Berta Sándor

Németországban törvényt hozhatnak az erőszakos játékok ellen

Jörg Schönbohm brandenburgi tartományi belügyminiszter keményen kritizálta az erőszakos számítógépes játékok fejlesztőit, kiadóit, de a szülőket is, és kilátásba helyezte, hogy törvényeket hoznának az ilyen programok betiltására.

A politikus karácsony előtt tartott beszédében figyelmeztetett arra, hogy napjainkban divatosak lettek az erőszakos játékok, ám erről nem csak a számítógépes játék-szakma, de a csemetéikre oda nem figyelő szülők is tehetnek. A miniszter úgy véli, tanulmányok tömkelege bizonyítja, hogy napjainkban nagyon durvák és véresek a számítógépes játékok. Az erőszak és az embertársaink megvetése ezekben a programokban már szinte szabadidős és élvezetes hobbitevékenység, ennek pedig egyenes következménye, hogy a fiatalok között világszerte nő az erőszakos bűncselekmények száma.

A politikus szerint tudomásul kellene venni végre, hogy ezek a játékok nem valók a gyerekek kezébe, ezért amennyiben például egy szülő azt tapasztalja, hogy a karácsonyi ajándékul szolgáló vagy máskor megvásárolt játék túl véres vagy erőszakkal teli, haladéktalanul vissza kellene vinni azt az adott boltba. Ezen kívül nem ártana az sem, ha a szülők tudnák milyen játékot is vesznek a csemetéiknek.


Jörg Schönbohm

Jörg Schönbohm azonban keményen kritizálta a játékfejlesztőket és a kiadókat is. Véleménye szerint hiba, hogy ugyan az erfurti és más iskolai vérengzések idején újra reflektorfénybe került ez a probléma, ám utána kis idővel ismét eltűnt. A kiadókat és a fejlesztőket sem érdekli, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha valaki ötletet merít ezekből a játékokból. Egyszerűen túl sok az erőszak és szinte úgy állítják be a dolgokat, mintha csak az lenne az egyedüli megoldás a felmerülő problémákra.

A tartományi belügyminiszter úgy vélte, a fejlesztőknek és a kiadóknak egyáltalán nincs felelősségérzetük, aki ugyanis azt a célt tűzi ki az általa piacra dobott játékban, hogy minél több gyereket, nőt, öreget, rendőrt kell lemészárolni, az nem csak megveti az embertársait, hanem aláássa azokat az értékeket is, amelyek az emberi társadalom pozitívumai. Kijelentette, amennyiben a számítógépes játék-szakma nem lesz képes rövid időn belül megoldást találni erre a problémára, akkor nem marad más hátra, mint a törvényi szigor és az ilyen programok betiltása.

Kérdés, hogy vajon a felvetésben mekkora szerepet játszott az ünnepi alkalom, és mennyire valós az elhatározás, de azt sem szabad elfelejteni, hogy Németországban már eddig is számos erőszakos vagy a nácikat a főszerepbe állító játék került tiltólistára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • laci béla #81
    sziasztok
    boldog új évet
  • Adam II #80
    A hozzád hasonlók az okoskodó álszent emberek
  • Skynet #79
    Ha olyan biztosan káros akkor nekem miért nincs semmi bajom?:)
    Pedig 15 éve játszom ilyen szarokkal...Mégsem esek senkinekse az utcán nem hentelek le senkit és nem hugyozok le mamókákat az erkélyről...:)
  • acdc #78
    Azér ítram hogy a többi nevelés (odafigyelés stb)
    eleve ha korhatáros akkor ha akarod nem veszed meg a gyereknek!De sok 18.betöltőtt is akar játszani ezt pofázom azokra is gondoljanak!!
    Te vagy a naiv miért nem tiltják be a cigit alkoholt ahoz is hozzájut a gyerek és káros hatással van a fejlödő szervezetre stb............. vagy beleiszik a hipoba
  • BiroAndras #77
    Csak két apró megjegyzésem lenne:
    1. Ha egy ember (gyerek v. felnőtt) túl sokat játszik bármilyen játékkal vagy TV-ben bármilyen műsort túl sokat néz, az biztosan káros. Viszont mértékkel alkalmazva mindkettő akár hasznos is lehet.
    2. Az ember tetemes mennyiségű agresszivitást örökölt őseitől, amit a civilizáció elnyom. Ezt az agresszivitást valahogy le kell vezetni, erre találták ki pl. a sportot. De ugyanígy alkalmasak rá a számítógépes játékok is.
  • sweech #76
    nem szeretnék németországban élni. ha minden olyan játékot, amiben nácik vannak betiltanak, akkor már 2.VH-s gémekkel se lehet jáccani. szörnyűűűű.
  • valaé valaé ná #75
    Mégegyszer: nem a játékok és filmek, hanem bizonyos hozzálállású, döntési pozícióban lévő EMBEREK.
  • Skynet #74
    pfffff....Jolvan akkor mindenről a játékok tehetnek:)
  • valaé valaé ná #73
    Végtelenül unom ezt az egybites logikát. Amíg a hozzád hasonlóak nem tudnak alapdolgokat felfogni és összetévesztik a fogyatékosokat a szociopatákkal addig ilyen is marad a társadalom.
  • NEOreg3 #72
    "A szomszéd lakatos gazsi elvágta a pista torkát mertaz nemakart cigit adni neki. Megnézték az amúgy feketén szerzett 486-os gépét és megtalálták rajta a microsoft karjaiban készült paint nevű progit, amiről egyértelműen kiderítették, hogy alkaplmas brutális képek rajzolására, ugyanis a piros -vért ábrázoló- szín igen sokféle árnyalatát képes produkálni, ami agressziót vált(nempedig válthat!!!) ki. A német gyermekek fejlődéséért küzdő tökömtudjami beperelte a microsoftot, és egy olyan operációs rendszer létrehozását követelték, ami nem képes képeket(brutális képek miatt), videót(vagyis brutális filmet), hanganyagot(öldöklésre buzdító zenéket stb.) lejátsszani, és ne lehessen a biztonság kedvéért semmilyen játékot és programot telepíteni."- lassan itt tartunk, bolhából elefántot csinálnak, mert pár fogyatékos véletlenül megvágja magát mert kenyeret akart vágni(bizony a kenyeret is betiltják mert ma még egy kenyér, holnap meg egy ütőér)...

    Ennél már csak az a röhejesebb, amikor egy embert megtámadott egy kóborkutya az erre önvédelemből megharapta a dögöt. Az állatvédők ezért beperelték álatkínzásért. LOL