Berta Sándor

Mégis agresszívvé tesznek az erőszakos játékok?

Egy friss tanulmány szerint igazak és korántsem alaptalanok azok a félelmek és vélemények, amelyek szerint a véres számítógépes és konzolos játékok valódi erőszak elkövetésére sarkallják az embereket.

Klaus Mathiak, az Aacheni Egyetem munkatársa önkéntes kísérleti személyekkel végzett teszteket, amelyek abból álltak, hogy miközben a tesztalanyok véres számítógépes játékokkal játszottak ő mágnesrezonancia (MR) készülékkel vizsgálta az illető személyek agytevékenységét. Tanulmányát egy torontói orvosi konferencián hozta nyilvánosságra, és eredeményeit alátámasztották más, az erőszakos játékok rajongóinak nagyobb agresszióját igazoló kutatások is.

Azt már a korábbi tanulmányok is bebizonyították, hogy azok a fiatalok, akik rendszeresen véres, brutális erőszakot tartalmazó PC-s és konzolos játékokkal játszanak, később, a valódi életben maguk is könnyen erőszakossá, agresszívvé válnak. Mióta ez a kérdés előtérbe került, mindig is vita tárgyát képezte, hogy vajon ezek a személyek a játékok hatására válnak-e agresszívvé, vagy a programok egyszerűen csak vonzzák az alapvetően is erőszakos embereket?


Mathiak összesen tizenhárom, 18 és 26 év közötti kísérleti személyt vizsgált meg, akik naponta rendszeresen 2 órán keresztül játszottak erőszakos játékokkal. A játékban a főhősnek egy bunkerrendszerbe kellett behatolnia, megölnie az ellenséget - vagyis a terroristákat - és kiszabadítania a túszokat. Mathiak később jelenetről jelenetre kielemezte az MR-készülékkel készített felvételeket és azt figyelte, hogy melyik jelenetnél melyik agyi régiók működése lett aktívabb. Az erőszakos jeleneteknél az agy úgynevezett kognitív (információ-feldolgozó) részei intenzívebben működtek, míg az érzelmekért felelős régiók működése lanyhult.

A szakember kiemelte, hogy ez a folyamat mindig lejátszódik ilyen esetekben, függetlenül attól hogy valaki erőszakos videójátékkal játszik-e éppen vagy a híradóban lát ilyen felvételeket, netán maga keveredik bele egy erőszakos ügybe a valódi életben; a minta mindhárom esetben megegyezik. Kollégája, Dr. Niels Birbaumer a Tübingen Egyetem kutatójának elmélete szerint az erőszakos játékok megerősíthetik ezeket az agyi kapcsolatokat, és amikor a személy hasonló valós helyzetbe kerül, nagyobb eséllyel reagál agresszíven az eseményre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spk202 #66
    a kép jó
    de engem nem tesznek a jteshdgvfwesdjlvbg h,k.r,mf,lcéen6m@
  • SFKS #65
    Észrevettem én is hogy ha ilyen játékokkall játszok akkor azután mássképp viselkedtem.
    Én nem szeretem mondjuk a Quake-et és nem játszom ezzekkel már.
  • warhammerLINUX #64
    Erőre is bocs a hozzászólásomért Mindenkitől !
    Véleményem szerint egyáltalán nem, sőt vannak ismerőseim akik épp a feszültséget szokták levezetni ezeken a játékokon.
    A sok félművelt és szakmájához nem konyitó pszihológus és más hasonló önjelőnt okoskodók miatt merül fel ez a kérdés ujra és ujra. Ha igy lenne és tényleg agresszivá tenne, akkor ez nem csak a játékokra, de a filmekre, dokumentumfilmekre, könyvekre is igaz lenne.(Bár némely ujságcikkre nekem is kinyilik a bicska a zsebenbe:"MAGYARORSZÁG:KIROBBANÓ SIKER" :)) Az a baj, hogy ezeknek a "szakembereknek" nagyon sokan, gondolkodás nélkül elhisznek mindent hülyeséget, ök meg élvezik a szerepüket és a fontosságukat. Kicsit néha gondolkogni kéne, nem csak vakon beszopni ezeket a hülye rémisztgetéseket.
    Hát ennyi !
  • SYA #63
    Napi 1-2 óra nem tesz semmit, én félévet töltöttem a gép előtt napi átlag 6-8 órát játsza a counter-strike fps-sel. És valóban észre vettem hogy feszültebb vagyok nem tudok úgy kommunikálni az emberekkel,mindig csak azt vártam,hogy otthon lehessek már és lőhessek:D A barátnőm is ráment volna ha a nyáron nem állok le. Azóta néha játszom 1-1 órát, de tudom hogy az életben minden fontosabb mint egy hülye játék.
  • ender0311 #62
    én a billentyűzeten vezetem le a játék által előjött dühömet:)
  • Battlefront #61
    fgnbgfhgfhgbg
  • smv #60
    Amondo vagyok, hogy inkább levezetem az agressziómat a játékon, mint, hogy miattuk legyek agresszív.
  • Rafaelo #59
    itt megölök mindenkit :DDD
  • Esrohnoil #58
    Téged ideggyógyász látott már?
  • Balumann #57
    Nemazért de pont fordítva van sztem.
    Az agresszív tipusu emberek szeretik az agresszív játékokat, és azzal játszanak. Azért nem igazán tudnám elképzelni hogy egy agresszív pl. a Worms-ekkel játszik... :)
    De aki szeret gépezni, és agresszív játékokkal játszik az nem biztos hogy agresszív lesz.