Gyurkity Péter

Ismét terítéken a játékok erőszakossága

Kalifornia kormányzójaként az utolsó akcióhős hivatott dönteni egy új javaslatról, amely szigorúan korlátozná az erőszakos játékok forgalmazását a kiskorúak védelmében.

A Reuters értesülése szerint a törvényjavaslat azon számítógépes játékok terjesztését és értékesítését korlátozná, amelyek súlyos sérüléseket, erőszakosságot ábrázolnak, veszélyeztetve a kiskorúak fejlődését. Az ötletgazdák meglehetősen szigorúan járnának el a kérdésben. Az ilyen játékokat semmilyen körülmények között nem lehetne kiskorúaknak értékesíteni, fel kellene tüntetni a megfelelő jelzést a játékok borítóján, az esetleges kihágókat pedig 1000 dolláros bírsággal sújtanák.

A demokrata többségű törvényhozás már jóváhagyta a javaslatot, ám az állam republikánus kormányzója, a hasonlóan erőszakos akciófilmekkel felemelkedett Arnold Schwarzenegger egyelőre még nem foglalt állást. Eközben már szövetségi szinten is hasonló javaslat született, így várható, hogy a szigorúbb szabályozás Kalifornián kívül is életbe lép. A játékipar természetesen élesen ellenzi ezt, mondván, hogy teljesen felesleges a további korlátozás, mivel már jelenleg is alkalmazzák a szükséges módszereket a kiskorúak védelmében. Leland Yee, demokrata küldött - a javaslat egyik fő támogatója - szerint azonban a kiadók nem csak puszta szavakkal érvelnek. Kijelentette, hogy a játékok besorolásáért felelős ESRB lagymatag hozzáállása a játékipartól külön e célból érkező pénzeknek köszönhető. Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a javaslat a GTA: San Andreas körüli felhajtás legújabb folyománya.

Mi tagadás, a Rockstar játéka meglehetősen nagy vihart kavart utólag letiltott erotikus jeleneteivel. Mi is több alkalommal beszámoltunk a fejleményekről, illetve a végső döntésről, amelynek értelmében egy utólagos javítással kiveszik ezen jeleneteket a játékból. Ugyanígy hírt adtunk azonban William Hawkins amerikai újságíró elemzéséről, aki nem az erőszakot, vagy a szexjeleneteket találja rossznak és veszélyesnek a mai digitális kultúrában, hanem a világnézet sikamlósságát, vegyességét. Szerinte az antihősök jelenléte, a jó és a rossz összemosódása jelenti az igazi veszélyt, nem az erőszak megjelenése.

Európában - így Magyarországon is - egységes szabályozási rendszert vezettek be, amely a Pan European Games Information (PEGI) felügyelete alatt épült ki. A 2003-ban elkészült rendszer öt kategóriát állított fel: 3 éves, illetve idősebb; 7 éves, illetve idősebb; 12 éves, illetve idősebb; 16 éves, illetve idősebb; 18 éves, illetve idősebb. A játékok dobozának elülső oldalán, jól láthatóan feltüntetett jelölés a Magyarországon forgalomba kerülő játékokon is megjelenik, ám a hazai szabályozás értelmében mindez csak javaslat. A kereskedőnek nem áll jogában a vásárló életkorát ellenőrizni, sem pedig megtagadni a kiszolgálást. A felelősség így teljes mértékben a szülőké - ők hivatottak eldönteni, hogy csemetéjüknek mely játékok felelnek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hgzut #39
    zsia
  • abelr #38
    új generációs bűnözés fog megszületni az akciójárék maffia. csempészet, terjesztés, ...
  • Edem921 #37
    Hehe az biztos. Igen változatos természeti képeket lehet szimulálni ... állítólag :).
  • NEOreg3 #36
    mezei postal 2 veri brutalitásban
  • hababaa #35
    Ha már a játékok erőszakosságánál tartunk, legagresszívabb szerintem a Doom 3.

    Lehet jelentkezni a Doom 3 szinkronra a hababa.hu címen!
  • uniu #34
    te is biztos sok eroszakos jatekkal jatszol, es ezert mondod ezt!.)
  • Edem921 #33
    Ha a szülők megpróbálnak egy egészséges értékrendet felállítani a csemetéjüknek és a suliban sem azt hallja, hogy persze gyakjátok szét a szomszédokat nyugodtan, akkor szerintem van esély van arra, hogy a gyerek nem lesz tömeggyilkos. Persze az is jó kérdés mi az egészséges értékrend, és hogy van e pszichopata hajlama a szentemnek, és akkor még ott van a haveri kör meg egy rakat más behatás: Bosszúvágy 26, Dörti Herri :D .
    Szóval aki azt hiszi, hogy képes ezeket mind felmérni és meghatározza, hogy ez az értékrend rendszer majd faszán megvédi a gyerekeket az hülye. A gyerekek nagyon is okosak, és ha egy gammát meg akarnak szerezni, - és apuci anyuci nem figyel rá mivel játszik a gyerek - úgyis megszerzik.
    A másik amit soha nem értettem, hogy ki az aki megmondta, hogy 18 éves kortól valaki felnőtt? Én 18 éves koromban ugyan olyan hülye voltam, mint fiatalabb koromban (mondjuk most is :D).
  • Tbone #32
    Amerika mindig is a kettos merce orszaga volt van es lesz is. Hiszen kik is alapitottak az orszagot? Olyan rabszolgatartok, akik szabadok akartak lenni az angol koronatol.

    Betiltjak az eroszakos jatekokat, de az utcan is lehet fegyvert hordani, sot mar akkor is le lehet loni valakit (Floridaban) ha feltetelezhetoen tamadni akart.
  • Yv@n #31
    Honnan veszed, hogy a játék miatt zizzent meg az aki halomra hentelte az ismerőseit? Miért nem az előző esti tvműsor az okolható például? BTW kis manhattani csoki nem fekszik a földön ütlegelésnek kitéve, mert aki rendőrt öl, azt úgy lelövik kint, mint a szart.

    Amúgy igen pontosan amerikáról beszélünk, és épp ezért kérdés ez, hogy náluk a nyugati kultúra tetején miért történik meg ilyen, és nálunk miért nem? Nem lehet hogy van náluk pár alapvető hiba a rendszerben?
  • NEXUS6 #30
    Had értsek egyet Totot-val, meg Yv@n-nal!
    Ez egy játék, és ha valaki ezt nem fogja fel azt már nem ártana sokkal korábban valahova elzárni, mert nem csak egy GTA-n hanem akár egy ártatlan lődözős mozifilmen is annyira felizgul hogy kinyír mindenkit.

    És mi lesz a következő betiltandó játék?
    Gondolom az állatvédők a sikeren majd jól felbátorodnak és betiltják a Moorhoont meg a szarvasvadászos játékokat;)

    Nem a játék miatt öl valaki, és nem a játékkal!
    Szerintem a GTA pl pont arra világít rá hogy azért milyen macerás dolog és mindíg vannak következmények. Persze ez csak játék ezért a következmények sem olyan nagyok.

    Champ-al viszont pont nem értek egyet! (Bocs)
    Szerintem is jó film volt a szamuráj (amellett hogy történelmileg mekkora blődség volt), de marha jól illeszkedik abba a halivúdi áramlatba, ami az erőszakot idealizálva, racionalizálható és elviselhető módon mutatja be.

    Nincs a világon még egy olyan biológiai lény ami jobban irtózna az erőszaktól mint az ember. Ezt az irtózatát, ezt a gátat viszont ki lehet kapcsolni. Ez a kikapcsoló mechanizmus, ami az erőszakot elfogadhatóvá teszi a megtorlás, a bosszú mint érzelem.
    Ez a motívum minden amcsi filmben felmerül (kiirtják a hős családját, kutyáját, aranyhalait, kedvenc cserebogarát, és erre ugye fölszívja magát, a néző meg teljesen egyet ért vele amikor 200X annyi embert mészárol le, amikor mellékesen még a rendőröket is az csak extra poén)
    Csak kevés ember képes magától az erőszakra, viszont mindenki elfogadhatónak tartja ha a megtorlással indokoljuk!

    Lásd Irak.