Gyurkity Péter

Javítják a reakcióidőt a számítógépes játékok

Amerikai kutatók újabb projektet zártak le a számítógépes játékokkal kapcsolatban, ám ezúttal a digitális szórakozás előnyös oldalát igazolták, megállapítva, hogy a játékok javítják a vizuális érzékelést.

A Reuters cikke az amerikai Acta Psychologica című tudományos folyóirat júniusi számára hivatkozva beszámol arról, hogy a kutatók megfigyelése szerint a fanatikus játékosok - vagyis azok, akik naponta több órán át ülnek a számítógép előtt - jobban, gyorsabban érzékelik a környező világot. Számukra nemcsak a monitoron megjelenő ikonok, egyéb szimbólumok és szövegrészletek, hanem a környezetünkben megtalálható, illetve a személyes tulajdonunkat képező tárgyak megtalálása is könnyebb feladatot jelent.

"A hardcore játékosok nem alkalmaznak speciális kereső technikákat, egyszerűen csak gyorsabban hajtanak végre bizonyos feladatokat" - fogalmazta meg a kutatás végeredményét Dr. Alan Castel, a St. Louis-i Washington Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a látszólag csekélyke eltérés éles helyzetekben igencsak hasznos lehet. Ehhez pedig még túlzásba sem kell vinnünk a játékot, hiszen a kutatásba bevont főiskolai hallgatók között a napi két órát játszók alkották a játékosok csoportját.


Ez tehát azt jelenti, hogy a számítógépes játékok - mint például a GTA San Andreas - vélt, vagy valós negatívumaik mellett igenis pozitív hatást gyakorolnak a játékosokra, és ezt a kérdést nem lehet egyszerű elutasítással megválaszolni. Márpedig erre az utóbbi időben bőven volt példa: német kutatók épp a napokban jelentették ki, hogy a véres számítógépes és konzolos játékok valódi erőszak elkövetésére sarkallják az embereket, míg egy amerikai szenátor kifejezetten egy bizonyos játékprogram ellen indított valóságos hadjáratot.

Láthatjuk, hogy nemcsak a politikai szereplők, de olykor a szakemberek is hajlamosak a szoftverek negatív oldalát kiemelni, és radikális ellenlépéseket követelni a következő generáció "megóvása" érdekében. Dr. Mérő László egyetemi docens, az ELTE Kísérleti Pszichológiai Tanszékének munkatársa azonban másként vélekedik: szerinte a pszichológiai kutatások eredményei nem egyértelműek, éppen a kutatók, vagy a megrendelők elfogultsága, illetve a háttérben meghúzódó érdekek miatt. Mint minden más területen, természetesen itt is vannak kivételek, de az emberek nagy része nem válik sorozatgyilkossá a számítógépes játékok hatására, és a többség megfelelő módon tud különbséget tenni a játék és a valóság között. Éppen ezért hibás a mindent tiltani igyekvő, illetve a mindent megengedő felfogás, és a legjobb megoldás az arany középút megtalálása lehet. Ez azonban jóval nehezebb feladat, és kétségkívül hosszabb időt vesz igénybe az első kettőnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SZEG007 #25
    jah Cs-n kivül nem is létezik más FPS.....
  • smv #24
    ráadásul a képernyő bal legalsó sarkában egy piros x-ecske van és ott sc-ben sosincs piros szinű dolog, max sárga.
  • smv #23
    Szerintem biztos hogy nem starcraft. Starcraftba a jobb oldali menüben ahol vannak a parancsok az unitoknak (pl atack, build, repair stb stb) csak 3 x 3 -as hely van, itt viszont egy 4x3 -as.
    Mellesleg én nem vagyok hárdkór gamer, EZÉRT él még minden hozzátartozóm .
    De most komolyan. Ahhoz, hogy valaki gyilkoljon egy ilyen miatt, eléggé elmeroggyantnak kell lennie már a játék előtt is. Nem hinném, hogy egy game tényleg arra sarkaljon valakit, hogy na most megyek és szétverem valaki fejét. Kivéve persze, ha életem legizgalmasabb Starcraft meccse alatt, amikor épp nyerésre állok 1-2 óra stratégiázás és kiéheztetés után, valaki kihúzza a modemem.
  • Salty #22
    Az igazság, hogy mindkét vélemény igaz, én személy szerint kiskoromban pl. sokat játszottam verekedős játékokkal, és egyszer haverommal játszásibókl verekedtünk, és majdnem eltörtem a nyakát, mert egy mozdulatot próbáltam ki amit a játékban láttam,é s csak utána jöttem rá, hogy mekkora butaságot csináltam. 2 éve CS-zek, és mondhatom talán az az egyetlen játék amely fejleszti a reflexeket, de John Rambo csak a virtuális világban lehetsz.
  • Mipi #21
    Vagyis ha valaki a sütétben hozzámér és lehet hogy az ismerősöm volt szívni fog mert nem lessz rá időm hogy jól megnézzem hogy ki hanem már azonnal le is fogom ütni!
  • irkab1rka #20
    A kutatás hibája, hogy olyan csoportokat figyelt meg, amik már kialakultak.

    Nem lesz mindenkiből hardcore játékos, csak abból, aki innen szed sikerélményt, mert erre magasabb fokon képes, mint mások, vagy mint másra.

    Ha sokat olvasol, művelt leszel és gyorsabban megy az olvasás. Ha sokat játszol, akkor a játékok által ingerelt agyterületek fejlődnek (és például izomsorvadás alakul ki:)))
  • Bakutyin #19
    A mészáros grimm meséghez visszatérve (félreértés ne essék, én is a játékok mellet vagyok) az azért más...ha a gyerek elképzeli akkor olyat nem képzel el amit nem tud feldolgozni...pl ha ül a tv előtt és van vmi durva jelenet akkor eleinte becsukja a szemét, az ágy a lá bújik(én legalábis ezt csináltam:DD)...stb...Meseolvasás közben mikor nyüszítettetek hogy "júj most elképzeletem hogy milyen lehet amikor a farkas hasából kiszedik a gyomorsavmarta Piroskát illetve nagymamáját..."? Viszont ha ezt a képet késszen tárják eléd (legyen az DOOM3 vagy vmi műsor a tvben) nem tudod megrágni.
    De mondom,én is taknyos korom óta püfölöm a klaviatúrát...(illetve van 2 öcsém akik hasonló cipőben járnak) és az egyedüli negatívum amit a játékok hatására elszenvedtem(nek a tesóim) hogy ha nagyonsokat játszanak akkor egyszrűen agresszívak lesznek...viszont ez teljesen más, mint a tömeggyilkosságra való hajlam! Példának hozzuk fel a Mariot...kistesóm játszik játszik játszik...és mindíg ugyanott akad el...szegényke sorozatosan belepottyan a lávába...Hát persze hogy kurva dühös lesz! Nade hol itt a vér, a kiontott belek meg a vizualitás? Szerintem sok pasziánsz után az ember lehet olyan agresszív mint pl. COD-ozás után...meg kell tanulni kezelni.Namost az öcsikéimnek a Postal 2-t azért nem teszem fel továbbra se...mintahogy Bun'uel filmeket se nézetek velük...szóval az "aranyközépútat" én is megfelelőnek találom.
  • garzson #18
    legalabb gyorsabban tudnak gyilkolaszni a jatekoktol karosodott emberkek, ha no a reakcioidejuk:))
  • gabona #17
    A srác a képen a WCG@2004 versenyén Warcraftozik.
    Náluk ez a játék a StarCraftal együtt "munka",sokan ott ebből tartják el a családot. és vannak külön StarCraft TV csatornák.

    Van egy ismerősöm aki sportszerűen SC-ik ő direkt kiszedte a fölösleges gombokat a billentyűzetből amelyiket nemhasználja játék közben,hogy nehogy félrenyomjon vagy éppen ne nyomja meg az adott parancsot ezzel másodperceket veszítve. :)
  • Skyes #16
    Ez starcraft.Délkóreában van egy 10°os réteg mely starcraftozik és ők a legjobbak a világon(400-500-at kattintana percenként)