Berta Sándor

Erőszakos játékok: Franciaország szabályozná, Németország büntetne

Míg Franciaországban a játékokra vonatkozó világos és áttekinthető szabályozást akar bevezetni egy civil szervezet, addig Németországban különböző mértékű pénzbírsággal sújtanák az erőszakos programok terjesztőit.

A Forum des Droits sur l'Internet nevű társaság elsősorban az online játékokra vonatkozó új javaslatokkal állt elő. Ezek között van az időkorlát bevezetése, a moderátorok alkalmazása és a szülők részére egy tájékoztató weboldal létrehozása. Az alapvetően ifjúságvédelmi és más internetes jogi kérdésekkel foglalkozó fórumot 2000-ben alapították a francia kormány kezdeményezésére és jelenleg mintegy 70 szervezet, valamint távközlési, e-kereskedelmi és médiacég a tagja, de képviselteti magát a francia állam is.

Az egyik javaslat szerint a fejlesztőknek a jövőben minden online játékba integrálniuk kellene egy, a játékidőt folyamatosan mutató funkciót, de felmerült az az ötlet is, miszerint a sokat játszók automatikusan egy pihenésre felszólító értesítést kapnának. A szülőknek pedig lehetőségük lenne időkorlátok megszabására és tartalomszűrők beállítására. Emellett bevezetnék a mode­rálá­sokat, amelyek nem csak személyekre, de tartalmakra is vonatkoznának. A kisgyermekeknek szóló programokba nem kerülhetne szexre, drogokra, erőszakra utaló megjegyzés vagy cselekmény.

Meghatároznák azt is, hogy az egyes játékokba kerülhet-e és ha igen, mennyi és milyen tartalmú reklám. Szabályoznák az online játékosok jogait: például hogy az általuk létrehozott avatár az övék és nem a virtuális világokat működtető cégeké. Végül felmerült a virtuális bevételek megadóztatásának ügye is.

Németországban eközben ismét fellángolt a vita az erőszakos játékokról. A német állam, a szövetségi tartományok és a települések képviselői legutóbbi egyeztetésükön egyetértettek abban, hogy egy büntetési katalógust fogadnak el és vezetnek be. A közlekedési pontrendszerhez hasonlóan, itt is külön, négy csoportba osztva, veszélyességi fok szerint büntetnék az erőszakos játékok terjesztőit. "A legnagyobb büntetés több tízezer euró lenne. A tartományok család- és ifjúságügyi minisztereivel megállapodtunk abban is, hogy lesznek razziák a különböző kereskedőknél és a játékokat árusító helyeken, benzinkutaknál. Az akciók célja a megelőzés és az elrettentés lesz" - közölte Ursula von der Leyen német családügyi miniszter.

Mint ismeretes, korábban a bajor miniszterelnök kezdeményezte az erőszakos játékok terjesztőinek büntetését és az előterjesztést már a Bundesrat is tárgyalta. A javaslat szerint az eddigi legfeljebb 50 000 euró helyett immár maximum 500 000 eurós pénzbírsággal sújtanák a számítógépes játékok fejlesztőit, terjesztőit és kölcsönzőit. Aki megsértené a jogszabályt, az akár 1 év jogerős börtönbüntetést is kaphatna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • madass #54
    :S ez akkor azt is jelentené hogy ezekben az országokban nem lenne gta stb?
    #52: a szülőket kéne inkább tényleg egy kicsit megveelni mert nem tudják már ilyen téren megfogni s gxereküket
  • mirrorg #53
    Másfelől:
    Most melyik a jobb stesszoldó: kölök kap egy egyest, és délután rááll a tanárra az úthengerrel, vagy worms-ben rádob egy kiadós banánbombát?!
  • mirrorg #52
    - A francia ötlet elég jó, bár tény, ami tény, hogy a szülőket kellene nevelni. Na, nem arra, hogy beállítsa a szűrőt, hanem arra, hogy olyan elfoglaltságot is kitaláljon a kölöknek, ami kvázi alternatívája lehet a napi 16 órányi játéknak. Mert azért egy hónapnyi fejlövés yakorlától is meg lehet kockulni.
    - Nem igazán tudom, hogy mi a jobb: lábon kihordani egy fejlövést egy játékban, vagy megfircolni az első karcolástól.
    - A lábon kihordásra azért mondják, hogy jó, mert nem kell olyan sűrűn visszatölteni:D de mondjuk ha valaki megszokja, hogy kilőhetnek rá egy tárat mindenféle karcolás nélkül...
    - Másfelől, ha első pöccre kampec, és nincs visszatöltés (ld: SWAT), akkor meg esz a fene és ha az utolsó mondró kapja le a fejed valami sötét zugból, akkor jön a 2000-es pulzus /előbb ijedtség, utána meg "a francba, kezdhetem előről a pályát".../. És attól is lehet pszichós az ember, ha megtanul hangtalanul lopakodni és csendesen öldökölni.
    - Innen a kérdés: mennyire célszerű, ha egy játék realiszikus? Mert az is gáz, ha egy kiadós poszttraumás sokkot kapsz egy virtuális csata után (kivéve a baráti lan partykat, ahol nem izoláltak a játékosok). Mikortól válthat ki túlzott vegetatív reakciót?

    - Igazából ezek azok a kérdések, amelyeket a német szabályozás idióta módon próbál megoldani.
    Nem tudni, hogy milyen életvitel esetén válik valaki gépes zombivá. (azért ül a gép előtt karácsonykor, mert takony a TV, vagy mert nem akar senkivel kommunikálni, vagy csak grafomán)
    Nem tudni, milyen hatások kellenek ahhoz, hogy valós traumaként élje át a játékban látottakat a játékos (ld.: háborús veteránok, bár esetükben folyamatos, éveken át húzódó nyomásról sem szabad elfeledkezni)
  • karesz115 #51
    Én mindig jót röhögök az ilyen dolgokon. Agresszióval az agresszió ellen: kiadók rákényszerítése, hogy ne adjanak ki erőszakos játékokat. Na de az agresszió nem agressziót szül? Elképzelem, ahogy apuka üvölt fiával:
    -Ha játszani mersz a GTA-val, kapsz egy pofont!!!

    "Szabályoznák az online játékosok jogait: például hogy az általuk létrehozott avatár az övék és nem a virtuális világokat működtető cégeké."

    Ez is hülyeség. Az avatar a cégé, és a játékos aki használja, az csak bérlő (pl MMO-k esetében). Ez olyan, mintha például egy albérlet jogilag a bérlő-é lenne.
  • scagnetti #50
    Én a C64 óta játszok játékokkal.Már ennek a számítógépnek a korában is voltak brutális játékok (mai szemmel nézve mondjuk ezek már nem azok) elég csak a Creatures nevü játékokra visszagondolni,amiben kis maciszerü lények estek áldozatul ötletes csapdákban.Én akkor olyan 12 éves lehettem kb. A játék nagyon tetszett,amellett hogy fröcsögött benne a vér, nagyon humoros is volt.
    A mai napig játszok ilyen jellegü játékokkal,és nézem is az ilyen filmeket.De érdekes módon az én elmémmel semmi baj nincs.Sőt!!! Nagyon nyugott típusú ember vagyok,és a való életben elítélem az erőszakot!!!.Rám sosem voltak olyan hatással ezek a játékok/filmek, hogy akkor: Na most már pedig beszerzek egy láncfűrészt és mindenki aki az utamba áll azt ledarálom.
    Mindig meg tudtam különböztetni a fikciót a valóságtól.
    Összevetve,szerintem az hogy a gyerek miként fogja fel ezeket a játékokat,az csak is nevelés kérdése.És ez nem az el,vagy a megtiltáson múlik,mert minél jobban megtiltunk valamit,annál inkább kiváncsi lezs az a gyerek.
  • Vorpal #49
    Érdekes - pro hozzászólást nem látok - az erőszak állandó jelenléte nem indukálaj azt,
    hanem mindennapos érzéssé teszi az emberekben - a legtöbben egy adott helyzetben reagálunk agressziven miután kondicionáltak minket erre - lásd. hirtelen felindulásból.

    Láttam ilyet, hogy elbaszott nevelésü gyerek vagyok : elbaszott szülő is leszel - és elbaszod a gyereked - szted ez jó?
    Európának közös érdeke, hogy ne legyen erőszakos, és erre oda kell fgyelni,
    jól tudjuk mi a vége a dolgoknak.
  • htr93 #48
    nemtom du utálom azokat a cigókat. meg a hülyéket.
  • htr93 #47
    akkor kapják be. Vért!Vért!vért akarok!!ERŐSZAKK!!!!!!VÉÉÉÉRRRARRRGGH!
  • sanner011 #46
    Hát ezt eddig is tudtuk.
  • AZTA #45
    szóval akkor a cigányok tul sokat játszanak véres játékokkal és ezért olyan agresszívak hogy ha ők már 3-4en vannak mindenkibe belekotnek??

    vagy inkább ugy is fogalmazhatnék hogy pl a cigányoknak még véres játékok sem kellenek hogy kitegyenek magukért.. akkor nálluk mit kéne betiltani? a szaporodást vagy mit?:D