Berta Sándor

Németország - időkorlát a játékokban?

Az online függőség egyre nagyobb méretet ölt. Németországban már a parlament kultúr- és médiabizottsága is foglalkozott az internet- és játékfüggőséggel.

Ralph Gassmann, a függőségi kérdésekkel foglalkozó német hivatal (DSH) munkatársa a bizottsági meghallgatáson elmondta, hogy nagyon óvatosan kell ezekhez a kérdésekhez közelíteni, és nem szabad politikai baklövéseket elkövetni, mivel jelenleg inkább többet sejtenek, mint tudnak a szakemberek. Ráadásul szerinte a tiltás sosem a legjobb megoldás.



Gassmann rámutatott, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még mindenki a televíziós függőséget emlegette, napjainkra pedig ez a kérdés szinte feledésbe merült. A szakember hozzátette: a legfontosabbnak egy szakértői testület létrehozását tartaná és el kellene készíteni egy átfogó, minden korosztályt felvonultató jelentést. "A témát mindenképpen az eddigieknél pontosabban kell megvizsgálni" - jegyezte meg Angela Schorr, a Német Médiahatáskutatási Társaság képviselője. Szerinte elég csak az egyre több általános iskolás számára népszerű, függőséget okozó online játékokra (World of Warcraft stb.) gondolni, amelyek abnormális mértékű szociális nyomást gyakorolnak a gyerekekre.

A Bundestag illetékes bizottsága azután tűzte napirendjére az online függőségek kérdését, hogy a német Zöldek idén januárban egy javaslatcsomagot terjesztettek elő. A párt azt szeretné, hogy ha a számítógépes játékokban a függőség veszélyére emlékeztető és időnként felvillanó figyelmeztető feliratokat helyeznének el a fejlesztők. Ezenkívül kötelezővé tennék az eltelt időt mutató figyelmeztetéseket és a kiskorúaknál meghatároznák a hetente játékkal eltölthető maximális időt.

A javaslatokat támogatta Klaus Wölfling, a Mainzi Egyetem Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus Klinikájának orvosa is, aki azonban a játékidő-korlátozásokat nehezen megvalósíthatónak nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeeTeR #23
    :DDDDDDD
  • Amcir #22
    Szerintem ez nem jó ötlet max a 0-7 éveseknél kéne valahogy megtalálni hogy mit lehet ellene tenni mert ők könnyebben esnek csapdába. Ja és jön a megoldás svájcban lesza szerver és ott árulják és akko mire mennek a németek?
  • assdf #21
    irigylem a németeket hogy ez a legnagyobb problémájuk...
  • Chocho #20
    Addig oké, hogy feliratok, de időmeghatározás? Na ne már... Én kiskorúként is sokat játszottam és lám, teljesen normális felnőtt lett belőlem. Van egy gyönyörű barátnőm, egy király suliba járok és sok barátom van. Ez az egész bűzlik, de nagyon...
  • Vogel #19
    Lineageben is van take a break :) Időmérésre használtam. A sokadik után... De már nem :) Kijöttem a gödörből. Munkát kerestem, nőm lett. Örülök, hogy sikerült.
  • Hoz_Hun #18
    "...és időnként felvillanó figyelmeztető feliratokat helyeznének el a fejlesztők."

    Ez még belefér. A Guild Warsba óránként jön a figyelmeztetés hogy mennyi ideje játszol és pihizni kéne egy kicsit. Tanulságos, mert néha rádöbbenek, hogy "jé, mér ennyi ideje nyomom?". Nem olyan zavaró, főleg ha ezzel be lehetne fogni a nagypofájú anti-gamerek száját.
  • TAJ86 #17
    "Egyre csak lemarad az idővel, sőt egy virtuális világban ragad az ember, ahol nem "érintkezhet" igazi emberekkel csak játékfigurákkal.
    Ez szociálisan teljesen hazavág, nem csak hogy az emberekkel nem fogsz kommuniálni, de a végén még barátaid sem lesznek.. "

    Részben igazat adok, viszont szerintem mindenkinek megvan a kis világa, ahová a fáradt hétköznapi meló után elbújhat a mindennapos gondjai elől kicsit. Ez valakinek egy 7végi kirándulás, valakinek egy hűs borospince, másnak meg egy virtuális világ, egy chat ...stb.
    Oké, ez azért a fiatalkorúknál más, de itt jön be redfish számomra baromira értékes hozzászólása. Arról is van szó, hogy ezt a helyzetet azok teremtették akik most nyomogatják a pánik gombot, holott ők azok akik eladták a területeket, nem költenek azok fejlesztésükre, inkább lepasszolják.

    Más részről én úgy tartom, ez is egy társadalom, és mindenki felállítja a saját értékrendjét és eldönti kirándul, fociznik, vagy online kikapcsolódást választ. A legjobb ha ezeket kombinálja persze, ez meg idő függvénye.

    Hogy szociálisan hazavág-e, hmm...nem hiszem, nekem is rengeteg barátom van akikkel nap mint nap beszélünk, chatelünk, játszunk. Emellett megvannak a családtagok, barátok is, inkább meg kell tanulni/tanítani hogy kéne a kettőt különválasztani (ha kell egyáltalán).

    Nincs elfogadva egy modern formája a kommunikációnak, a kikapcsolódásnak szvsz.
    Pl. sztem senki nem kötött még abba bele hogy nagypapám túl sok időt szánt 20 éves korától a napi újságok kiolvasására...
    Bocsesz hosszú lett és lehet blődség, én így érzek
  • redfish #16
    Mondjuk azt sem bánnám, ha a Bevásárlóközpontokban csapatokban (és félnapokat!) ődöngő gyerekeket is hazazavarnák!!!... Az sem normális, hogy nagyon sok iskolás gyerekeknek ez a fő időtöltése.
    (NEM az én gyerekeimé, mert őket itthon várom suli után frissen főtt ebéddel.)
    Ja, és a parkokban cigiző/borozgató 10-14 évesek?!...
    Budán lakom, ahol van néhány pici játszótér a piciknek, a parkokban a kutyasz@rtól és a sok szabadonfutkározó kutyától már sétálni sem lehet...
    Az utcán sem lehet kerékpározni (veszélyes), a járdán sem lehet rollerezni, görkorizni (agyatrázó kockakövektől), a parkban nem lehet futni/kerékpározni/rollerezni a támadó kutyáktól...
    10 éve még volt egy klassz szabadon használható teniszpálya, ahol focizhattak a gyerekek. 8 éve ezt a területet eladta az Önkormányzat egy Vállalkozónak, most egy rohadtdrága ZÁRT teniszpálya van a helyén, a gyerekek meg nem tudnak sehol focizni! (Nesze neked Magyar Futball.)
    Az iskolákban annak is örülnek, ha heti 1-2 tornaórát tudnak biztosítani a kölköknek, abból is az egyiket az udvaron, vagy az utcán futva tartják, mert nincs elegendő "terem"...
    Na, akkor kéretik néhány tipp, hogy mit csináljon a szerencsétlen gyerek a szabadidejében?!...
    (Alábbiak kihúzva = 1.Menjen el ministrálni; 2.Segítsen a földszinti 90 éves néninek; 3.Lapátoljon havat; 4.Aludjon!; 5.Tanuljon éjfélig; 6.Tanuljon meg kötni-horgolni; 7.Fejtsen keresztrejtvényt stb... stb... stb...)

  • PíszLávJuniti #15
    de a 0-24 es krimóból nem dobnak ki amíg fogyasztasz :)
  • kareszdj #14
    Nem tudják, hanem csak sejtik. Tehát sejtik, hogy milyen következményekkel járhat az a dolog ha valaki napi rendszerességgel több órát bambul a monitorra. Példaként hozták fel a World of Warcraftot, (amit mellesleg én is játszok, nem kevés időt szánok rá).Hamár magamból indulok ki. Függőnek nem nevezném magamat. Sokkal inkább ez egy szenvedély ( ami persze később ugyanúgy függőséggé válhat ). De az embernek saját magának kell rájönnie arra, hogy ez a sok online játék semmire sem viszi előrébb...
    Egyre csak lemarad az idővel, sőt egy virtuális világban ragad az ember, ahol nem "érintkezhet" igazi emberekkel csak játékfigurákkal.
    Ez szociálisan teljesen hazavág, nem csak hogy az emberekkel nem fogsz kommuniálni, de a végén még barátaid sem lesznek..
    Egyszer pedig úgyis eljutsz egy pontra ( kérdés persze hogy mikor? ) ahol már magadnak kell rájönnöd. Ez bizony nem jó így. Valamilyen úton módon meg fogod azt tapasztalni, hogy csapdában vagy, és akkor ki kell törnöd. Vicces, hogy most láttam meg ezt a cikket, de én már beleestem ebbe a csapdába, most próbálok belőle kimászni teljes gőzzel.
    Csakhogy témánál maradjak.

    Ha fiatalabb gyermekről van szó, minden bizonnyal a szülők felelőssége.
    Ha valaki már idősebb, és tud saját magaért felelősséget vállalni, akkor annak az embernek már nem kell ilyen szankciókat bevezetni.

    Mindenki döntse el magában! Egy büdös kocka akar lenni, aki csak egy virtuális világban él, elméjét korlátolva, vagy pedig egy HÚS-VÉR ember.