Gyurkity Péter

Múzeum nyílt a szovjet játékgépeknek

Fiatalok egy csoportja Moszkvában múzeumot rendezett be, hogy ezzel állítsanak emléket a szovjet érában használt játékgépeknek, amelyek annak idején számos kellemes percet okoztak a fanatikusoknak.

A Museum of Soviet Slot Machines névre keresztelt tárházat egy moszkvai épület alagsorában rendezték be, amely az '50-es években készült és külső és belső megjelenésével rögtön visszaidézi a hidegháború legkomorabb időszakát. Az intézmény internetes oldalán részletes információt találunk a kezdeményezés hátteréről, indíttatásáról, az egyes masinákról és magáról a kiállításról, amely a hetvenes-nyolcvanas évek kelet-európai árkád csodáiba enged bepillantást.

Ezeket a játékokat annak idején többnyire szovjet állami cégek fejlesztették, elsősorban a hadsereg megbízásából, amely nem utolsósorban az utánpótlás érdeklődését szerette volna felkelteni. Olyan címekkel találkozhatunk itt, mint a "Tankodrom", a "Sniper" vagy a "Sea Battle", amelyek kivétel nélkül háborús környezetben játszódnak. Maguk a gépek annak idején csúcstechnológiának minősültek, így a korabeli viszonyoknak megfelelően nem lehet tudni, hogy hol és milyen kezek munkájának köszönhetően készültek el. A szervezők szerint a már jócskán idejétmúlt kinézet ellenére a játékok még mindig szórakoztatók lehetnek, nem beszélve a nosztalgiáról, amit puszta megjelenésükkel előidéznek.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A mintegy 50 masinából 20 már üzemkész állapotban van. Külön érdekesség, hogy szinte kivétel nélkül még a régi, sarló-kalapácsos 15 kopejkás érmével üzemelnek, amint azt az internetes oldal címe is jól jelzi. Beszerzésük nem volt könnyű, hiszen a már említett titkolózás miatt igencsak nehéz volt felkutatni a még megmaradt példányokat. A hagyományos játéktermi gépek mellett láthatunk itt flippermasinákat és kifejezetten kétjátékos üzemmódra kifejlesztett jégkorong játékot is, amelyek tovább bővítik a kínálatot.

"Számunkra a gyerekkor jó emlék, nem foglalkoztunk a politikával és ezek az árkád játékok szerves részét képezték az életünknek. A nálunk idősebbek számára lehet hogy ez nem ilyen kellemes emlék de mi csak a jóra emlékszünk" - magyarázta Szása Wugman, az alapítók egyike. Jelenleg egyébként külső támogatókat keresnek, hogy a kollekciót a főváros központi részére szállítsák át és új helyén megnövelt időtartamban nyissák meg a helyiek és a turisták előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)