Berta Sándor

Tiltakozás a kaliforniai videójáték-törvény ellen

Az erőszak a számítógépes és a videójátékokban, illetve ennek megítélése egy régóta sokakat foglalkoztató téma. Amennyiben egy országban túl engedékenyek ezen a területen, az felháborodást vált ki, ha pedig túl szigorú a téma szabályozása, akkor az borzolja fel a kedélyeket. Kaliforniában a jelek szerint ez utóbbi következett be.


Nemrég még a másik oldalon állt
Az amerikai szövetségi államban alig néhány nappal ezelőtt fogadta el Arnold Schwarzenegger kormányzó azt a törvényt, amelyik megtiltotta, hogy kiskorúaknak erőszakos számítógépes játékokat adjanak el. Aki a törvényt megszegi, akár ezer dolláros pénzbüntetésre is számíthat. A jogszabályt azonban máris többen támadják, nemcsak magánemberek, de például a Videószoftvereket Értékesítők Szövetsége (VSDA) is, amely eltökélte, hogy a Szórakoztató Szoftvereket Fejleksztők Szövetségével (ESA) közösen megbuktatja a törvényt. A VSDA tagjai között több szoftverkereskedő, disztribútor található, míg az ESA tagságát a videójátékok fejlesztői alkotják.

Az ESA általában eléggé hatékonyan kampányt folytat a hasonló jogszabályok ellen. Ennek is köszönhető, hogy az Egyesült Államokban eddig nem sok ilyen törvény született. Sőt, a szervezet annyira makacs az ilyen ügyekben, hogy például eljárást kezdeményezett Rod Blagojevich illinois-i kormányzó ellen, aki idén írt alá egy hasonló törvényt. Bo Andersen, a VSDA elnöke szerint a Kaliforniában elfogadott jogszabály sérti a First Amendmentet, vagyis az amerikai polgároknak a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogáról szóló törvényt, ami része az amerikai alkotmánynak.

Andersen szerint a törvény legnagyobb hibája, hogy nem választja szét konkrétan az egyes ügyeket, hanem azok mérlegelését az esetekben eljáró bírókra bízza. Így senki sem tudja megállapítani, hogy ha kifejleszt és megjelentet egy videójátékot, az már a jogszabály szerint brutálisnak minősül-e, vagy nem. A nyilvánvalóan a kiadók érdekeit védő szervezet vezetője szerint Schwarzenegger jobban tette volna, ha a törvény elfogadása helyett inkább arra biztatta volna a szülőket, hogy figyeljenek jobban oda, hogy milyen játékokat vesznek a gyereküknek, vagy vesz a gyerek saját magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #7
    Szerintem azért, mert ebben sok pénz van :). Egy minősítő rendszer kiépítése és fenntartása nagy bevétel. Igazából ez a fölnőtteknek üzenet: mi törődünk a gyerekeid jövőjével, szavazz ránk. A kölköket meg absz nem érdekli, ha akar úgyis hozzájut bármihez, ha máshogy nem a neten. Tehát mindenki jól jár: szülő boldog, gyerek játszik amivel akar, Arni szavazatokat gyűjt, a szervezetek meg egy csomó pénzt kapnak amiből lehet szép autókat venni.

    Lehet, hogy kiábrándultam az emberekből? Ilyesztő...
  • sonance #6
    Sokan ebből akarnak tőkét kovácsolni magunak. Szakértik a semmit, és nagy pénzeket szakítanak. A nagy "bizonyítékokról" annyit, hogy kb. annyi játékmániás vált pszichopata gyilkossá, mint biciglista, piaci eladó vagy tőzsdeügynök. Ez bizonyított tény a felmérések alapján. Akkor mire fel verik a nyálukat?
  • Commandante #5
    "Azért a "témában" szedte meg magát, és tette neki lehetővé, hogy most kormányzó lehessen." - inkább jól tudott nősülni.
  • pafi #4
    Ez nagyon ott van!
  • Inquisitor #3
    Amúgy a képmutatásban Amerikát senki nem előzi meg, de azt Arniról se gondoltam volna, hogy ennyire köpönyegforgató. Azért a "témában" szedte meg magát, és tette neki lehetővé, hogy most kormányzó lehessen.
    Itt se lenne senki ideges, ha 18 év alatt max. a Barbieház c. szoftverrel vagy tetris-el játszhatna ...
    (amíg valaki be nem bizonyítaná, hogy előző rontja a fiatalok pszichószexuális fejlődését, a Tetris meg közismerten rombolásra, agreszióra van kihegyezve.)
  • Inquisitor #2
    Rám rendes családból, nem szózserinti idézet:
    - És mi az a pecsét ott?
    - Ön megverte egyszer George Busht ... nem megbízható éllampolgár.
    - És ez mit jelent?
    - Maximum 2 maroklőfegyvere lehet.
  • onimusha #1
    usa 1xűen röhej, videójátékok besorolását korlátozzák miközbe fegyverviseléshez, egy police background test kell és ha tiszta vagy a police előtt akkor rögtön vehetsz fegyvereket, nincs külön fegyvertartási engedély meg nem kell külön megindokolni meg szinte minden hülye hozzájuthat, persze 21 fölött, de akkor is ez szánalmas