folyton, és ők befolyásolják a TE véleményedet, hogy a háború jóóóóóó mert keeeeelll ... .. ez egy agyrém ..
    A generációk átnevelését meg mindig a fiataloknál kell kezdeni, mert idővel ők lesznek a felelősek... az idősebbeket nehéz alakítani, főleg úgy, hogy körbeveszi őket a régi mentalitás... a fiatalok viszont legtöbbször önfejűek, és ha ismerik a környezetvédelmet (és elismerik fontosságát), akkor ez az önfejűség ezen dolgok betartásához való ragaszkodást fogja eredményezni... így az idősebb korosztály is előbb, utóbb átveszi a környezetvédelmi szokásokat ha ezt még nem tette meg, vagy egyszerűen idővel kiöregszenek...
  • Reggaester #12
    Az derék, nem rossz.
  • Tinman #11
    Nem a source... saját motor.
  • DJ BP #10
    Más országokban ilyenkor már rég smogriadót rendelnek el, és leállítják a forgalmat,

    De külföldön van komplett körgyűrű, ahová lehet az átutazókat ,,terelni". De a sötétzöldek akadályozzák az építést. Mostmeg panaszkodnak, hogy a városban sok az autó, el kéne dönteniük mit akarnak. Kamionok se mazochizmusból hajtanak be
  • Zro #9
    Ahhoz hogy történjen valami, tenni is kell valamit.
    Mivel ez a program ingyenes, nyugodtan lehet oktatási céllal használni, a többi már csak a tanárokon múlik...
  • Reggaester #8
    Lehet hülyeség, de csak sztem Source engine?
  • Dany007 #7
    Ugyanmár :) Ha így lenne akkor most nem lennének háborúk. Elvégre az előző pár generáció már jól megtanulta/megtapasztalta, hogy milyen mocskos is egy háború. És mégis tele van vele a világ.
    Sajnos mégha maximálisan is elérnék vele amit szeretnének, akkoris édes kevés lenne ahhoz, hogy bármi érezhető eredményt hozzanak.
    Itt van mégegy példa. A Budapesti smog. Múltkor volt róla egy cikk, a 7végi 3-400 fős tüntetés után. A lényeg, hogy éves szinten 36napon lépheti túl a légszennyezettség a határértéket, na ebből pesten már 33x túllépték idén(!).
    Más országokban ilyenkor már rég smogriadót rendelnek el, és leállítják a forgalmat, visszaveszik a gyárak teljesítményét stb. Itthon nem történt semmi.
    Hiába a többszáz fős felvonulás, hiába a környezett tudatos élet, ezt nem tudják egy könnyen befolyásolni.
    Amikor ezek bekerülnek a politikába már teljesen más szempontok lesznek elsődlegesek. Hiába a tanultság, a környezetvédelemre való felhívás. Az már teljesen más világ...