SG.hu

Lego DC Super-Villains

Kiadó: Warner Bros. Interactive Entertainment
Fejlesztő: TT Fusion
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i3-3240 3,4 GHz-es vagy AMD Athlon X4 740 processzor, Nvidia GeForce GTX 460 vagy ATI Radeon HD 5850 grafikus kártya, 4 GB RAM, 16 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5-4570T 2,9 GHz-es vagy AMD FX-6350 processzor, Nvidia GeForce GTX 750 Ti vagy ATI Radeon HD 7970 grafikus kártya, 8 GB RAM, 16 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: LEGO-sorozat
Kategória: akció-kaland

Elképzelni sem tudjuk, hogy hány bőrt lehet még lehúzni a Lego-sorozatról, azonban dacára az évek óta tartó önismétlésnek, a Lego DC Super-Villains képében ismét egy olyan epizód született, amelyet a rajongók piszkosul élvezhetnek majd. Játéktesztünkből pedig megtudhatod, hogy miért!

Ha valaki a játékipar legnagyobb lehúzásait venné sorra, a sportjátékok, sőt az Assassin’s Creed vagy éppen a Call of Duty mellett előkelő helyen állna a Lego-sorozat. Előttünk már számtalanszor elmondták mások, hogy a játék az önismétlés magasiskoláját kínálja, hiszen évek óta csak a koncepció, a háttér változik, de az ismert filmes vagy képregényes világok középpontba állítása, valamint a kellemesen adagolt humor miatt mégis évről évre megvesznek a rajongók az újabb epizódokért.

Kár tehát ismét azon keseregni, hogy a Lego DC Super-Villains címmel berobogott aktuális epizód megint nem tartogat semmi újítást sem, hiszen az élmény tekintetében a DC univerzum szuperbűnözőit a főszerepbe állító friss rész pontosan ugyanarra képes, mint a nagy elődök. Címszavakban tehát nem elég, hogy visszarepít minket a boldog és vidám gyerekkorba, mindemellett könnyed és családbarát szórakoztatást kínál – akár a saját párunkkal vagy gyermekünkkel is. Ezzel gyakorlatilag elintézhetnénk ezt a játéktesztet, azonban egy kicsit érdemes azért mélyebb ismeretséget kötni a végeredménnyel!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A Lego DC Super-Villains a történet szempontjából ugyan nem kínál Oscar-díjas cselekményt, de elég nyilvánvaló, hogy ezen a téren is a könnyed fogyaszthatóság volt a cél, ezáltal rögtön a nyitány során néhány szuperbűnöző társaságában kiszabadulunk börtönünk falai közül, hogy ismét felforgassuk az egész univerzumot. Igen ám, csakhogy az igazi bűnözők most valójában nem is ők lesznek, sokkal inkább az Igazság Szindikátusa néven ismert új csoportosulás, akik gyakorlatilag a semmiből érkeztek ide, és miután eltüntetik az Igazság Ligájának minden tagját, a szuperbűnözőkön a világ szeme, hogy helyreállítsák a rendet.

Merthogy az eseményeket mindvégig nyomon követte Harley Quinn, aki Joker jobbkezeként most felkutatja az univerzum összes bűnözőjét azért, hogy segítsenek neki eltakarítani az útból a Szindikátust. Persze szó sincs arról, hogy kizárólag az őrült bohóclány felett vehetjük csak át az irányítást a játékban, a Lego DC Super-Villains keretein belül ugyanis mindenki felbukkan majd, aki valaha szembeszegült a szuperhősökkel, tehát már rögtön az elején összehoz minket a sors Madárijesztővel, Agyagemberrel, Kétarccal, Rébusszal, Pingvinnel, de persze Joker sem marad ki a sorból. A lista tehát ezúttal is tiszteletre méltó lett, sőt mi több, minden karaktert igyekeztek egyedivé tenni a készítők, de azért érdemes kiemelni, hogy ez gyakran nem sikerült nekik, hiszen van talán 10-15 képesség, amelyet folyamatosan cserélgetnek az egyes karakterek között, így például Joker sajátosságai megjelennek Madárijesztőnél és Rébusznál, illetve fordítva, ami azért eléggé illúzióromboló.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Persze a sorozat évek óta azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy irdatlan mennyiségű szereplőt belesűrít az aktuális részbe, de most látszik csak igazán, hogy ez sokszor mennyire felesleges. A felismerést pedig a karaktergeneráló beépítése könnyítette meg, hiszen bár korábban is alkothattunk saját hőst, ezúttal viszont sokkal több lehetőség áll majd a rendelkezésünkre, és az itt látható képességek mindegyike visszaköszön az ismert hősöknél, tehát jól látható, hogy milyen halmazból dolgoztak a Traveller’s Tales emberei. A karakterkészítőt egyébiránt nem lehet eléggé dicsérni, hiszen a legőrültebb megjelenések és összeállítások csikarhatók ki hősünkből, de hiába dönthetünk megannyi tényezőről – megjelenésről és képességekről egyaránt –, választásunk fikarcnyi befolyást sem gyakorol például a történetre, de a játékmenetre sem, pláne hogy sokszor nem is magunkat irányítjuk majd.

Apropó játékmenet! Bár szívesen sorolnánk, hogy mennyi változás érkezett ezen a téren a Lego DC Super-Villainsbe, azonban a valóságban sajnos tényleg fikarcnyi frissítéssel sem találkozunk. Még csak azt sem mondhatnánk, hogy a karakterek miatt kaptunk néhány korábban soha nem látott dolgot, hiszen a szuperbűnözők szinte minden képességét láthattuk már korábban, csak éppen más név alatt, miközben a pályák felépítése, a folyamatos rombolás, az ehhez kapcsolódó építés, a gyűjtögetés, hovatovább a rémesen egyszerű harcok és fejtörők sem tartalmaznak olyan újdonságot, ami miatt felkaptuk volna a fejünket.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Egyedül talán a játék méretei azok, melyekkel valamilyen szinten kitűnik elődei közül, hiszen nem csak az egyes küldetések lettek gigantikusan hosszúak – némelyek 30-40 percig is eltartanak, és több helyszínt ölelnek fel –, a szabadon bejárható város már-már egy kisebb Lego GTA érzetét kelti bennünk. Nem véletlenül, hiszen a főbb feladatok között autókázva vagy rohangászva rengeteg mellékes teendőt találhatunk, sőt mi több, a városban is vár ránk számos feloldható karakter, fejtörő és gyűjtögetni való, tehát unatkozni egy percig sem kell majd.

Pláne, hogy bár a Lego DC Super-Villains ezúttal is átélhető lesz egyedül, azonban valódi ízét kooperatív módban ismerhetjük meg, hiszen lehetőségünk nyílik egy barátunk vagy barátnőnk társaságában csatlakozni a nagy kalandhoz, aminek a témája ne ijesszen meg senkit, a szuperbűnözők nagyjából annyira félelmetesek vagy veszélyesek, illetve annyira nyújtanak negatív példát a gyermekek számára, mint egy kiscica. Magyarul tehát bátran nekiláthatunk kisebb gyerekekkel is az akciózásnak, az önfeledt szórakozás garantált lesz!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: A megjelenés tekintetében a Lego DC Super-Villains már évek óta kardélen táncol, ezáltal a készítők folyamatosan finomítanak rajta, hogy még éppen megfeleljen az aktuális elvárásoknak, de kifejezetten szépnek azért nem neveznénk ezt a mostani epizódot sem. Egy hajszálnyival ugyan mutatósabb, mint a közvetlen előd, de azért vannak itt hiányosságok, azonban felesleges ezeket külön kiemelni, hiszen egyrészt az összkép tekintetében rendben van, másrészt legalább a gépigény kellemesnek nevezhető, harmadrészt pedig akiknek készült, azok maximálisan meg lesznek elégedve vele ezen a téren.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Évek óta ugyanazok a hiányosságok jellemzik az irányítás terén a Lego-játékokat, így a kezelőfelület továbbra sem támogatja az egeret, magukat a karaktereket pedig egyszerű billentyűzettel a gyakran rossz kameramozgás miatt nehézkes lehet irányítani. Aki a korábbi részekből már megszokta mindezt, annak nyilván ezen a téren sem lesz semmi újdonság, mondhatni, itt az ideje hozzászokni, hogy a PC-s irányítás már megmarad ilyennek.

Játszhatóság: Ezen a téren is a szokványos szintet hozta a Lego DC Super-Villains. A kampány központi szálán 10-15 óra alatt átverekedhetjük magunkat, de a mellékes teendőkkel együtt bőven 20 óra fölé növelhetjük ezt az értéket, azonban a legnagyobb szavatosságot túlzás nélkül a kooperatív mód adja majd a játéknak.

Intelligencia, nehézség: Bár tisztában vagyunk vele, hogy a Lego-játékok leginkább azoknak szólnak, akik csak alkalmanként ülnek le a konzol vagy a PC elé, azonban ez még nem mentség arra, hogy gyakorlatilag nulla kihívás várjon ránk a pályákon. Márpedig nehézségi szintek hiányában tulajdonképpen halhatatlanul, különösebb tét nélkül rohanhatunk végig az egyes pályákon, ami ebben a formában azért eléggé illúzióromboló tud lenni.

Hangok, zene: Ma már nem újdonság – pedig egykoron az volt –, hogy egy Lego-játék szinkronizálva lett, azonban fontos kiemelni, hogy ezen a téren nem kis neveket sikerült felvonultatnia a fejlesztőknek. Az egyes karakterek ugyanis olyan hírességek hangján szólalnak meg, mint Mark Hamill, Tara Strong, Kevin Conroy vagy Nolan North, így ezen a téren túlzás nélkül filmes minőség vár ránk.

Összegzés: A Lego DC Super-Villains a várakozásoknak megfelelően nem váltja meg a világot, de bizonyára nem is ez volt vele a készítők célja, és bár nyilván szálkaként szúrja a szemünket, hogy nincs különösebb újdonság, de ha van olyan sorozat, ami úgy jó, ahogy van, akkor alighanem az a Traveller’s Tales műve. Ritka kivétel, de a célközönség, a humor vagy a kellemes élmény miatt itt ez tényleg nem számít, hiszen csak az a feladata az éppen aktuális epizódnak, hogy a jól ismert formulák felhasználásával ismét okozzon nekünk pár kellemes percet. Ezen a téren pedig a DC szuperbűnözőinek kalandja sem lesz csalódás!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!