Gyurkity Péter

PC-vel tér vissza a Commodore

Kreativitásból elégtelenre vizsgázott a cég, amely egy hétköznapi - bár csúcskategóriás - PC képében dobta piacra játékosoknak szánt összeállítását. Szó sincs a hagyományokhoz való visszatérésről.

Mondhatnánk egyszerűen azt is, hogy a Commodore visszatért egyik régi irányvonalához, ha a jelenleg a nevet birtokló cégnek bármi köze lenne a nyolcvanas évek óriásához, amely termékeivel meghatározta az otthoni számítástechnika terjedésének ütemét. A már rég kimúlt vállalat is megpróbálkozott ugyanis saját márkaneve alatt egy PC-s sorozat piacra dobásával, nem túl nagy sikerrel - most talán sikerülhet, de egyelőre nem látjuk tisztán ennek esélyeit.

A néhány nappal ezelőtt még a régi logóra, a klasszikusokra emlékeztető külcsínnel jelentkező hivatalos oldal megnyitotta kapuit és közelebbről is szemügyre vehetjük a CeBIT alatt bemutatott termékeket. Ezek semmiben nem térnek el egy hagyományos - bár meglehetősen erős és drága - PC-től: négymagos Core 2 processzor, Asus alaplap, 4 GB DDR2 memória, 2 SATA merevlemez, DVD-író, Soundblaster X-fi hangkártya, valamint az nVidia zászlóshajójának számító GeForce 8800 (SLI módban, párban) teszi teljessé az összeállítást.



A Commodore Gaming négy különböző változatot kínál XX, GX, GS és G jelzéssel, az utóbbi alaposan lebutított formában jelenik meg, lassabb Core 2 chippel, egyetlen 7900 GS kártyával, valamint 2 GB memóriával. A konfigurációkat Windows Vista Ultimate operációs rendszerrel szállítják, az egyetlen eltérés, hogy egy Commodore64 emulátor is automatikusan helyet kap a merevlemezen mintegy 50 klasszikus játékkal együtt.

A cég egyedi külsejű alkatrészeket és házat is ígér konfigurációihoz, ezzel azonban szintén nem térnek el a szokásostól, hiszen a piacon jelenleg több olyan cég is található, amely kifejezetten a játékosok igényeit szeretné kielégíteni hasonló megoldásokkal, elég ha csak a Voodoo PC-re gondolunk. Az áprilisban megjelenő összeállítások éppen ezért kérdéses esélyekkel indulnak harcba a vetélytársakkal, egyelőre nincs túl nagy valószínűsége annak, hogy a vállalat ezzel bankot robbantana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wasa #40
  • Wasa #39
    C64 powa
  • dez #38
    Mintha a 2. sor 2. mondatából hiányozna egy szó, mert így értelmetlen a mondat.

    1-2 kis helyesbítés (mert azért nem mindegy)...

    A C64 jóval előbb jelent meg, mint a C16. Utóbbit azoknak szánták, akiknek a C64 túl drága volt. Meg inkább iskolai gépnek, mert az olcsóság ellenére fejlettebb Basic interpreter volt benne.

    "4 hangszín" -> Az érdekes lett volna (4 hangcsatorna, de nem ez volt a lényeg, hanem a digitális 8 bites sample alapú hangképzés)

    "És megjelentek a hobbiprogramozók" -> Már jóval előbb megjelentek. Még a C64 előtt. Még a '70-es években, amikor megjelentek az első mikroszámítógépek.

    A Commodore már jóval a C64 megjelenése előtt megcélozta az üzleti szférát! Még a (teljes) neve is innen jött: CBM = Commodore Business Machines, és az első gépük is az ide szánt Commodore PET volt. Később is a home-computerek mellett végig ott volt PC részlege is. És éppen az volt a baj, hogy állandóan ezt erőltették (mert úgy gondolták, abban van az igazi nagy money), ide pumpálták a pénzt, pedig ez kevésbé ment nekik. És végül éppen a PC részlegük rántotta őket a csődbe!!!
  • darksun #37
    Sziasztok!

    Nem igazán szoktam fórumozni Ubuntu által vázolt "okostojások" miatt. Mert ha ne adj isten kénytelen beísmerni, h nem neki van igaza akkor jön az alpári stílus.

    A Commodore viszont nekem a SZÁMÍTÓGÉP volt. Hát meg is figyeltem egy folyamatosan ismétlődö amihez ragaszkodtak rendesen (na nem akarattal).

    Robbant a C-16, meghülyült sokezer gyerek, kell egy ilyen. Eredménye mindenkinek egyértelmű.
    Jött a fejlesztés - Plus 4. Num paddal, szövegszerkesztővel, egyébbel. Nem vagyok meggyőzve hogy rengeteg irodában ott figyelt, neadj isten használták is.

    De ugye mint jó visszatért a nullához és összerakott egy GÉP-et. C=64. Ehhez hál isten jött egy kiegészítő az 1541es floppy drive. Addigra épp csétcsavarozta vagy a magnó fejét vagy a kezét:D
    Ez szép is jó is de az előző hibálya nem érintette anyagilag ezért nem is figyelt rá.
    Kidobta a "nagy"testvért a 128at. Totális fejlesztés. Fizikailag is. 2Mhz-es proci ( le kellett lassítani a 64cuccok futtatásához. 99%ban kompatibilitás, hírdették.
    Hát persze , h az 1% fog bekavarni. Mer ugye ha meghalja a gamer nem megy minden játék rendesen nem lesz túl lelkes.

    Mivel ez a szösszenet az átalagfelhasználó gépeiről szól lesz szíves nem fírtatni senki az A-1000 - 4000es sorozatokat.

    És jön számomra legkedvesebb gép az Amíga 500. Wörkbench, Amiga OS. Ezek meg mik :D Beépitett 1.44es meghajtó, nagyobb felbontás, több szín, 4 hangszín. És megjelentek a hobbiprogramozók
    Demosceen versenyek, lemezújságok egyebek. Az egér se maradjon ki. Egypár elvérzett holmi settlersek alkalmával:)

    De hű maradt önmagához jött az 500 plus. Új alaplap, alapból 1M ram, javított 2.0 kernel. Az 500as játékok mégse nagyon szerették az új cuccot. Ismerős, nem? :)
    Érdekességképp volt még egy leváltója a c=64nek A-600asként, RF modulátorral. Csak nemigazán győződtek meg a vásárlók, hogy nekik arra szükségük van.
    Az A500 is megkapta a plus alaplapját csak a plus funkcióját nem épitették be. Nem is értem miért.

    A 1200ért már csak a szívem fájt kicsit magas ára miatt.és elkezdődött vele a haláltusa is. Értelmetlen fejlesztések, más piacok bepróbálása és a pc.

    Vki említette, hogy talán konzolként.. Ott is megbukott szépreményű nulla fejlesztésű CD32-vel.

    Nos eddig ugye fejlesztett, próbálkozott. Ezek a pc-ből Commodore-e emberkék tipikusan addig próbálkoznak egy eléggé elterjedt márkával, logoval amíg van benne egy fillér is.
    Itt már nem számít mit tett le az asztalnukr, miért szerettük. Hátha vki megveszi a xart is mert C logó van rajta.

    Véleményem: SZÉGYEN

    Ha netán pontosak az adatok elnézést, így emlékszem
  • cain #36
    az ilyen termékeknél nem azt fizeted meg, ami benne van a gépben, hanem azt, ami rá van írva.
    az, hogy az alienwarenél testreszabnák a pc-t, élesen cáfolni látszik a cég honlapja... van maximálisan 8-10 választási lehetőséged minden alkatrészre, értsd ram, monitor, cpu... ennél még egy átlagos kisker termékpalettája is nagyobb változatosságot mutat. =)
    bizonyos körökben egyszerűen menő alienware cuccokkal megjelenni lanpartykon, versenyen, stb.
    arról sem kéne megfeledkezni, hogy az ilyen brandek szempontjából magyarország nem piac. a jenkiknek meg megfelelő marketinggel minden szart el lehet adni.
  • Rodman6 #35
    Én szívesebben láttam volna a Commodore-tól egy tévéhez csatlakoztatható winchesterrel felszerelt játékgépet amin a régi játékok 3D-s remake-jaik lettek volna találhatóak. Szerintem ez lett volna az igazi újjáéledés. Fiatalabb korosztálynak jó lett volna, nem kellene még a 0-10 éveseknek XBOX360-at nyomni a kezükbe. Nem is lett volna nehéz dolga a cégnek mert majdnem minden játékról készült remake csak más néven (1-2 betűeltérés)
  • irkab1rka #34
    bukta
  • Tetsuo #33
    nomen est omen :)
  • A1274815 #32
    Nme rossz az OpenGL én azt használom és preferálom, de az OpenGL2.0/2.1-et nem kéne a DX10-hez hasonlítan, inkább hasonlítanám őket egy agyon bővített DX9-hez. De így is lemrad néhány dologban a DX9Ex-től (réginevén DX9L(Longhorn), mégrégebbi nevén WGF1.0): GPU multi taszking memória védelemmel. Tetszőleges memória címet felhasználhat a GPU közvetlenűl, mappolásnélkül textúraként/PixelBufferként/VertexBufferként/Framebufferként. Igaz az utobbihoz szökséges az, hogy WGF1.0-as kártya legyen (Pl.: Geforce7-es sorozat).
  • ubuntu #31
    DjDano egy nyomi hülyegyerek, aki kitudja milyen megfontolásból, a Gnu/Linux elszánt ellenségének és a Szent Gates védelmezőjének képzeli magát :-)
    Amikor vettem a fáradtságot, hogy alternatív kikapcsolódásként leálljak vitázni egy ilyennel, mindig csúnyán beégette magát. Ezek után némi szitkozódás következett, majd egy új regisztráció új néven. De mivel túl ostoba szerencsétlen, ilyen esetekben mint az előbbi, újra és újra lebuktatja megújuló nickneveit.
    Ugye visszaolvasva a hozzászólásomat, egyelen apró utalást sem tettem a Gnu/linuxra, sőt le sem írtam a linux szót. DjDano szerencsére még emlékszik előző életéből származó élményeire :-D